https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

DEUCE-LOVE-ACE VE TENİS KELİMELERİ NEDEN GELİYOR ???

Okunması Gerekenler

Dünkü yazımızda teniste 15-30-40 rakamlarının nerden geldiğinden bahsetmiştik ve bugünkü konumuz da, tenisseverlerin her maçta duyduğu terimler olan ”Deuce- Love-Ace ve milyonları peşinden sürükleyen oyunun ismi olan Tenis” kelimeleri ..

***İlk olarak DEUCE’dan başlayalım..  Tenis maçlarında 40-40 eşitlik durumunda söylenen ‘’deuce’’ ifadesinin Fransızcadaki ‘’deux’’ yani iki sayısından geldiği söylenir ve oyunculardan birinin oyunu kazanması için iki puana ihtiyacı olduğunu belirtir.

Deuce, Latince “ikili” anlamına gelmektedir. Fransızlar deuce gibi, aynı zamanda puanlar 40-40 olduğunda egalite yani eşitlik kelimesini de kullanırlar..

Aynı zamanda birçok İskambil oyununda da, 2’liye deuce denir.

Bu da fransızca “deux” yani “dö” olarak iki anlamına geliyor eşitliği ifade ediyor. Oyunun literatüründeki karşılığı “deux a jouer” yani oyuna iki kaldı anlamında.

***Geçelim.. LOVE tabirine.. Sıfıra, 0 puanın ‘’love’’ olarak nitelendirilmesi… Bir kesim İngilizce’deki love yani aşk kelimesinden geldiğini söyler. Bu duruma getirdikleri açıklama ise;  O senelerde ( 18.yy) Tenis oynayanlar kazanmayı ya da kaybetmeyi önemsemezler, sevdikleri için oynarlar, bu yüzden puan alamayıp kaybedenler ‘’Kazanmak için oynamadım ki, oyunun kendisini seviyorum’’ diyerek sıfır yerine love kelimesini kullanırlar denilir ama bu % 99.99 şehir efsanesidir! Yani İngilizcedeki AŞK KELİMESİ ile bir ilgisi yoktur.

Doğrusu ise; bu kelimenin Fransızca’dan geldiğini, sıfır yumurtaya benzetildiği için, Fransızca’da yumurta anlamına gelen ‘’l’oeuf’’ kelimesinin telaffuzu (lov) bu söyleme yol açmıştır der.

Yumurtanın şekil itibariyle sıfır sayısının şeklini anımsatmasıyla ‘tek fark birinin yuvarlak diğerinin biraz daha elips olması’  Fransızlar sıfıra l’oeuf yani fonetik olarak “lov” derler.

***Bir başka hikaye de TENİS kelimesinin nerden geldiğiyle ilgili..

Tenisin ilk versiyonları raketsiz ve çıplak elle başlamış, sonrasında da eldivene geçilmiş, yani ilk senelerde raket yok! Oyun oynanırken oyunculardan birinin topu atarken, “Tenez!” (töne) diye bağırmasıyla ortaya çıkmıştır. “Tenez” kelimesinin Türkçe karşılığı, geliyor yakala!, tut!, haydi karşıla!, gibi bir anlama gelir…

***ACE kelimesi ise, iskambilden de bilindiği gibi 1’li veya As anlamındadır. Tıpkı deuce kelimesinin 2 ile bağdaştırılması gibi. Karşıya atılan tek vuruş, karşılanamayan direk vuruş manasındadır.

Sizleri az da olsa aydınlatabildiysek ne mutlu bizlerle…

Tenisle kalın..

Saygılarımızla..

ABCSPOR

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular