Ülkemizde spor denince ne yazık ki tek akla gelen dal Futbol. Hatta bu algı öyle bir hal aldı ki ana akım medyada ki ana haber bültenlerinin arkasından gelen 5 dk’lık klasik spor haberlerine bakın, %95 oranla Futbol haberi görürsünüz. Eh, durum böyle olunca bütün ülkedeki sözde spor yorumcularımız ve onların güzide yorumları eski futbolcularımızın engin bilgilerinden oluşmakta…
Hatta çoook bilgili bir eski futbolcu spor(!) yazarımız, olimpiyatların Japonlara verildiğini duyunca, canlı yayında “Niye Japonya !! Futbol’da ne başarıları var ki Olimpiyatları Japonya’ya veriyorlar” diyecek kadar spor ile içli dışlı olduğunu cümle aleme ilan etmişti.
Güler misin ağlar mısın !!!
Aslında birkez olsun eğri oturup doğru konuşmayı becerebilsek, Turkiye’nin uluslararası alanda en başarılı spor dalının Futbol olmadığını direkt olarak anlarız. Hatta Futbol’un bu kadar yatırıma, bu kadar harcamaya, bu kadar desteğe rağmen en başarısız (harcanan para-zaman/başarı endeksine göre) spor dalımız olduğunu anlamamız uzun sürmez. Birkaç unutamadığımız geçici zaferlerimiz dışında koca bir sıfırı almış hababam sınıfı öğrencisi gibiyiz.
Diğer amatör spor dallarına bakarsak, özellikle Voleybol ve Basketbol’da, Futbol’un aksine yıllarca ve defalarca tekrarlanan inanılmaz başarılarımız var. Avrupa kupaları, finalleri, yarı finalleri, Dünya şampiyonlukları vs vs …
Başarı endeksi Futbol ile karşılaştırılamayacak kadar yukarıda… Sadece bu sene 4 amatör branşta 5 takımımız Avrupa’da final oynadı. Bu kupaların 3′ü Turkiye’ye geldi. İnanılmaz.
Bu kadar başarılı olan sporcular ve onları yetiştiren altyapı organizasyonları daha fazla desteği ve ilgiyi sonuna kadar hak ediyorlar.
Bu tabloya bakarak, hepimizin tutku ile bağlandığı Futbol’u nasıl yukarılara çekebiliriz diye şapkamızı önümüze koyup, bütün sistemde ciddi değişiklikler yapmamız gerektiği gün gibi ortadadır. Bu değişikliklere nereden başlamamız gerektiğini sorarsanız; “Birkaç fikrim var ama tam olarak bilemiyorum” demekten başka birşey yazamayacağım.
Sanırım Futbolun içindeki herkesi ama herkesi tekrar tekrar baştan eğitmemiz gerekiyor. Başarabilir miyiz? Ben biraz umutsuzum….