https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

PATRIOTS MI EAGLES MI?

Okunması Gerekenler

BURAK BELGENBir milyardan fazla insanı televizyon karşısına kilitleyecek, reklamlarının 30 saniyesine 5.2 milyon dolar ödenen, Kuzey Amerika halkı için öncesi, içi, devre arası şovu ve sonrası ile tek kelimeyle tam bir ritüel olan Super Bowl bir maçtan çok daha fazlası!

Sportif anlamda en büyük görsel şölenin başlama vuruşu öncesi bu seneki Milli Marşı söyleyecek kişi, ünlü pop yıldızı Pink, devre arası şovunda sahne alacak isim ise diğer bir celebrity Justin Timberlake…

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentindeki U.S. Bank Stadyumu’nda 52.si oynanacak dev finalin başlama düdüğü, 4 Şubatı 5 Şubata bağlayan gece T.S.İ. 02.30’da çalacak.

Bir köşede son şampiyon Patriots, diğer köşede Eagles. İki Franchise en son 39.Finalde, 6 Şubat 2005 tarihinde karşı karşıya gelmişlerdi.

Bu 39 rakamının üstünde biraz duralım, çünkü bu Eagles’in son final sahnesi ve yine Patriots ile eşleşmiş, maçtan da 24-21 mağlup ayrılmışlardı.

39’dan devam edersek, o günden bugüne yani 13 sezondur Super Bowl maçını kazanan takımların hepsi beyaz forma giydi. Bu istatistiği bozan tek Franchise ise; 45.şampiyon Green Bay Packers (Steelers’a karşı 31-25) idi.

Ve bir 39 bilgisi daha.. O Super Bowl sonrası, üst üste iki kez kazanan hiçbir Franchise olmadı bugüne dek. Beyaz forma ile çıktığı her Super Bowl’dan (3-0) zaferle ayrılan Pats, ki “bu maçta da beyaz forma onların” totem diyip geçmemek lazım..! Eagles için de, bu sezon yeşil forma ile çıktıkları hiçbir  karşılaşmayı kaybetmediklerini (10-1) “gazozuna olan normal sezon son maç hariç” belirtmek gerekiyor.

Maç analizine ilk olarak direksiyondaki isimlerden, Amerikan futbolunun mevkii bazında amiral gemisi olan quarterback’lerden başlayalım;

*** QUARTERBACK’LER

Tom Brady –  Anlatmamıza gerek var mı? “12 Numara” 40’a merdiven dayamış yaşına rağmen, önündeki perdeyi çok fazla terletmeden kısa sürede topu elinden çıkartmayı seven bir stile; el ve göz mekaniği programlanmış bir robotu andıran, bu atışları onunla özdeşleşmiş ayak hareketleri ile 2-3 adım geri çekilerek “dropback” yaptığı için de, yakalanması çok zor bir hal alan 5 Şampiyonluk yüzüğüne sahip yıldız ötesi bir oyuncu.

Fazla uzatmadan; istatiksel anlamda sadece faal QB’ler içinde değil, tüm tarihin en iyisi Brady, gerek tecrübesi gerek kalitesi ile Nick Foles’un ‘1 hatta 2 adım önünde’ yorumu herhalde herkesin ortak fikridir.

Yaşayan efsaneye son bir dip not: Golden Boy kariyerinde 8.kez Super Bowl arenasına çıkarken, tüm Eagles oyuncularının toplam rakamı sadece 8!

Geçelim gecenin kazananını “bence” belirleyecek en kilit isme; Nick Foles…

2012’de dahil olduğu NFL serüvenine de Michel Vick’in yedeği olarak girmişti. Bu sezona da uçarcasına bir giriş yapan ve 14.haftada sakatlanmasa büyük olasılıkla sezon MVP’si olacaktı diye düşündüğüm Carson Wentz’in arkasındaki QB olarak başlamıştı.

Konferans Finalinde 33’de 26 isabet, 252 yard pas ve 3 touchdown ile neredeyse kusursuz oynayan Foles, maçı önceki gece rüyasında hayal ettiğinden de iyi seviyede geçirmiş ve tüm spot ışıklarını üzerine çevirmişti, ama burası Super Bowl..!

Normal sezonun son maçı olan Raiders hatta Play Off’lardaki ilk maç Falcons karşısındaki Foles performansı ile son Vikings maçındaki Nirvanası arasında dağlar kadar fark var ve Pazar Gecesi hangi Foles’u göreceğimiz, bence kupanın kazananını da belli edecek.

Foles’u Eagles’in çok iyi koruması lazım çünkü her ne kadar genel anlamda sezonun flaş ismi Wentz’i aratmamış gibi gözükse de, iki QB arasındaki en büyük fark; özellikle ellerin titrediği 3. haklarda (third down) gösterdikleri performans.

*** HEAD COACH’LAR

Bu tartıda da Pats çok daha ağır basıyor. Bir köşede dünyanın en kurt, 5 Şampiyonlukla  en kariyerli ve belli bir oyun şablonu olan değil de 1001 ayrı kurgusuyla rakibe göre resmi çizen taktik ustası 65’lik delikanlı Bill Belichick, diğer köşede ise kariyerinde sadece 1 kez “ o da oyuncuyken” (yedek QB olarak) Super Bowl kazanabilmiş, bu yazıyı fırına koyduğumuz şu dakikalarda 50 yaşını deviren Doug Peterson.

Kadro planlaması konusunda Doug cidden inanılmaz başarılı bir sezon geçirdi. Sakatlanan oyuncuların yerine koyduğu tuğlaların hemen hepsi yerine oturdu.

7-9’luk bir sezondan sonra Eagles’i NFC’nin en iyi takımı yapması ve akabindeki Super Bowl başarısı takdire şayan, fakat bunun kurumsal bir boyutu da var, zira bu hamlelerin esas oğlanı “bence” Executive VP Howie Roseman..

İki takımın kadro ve QB kaliteleri arasında bile fark varken, Doug hele de “maç içi gerçekleşecek sürpriz 2-3 tuzak oyunla” Bill’i altetmeyi başarabilirse, bence sezon finalinin “oyuncuların da üstüne çıkarak” en flaş ismi olur!

*** KARA DELİKLER

Patriots savunmasının 2 kara deliği var. İlki mobil QB’ler ki Eagles’ın Foles ile bu yoldan ilerlemesi neredeyse imkansız. Bir diğeri de koşu hücumları ki (32 takım arasında 20.sıradalar) işte burada ibre Philadelphia ekibine kayabilir.

Savunma kaliteleri tartışılmaz ama Corner’lar ve iç alan savunması da Eagles’in en zayıf halkası…

*** KAZANMA KÜLTÜRÜ

Play Off ilk turunda 7-0 geride başladıkları maçı 21 sayı farkla bitirip, Konferans Finalinde 20-10 skordan geri gelip son çeyrekte maçı çeviren Brady ile arkadaşları, geçen sezon oynanan Super Bowl’da da 25 sayı geriden gelip kupayı kazanmayı başarmışlardı.

Eagles maça önde başlarsa sonunu getirebilir mi bilinmez ama geriye düşerlerse işlerinin çok çok daha zorlaşacağı aşikar. Yani Pats skorda öne geçer ve devreyi öyle kapatırsa, şampiyonluğu soyunma odasında kutlamaya başlayabilirler. Son şampiyon, hem büyük usta koç ve QB’i, hem de bu sularda senelerdir yüzen “kaşar” oyuncu kadrosu ile, “hele de fark çift rakamlara çıkarsa” rakibinin kendisini yakalamasına asla! izin vermez.

Sadece şu 2 istatistik bile yukardaki paragrafı açıklamaya yetecektir;
1-) Son 10 sezonda, son çeyreklerde 10 sayı geri düştüğü playoff maçlarında Pats: 3-4. Bu durumu yaşayan diğer takımlar ise toplamda 3-70..!
2-) 2001’den beri devreye önde girdikleri 108 maçın 106’sını kazanmayı başardılar.

*** EN KİLİT EKSİKLER

Eagles köşesinde, sezon başı planlaması ana kadrosuna göre kilit 3-4 eksik sayabiliriz (offensive line’daki en iyi oyuncuları, 7.haftada kaybettikleri Jason Peters başta) ama tabii ki açık ara en önemli kayıp; sezonun flaş ismi QB Carson Wentz. Nick Foles her ne kadar onun eksikliğini aratmamış gibi gözükse de, eminim Philadelphia şehri istisnasız %100 iştirak ile keşke Wentz olsaydı diye iç çekiyordur.

Patriots ve Belichick için de Julian Edelman puzzle’ın çok önemli bir parçasıydı ama takım savunmasının gözü, kalbi, kulağı, yüreği hatta her organı olan Linebacker Dont’a Hightower “bence” en önemli eksik halka…

*** X FAKTÖRLER

İki takımın da en önemli oyuncuları ve baş skor opsiyonları hepimizin malumu ama

Defensive Tackle Fletcher Cox ve Tight End Zach Ertz Eagles,

Linebacker Kyle Van Noy ve WR Brandin Cooks da Patriots adına momentumu değiştirebilecek başaltı yıldız oyuncular.

*** SAVUNMA SAVUNMA SAVUNMA

Eagles savunması ve saha yerleşimi çok iyi olsa da (özellikle defans ön dörtlüsü mükemmele yakın), yumuşak karınları iç açıklara atılan paslara çare bulamayışları ve belli bir oyun şablonu olmayıp rakibe göre 1001 tuzak hazırlayan usta koç Bellichick de bu kara deliği işlemeye çalışacaktır.

NFL’in kalanında da olduğu gibi Gronk’u savunacak bir safety Eagles kadrosunda da yok ve bence bu onların en büyük şansızlığı ki, bu gezegene ait olduğu şüpheli Gronkowski iyileşti ve oynuyor!

Eagles iki Play-Off maçında 7 ve 10 yani toplamda sadece 17 sayıya imkan verdi ki (maçların 2.devrelerinde sıfır çektirerek!) bu Kanije Kalesi vari savunma, normal sezon dahil bu seneki 18 maçta tam 8 kez, rakiplerin 10+ skor bulmasına engel oldu.

Yine de Pats dünya ters düz olmadığı sürece “hatta olsa bile” en az 15-20’li skorlara çıkacaktır. Çok yönlü bir hücum takımından bahsediyoruz. Normal sezon dahil oynadıkları 18 maçta sadece 1 kez 20 sayı altında kaldılar ki (onda da 19 sayı atıp, yine de maçı kazanmayı bilmişlerdi, 5 Ekim Tampa Bay maçı)”, 6 maçta da 35 ve üstü skor buldular.

Brady’yi nasıl pasifize edecekler merak içindeyim çünkü sadece öndeki 4 kişiyle “ya Allah” diyip durdurmak zorundalar ama hem Atlanta Falcons geçen yılki Super Bowl, hem de Jacksonville Jaguars bu seneki Konferans Finali ilk devrelerinde bize bunun “imkansız olmadığını” göstermişti.

AMA bunu sadece 4 kişiyle 60 dakika boyunca yorulmadan! (hele de ana hücum felsefesi insanüstü QB’lerini korumak üzerine kurulu) Pats’e uygulamak ise bu gezegende imkansıza yakın.

“Neden sadece 4 kişi ile, Blitz yapsalar ya” sorusuna cevap basit; Blitz halinde QB’in üzerine koşacak ekstra 1 kişi, hücumda Brady için ekstra 1 boş adam demek ve Golden Boy’un bunu görmesinin sadece birkaç salise alacağı hepimizin malumu..

Tabii ki son dakikalar topun el yaktığı, ayakların titrediği zamanlar ama Brady’li Patriots’ın oynadığı tüm Super Bowl’ların ilk çeyreklerinde sıfır çekip, maçın üçüncü ve son çeyreklerde momentumu ele geçirmesindeki en önemli nedeni de “kader, tecrübe, şanstan çok” aslında net olarak bu!

*** EAGLES SKOR BULABİLECEK Mİ?

Burada bence önemli olan Eagles’in savunmasından çok kazanmak için yeterli skoru bulup bulamayacağı. Hücumda sezon başı ligin en çok QB odaklı takımlarının başında gelen Eagles, Wentz’i kaybettikten sonra tamamen farklı bir hücum felsefesine dönüş yapmış ve çok çok başarılı Running Back üçlüsü ile (LeGarette Blount- Jay Ajayi -Corey Clement) epey ekmek yemişlerdi ama Pats onlarla özdeşleşmiş “nasılsa yediğimden daha fazlasını atarım”dan özellikle bu senenin 2.yarısından itibaren savunma anlamında da çok büyük bir gelişme gösterdi.

Kısaca; bugün için Pats çok iyi hücum ve iyi denebilecek savunma kurgusuna sahip, Eagles çok iyi savunma ama belli bir standardı olmayan hücum istatistiğine.. Bu zikzakları daha net belirtmek için çok uzağa gitmeden;  Konferans Finalinde 38 sayı attılar, Play- Off ilk turunda ise ite kaka tek TD ile 15!

*** MERAKLA BEKLEDİKLERİM

Pats köşesinde tek merak ettiğim, her önemli maç öncesi şapkadan hiç beklenmedik birini çıkartarak gecenin flaş ismi yapan Belichick’in Pazar Gecesi sürpriz menüsünde kimin olduğu…

Onların üç aşağı beş yukarı ne yapıp yapamayacaklarını biliyoruz ama hangi Eagles ve Foles’u karşımızda göreceğimiz belli olmadığı için, ilk olarak geçen sezon Patriots ile Super Bowl kazanmış ve bu kez son şampiyon apoletleriyle son şampiyona rakip olan LeGarrette Blount-Chris Long ikilisi..

Sonrasında da Jaya Ajayi.. 24 yaşındaki Britanyalı Running Back ara transferde takasın son gününde Miami Dolphins’ten gelmişti ve tabiri caizse Eagles hücum setine cuk oturdu. Normal sezon sonrası Play-Off’larda da gazı köklemiş şekilde başarılı performansını sürdüren oyuncunun, kariyerindeki ilk SB performansı bakalım nasıl olacak.

Ve Kicker koşesinde; Pats tarafında 5.Super Bowl’unu (2-2) oynayacak, 34 yaşındaki 12 senelik tecrübe Stephen Gostkowski, Eagles’da ise çaylak sezonunda dev finalde ilk kez sahne alacak 23’lük toy delikanlı Jake Elliott.
İki ismin Memphis’den aynı kolejden çıkmış olması olaya daha bir heyecan katarken, tecrübe anlamında Pats atıcısının çok daha ağır bastığı aşikar da olsa, kazandırdığı Field Goal’lerle ve daha ilk sezonunda kırdığı Franchise
rekorlarıyla (61 yarddan normal sezon, 53 yarddan play-off) spot ışıklarını üzerine çevirmiş genç yıldız adayı.

Hem ellerin ayakların titreyeceği cadı kazanı Super Bowl atmosferi hem de Pats savunmasını düşünerek, TD yakalayamayacakları minimum 10’dan fazla hücum denemeleri olacağından, bu sezon tam 5 kez 50 yard gerisinden iki direk arasını bulan genç Kicker’ın önemi 1 kat daha artıyor Eagles adına 4.down’larda…

*** KİM KAZANIR?

Fazla uzatmadan; her ne kadar Patriots Brady faktörü ve 4-5 ayrı skor silahıyla çok yönlü bir hücum takımı olsa da, iki takımın kaliteli savunma kurgularına bakarsak, geçen sezondaki gibi 34-28’lik skorla toplamda 62 sayının çıktığı bir final olması bence çok çok zor..

Kimse bu Super Bowl’dan, 2 Şubat 2014’te 43-8 biten Seahawks-Broncos finali gibi tecavüz’vari bir diferans da beklemesin.

Tabii ki bu bir spor ve tek maçlık, kazananın sadece 60 dakika sonunda belli olacağı bir karşılaşma ama iki kadroyu, teknik heyet, tecrübe ve Brady faktörüyle de harmanlayınca, Pats’in tarihlerindeki 10.finalden 6.zaferle çıkacaklarını düşünüyorum.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

EKSİKLERLE

Abdi İpekçi spor salonu demeye devam edeceğiz. Bir yerin yıkılıp yeniden imar edilmesi ve son yıllarda isminin değiştirilmesi özellikle "Mustafa...

Benzer Konular