https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

SEPAK TAKRAW

Okunması Gerekenler

Sepak Takraw

Malay Yarımadası’nda doğup büyüyen ve ismini de ordan alan Sepak Takraw yapılması son derece zor ama seyredilmesi de bir o kadar zevkli bir spor dalı.

Yer çekimi kanununu inkar edercesine bazı maçlarda öyle hareketler yapılıyor ki, bunun başlıca sebebi de uzak doğu dövüş sanatlarında kullanan tekme teknikleriyle benzer şekillerde vuruşların olması.

Asya ülkelerinde oldukça popüler olan Sepak Takraw’ın tarihi 5-6 asır öncesine dayanıyor.

Uzakdoğuluların “Kainatın en fantastik sporu” olarak lanse ettikleri bu estetik dolu mücadelede, kondisyon ve teknik kadar fazlasıyla esneklik hatta akrobasi gerektiriyor.

Aslında daha da net şekilde tanımlarsak; bu spor yalnızca futbol ve dövüş sanatlarını birleştirmiyor, bunların yanına voleybol ve jimnastiği de ekliyor.

Kurallara gelince;

3’er kişilik takımlar var, setler 15 sayıda tamamlanıyor (14-14 olursa fark iki sayıya çıkana kadar) ve maçlar 3 set olarak oynanıyor. . İki tarafın da 12’şer oyuncusu var ve her oyunda farklı bir üçlü sahaya çıkıyor.

El dışında vücudun bütün kısımlarının (ayak, diz, omuz ve kafa) kullanıldığı bir file oyunu ve top rakip sahada yere değdiği zaman sayı kazanılıyor.

Bu arada ağın tepe noktası erkeklerde 1.54 m kadınlarda ise 1.45 m yüksekliğinde ve sporcuların rövaşata atarken, çizgi filmleri kıskandıracak şekilde, ne kadar yükseldiklerini tahmin edin!

Toplar 20. yüzyılın sonuna kadar el yapımı idi ama artık sert bir yün yumağı gibi elle yoğrulan takraw topları günümüzde 40 cm bambu saplarından yapılmakta. Ağırlığı da yaklaşık 250 gram..

Oyuncuların isimleri;

Servisi atan oyuncuya Tekong denir. Hareketsiz oyunda sol iç ve sağ iç olarak adlandırılan diğer iki oyuncu ise oyunun aldığı şekle göre tekongdan aldığı topu diğer oyuncuya iletene pasör, topu karşı sahaya atana ise smaçor ya da çoğunlukla “katil” adı verilir.

Başlangıcı taa 15.yüzyılarda dayanan bu spor ilk kez 1829’da resmen düzenlenmiş ancak resmi adı 1965’te konmuş.

İsmin oluşumu ise; bu sporun ağa babası iki ülkenin ortakkararı ile alınşmi. Sepak Malezya dilinde “vuruş-tekme” anlamına gelirken, Takraw da Tayland dilinde “yumak top” demek.

The International Sepaktakraw Federation ya da bilnen ismiyle ISTAF 1988’de kuruldu ve 30 seneyi aşkın süredir (ilki 1985’de) Kuralın Kupası adı altında “Tayland Kralı adına”  Dünya Şampiyonları düzenleniyor.

Aynı zamanda 1990’dan itibaren  Asya Oyunlarına da dahil olmuş durumda ve orda da kupaları domine eden ülke son 6 şampiyonanın galibi Tayland.

ABCSPOR

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular