https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

YENİ EUROLEAGUE VE ŞAMPİYONLR LİGİ

Okunması Gerekenler

fersu yazi2000-2001 sezonunda ULEB ve FIBA’nın anlaşamaması sonrası Avrupa’nın zirvesinde iki büyük organizasyonda mücadele etmek zorunda kalmıştı kulüpler . Bugün de geldiğimiz son durum önümüzdeki sezon yani 2016-17’de yine iki farklı organizasyon izleyeceğimizi kesinleştirdi. Öncelikle gelin bu iki organizasyonun yol haritalarına bir göz atalım ki neden ayrı düştüklerini daha iyi anlayalım.
“NBA örneğini dikkate alalım ve bu yolda biraz daha hızlanalım”
Euroleague yönetimi ve kurucu kulüpler basketbolun zirvesinde bulunan NBA’in yarattığı başarılı lig yapsının bir küçüğünü uygulamak ve bu düşünceyi ilerletmek istediler. Bunun için dünya çapında bir organizasyon şirketi olan IMG ile anlaşarak Euroleague’in yapısını farklı bir noktaya taşımak istediler ki bunda da başarılı oldular, sistemin temeli olan tüm unsurlardan 10 yıl boyunca sistemi geçerli kılacak imzaları aldılar. Yani önümüzdeki sezon bambaşka bir Euroleague olacak karşımızda ve en önemlisi artık “yarı kapalı” bir lig izleyeceğiz.Ligin yapısını yazımın devamında anlatacağım.
“FIBA daha çok katılım istiyor”
FIBA’nın amacı lige katılımı coğrafi anlamda arttırmak, daha çok yerel ligi organizasyona dahil etmek ve yeni mali yapıyla sezon başında katılımcı kulüplere tam 30 Milyon Euro dağıtarak finansal yapıyı güçlendirmek olacaktı. Ayrıca FIBA kulüpler ile %50-%50’lik bir ortaklık kurmak istediğini dile getirmişti.Fakat Avrupa’nın dev kulüpleri bu teklifi kabul etmediler ve Euroleague ile ilerlemek istediklerini belirttiler, anlaşmayı da imzaladılar. Gelinen noktada ise FIBA geri adım atmadı ve önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi’nin oynanacağını dile getirdi. FIBA Şampiyonlar Ligi’nin yapısı da yazımın devamında sizlerle olacak.
“Yeni Euroleague’in formatı”
Yeni yüzüyle Euroleague artık 16 takımla ve tüm sezon boyu oynanacak bir deplasmanlı lig formatına dönüştürüldü. 16 takım sezon boyunca birbirleriyle iki kere oynayacak ve normal sezon sona erecek. Sonrasında ilk 8 takım arasında 5 maç üzerinden bir play-off mücadelesi başlayacak, tıpkı ligimizde olduğu gibi 1-8,2-7 şeklindeki çapraz eşleşme ile. Sonrasında ise playoffları geçen 4 takım arasında Euroleague’in geleneksel hale gelen Final Four formatı oynanacak. Peki bu 16 takım nasıl belirlenecek? İşte cevabı:
* 11 Takım şuanda hali hazırda A lisansı bulunan takımlardan oluşacak ve bunlar daimi katılımcılar olacak, ileride Euroleague yönetiminin hedefi bu sayıyı arttırarak ligi kapalı ve stabil bir hale getirmek. İşte yeni A lisansına sahip takımlar: Anadolu Efes, CSKA, Moskova, EA7 Emporio Armani Milano, FC Barcelona Lassa, Fenerbahçe, Laboral Kutxa Vitoria, Maccabi Fox Tel Aviv,  Olympiakos, Panathinaikos, Real Madrid ve Zalgris Kaunas.
* Eurocup şampiyonu önümüzdeki sezon da direkt olarak Euroleague’e katılım hakkı kazanacak.
* Geçtiğimiz sezona kadar oynanan ama bu sezon kaldırılan ön eleme süreci önümüzdeki sezon yeniden devrede olacak. 8 takımın mücadelesinden yanlızca bir takım Euroleague hakkı elde edebilecek.Bu 8 takım bu sezon olduğu gibi yerel liglerin ULEB sıralamasındaki konumuna göre belirlenecek.
* Kalan 3 takım ise Wild Card ile Euroleague yönetimi tarafından belirlenecek. Şuan için bir çok söylenti dolaşıyor kulislerde ama Euroleague yönetiminin bu kartları hangi liglere ayıracağı henüz netleşmiş değil ve 2016 yılının başında açıklanması bekleniyor.
“Eurocup da yoluna bu sezonki Euroleague formatıyla devam edecek”
Eurocup da önümüzdeki sezon 24 takımla ve Euroleague’in bu sezonki formatı ile devam edecek. 10 normal sezon maçının ardından, 14 haftalık Top 16, iki maçlık çeyrek final serileri, iki maçlık yarı final serileri ve sonunda şampiyonluk maçıyla tamamlanacak. 21 takım ULEB’in belirlemiş olduğu lig sıralamasına göre yerel liglerden gelecek tıpkı bu sezon ve geçtiğimiz sezonlarda Euroleague’de olduğu gibi. Kalan 3 takım ise verilecek Wild Card daveti ile Eurocup’da yer alabilecek.
“FIBA Şampiyonlar Ligi’nin formatı”
Aslında FIBA’nın da formatı yeni Euroleague ile aynı olacak ama temel ve önemli bir farklılık var o da katılım genişliği. 16 takımlı ve deplasmanlı lig usulü şeklinde oluşacak turnuvada normal sezonun ardından ilk 8 takım 3 maçlık bir playoff serisi oynayacak ve tur atlayan 4 takım arasında geleneksel Final Four formatı şampiyonu belirleyecek ve tabiki artık bu sezon oynanan FIBA Europe Cup’da önümüzdeki sezondan itibaren artık oynanmayacak.
* FIBA’nın ilk teklifinde Barcelona,Real Madrid,Olympiakos,Panathinaikos,Maccabi Tel Aviv,CSKA Moskova,Anadolu Efes ve Fenerbahçe 8 temel takımı oluşturacaktı ancak bu takımların tamamı Euroleague’de kalmayı tercih etti. Bu nedenle şuanda FIBA’nın tekrardan bu yola başvurup yeni takımlar belirleyerek bu 8 takımın sabit olacağı formatı koruyup korumayacağı merak konusu.Yeni uygulama ile Euroleague’de A lisansını kaybeden Unicaja Malaga bu konuda ilgisi olduğunu daha önce belirtmişti.
* Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek kalan 8 takımdan dördü Fransa, Almanya, İtalya ve Litvanya liglerinin şampiyonları olacak.
* Kalan son 4 takım ise Avrupa’nın yerel liglerinden toplam 28 takımının mücadele edeceği bir eleme turu sonrası belirlenecek ve bu takımlar arasında 23 ligin şampiyonu mutlaka yer alacak.
Önümüzdeki sezon Fenerbahçe ve Anadolu Efes’in Euroleague’de mücadele edeceği kesin ancak hangi takımlarımızın Eurocup’da hangilerinin yeni FIBA Şampiyonlar Ligi’nde yer alacağı henüz belli değil. Şuanda kulislerde Darüşşafaka Doğuş’un Şampiyonlar Ligi’ne katılıma sıcak baktığı haberleri dolaşıyor. Bakalım önümüzdeki günlerde neler olacak.
Mail: fersu77@abcspor.com
twitter: @fersudeniz

Son Haberler

AMATÖRCE

Yedigimiz iki gol de olacak iş değil. İlkinde ortada fol yok yumurta yok. Rakibin ne baskısı var ne pozisyonu....

Benzer Konular