Hakem kelimesi etimolojik olarak incelendiğinde Arapça’da yargıç anlamına gelen “Hakam” sözcüğünden türetilmiştir. Kökünü oluşturan “hkm” kelimesini daha derin irdelendiğimizde hüküm vermek, muhakeme etmek, ahkam kesmek, hükümet etmek, hâkim olmak, tahkim etmek gibi günlük hayatımızın çeşitli dönemlerinde çok sık kullandığımız terimlere ve deyimlere ulaşabiliriz. Google’a hakem diye yazdığınızda bu kelimenin 1330 yılında yazılan Garib-name (Aşık Paşa)’den beri yazılı neşriyatımızda yer aldığını görebiliriz. Günlük konuşma hayatında bundan daha da eski olduğu kesindir.
Şahsi kanaatim bu yaşanan sıkıntılardaki en büyük sebep günümüzde birçok meslek grubunda da eksikliğini hissettiğimiz “ehil” insan bulamama ya da ehil olabilecek olanları da çok hızlı bir şekilde bir yerlere getirip, aldığı eğitimi özümseyemeden, boyunu aşacak işleri tam olgunlaşmadan vermek karşılaştığımız sorunun temelini oluşturuyor.
Bu fikrim sadece Türkiye değil yurtdışındaki hakemler içinde geçerlidir.
Tarık Ongun yıllardır Cüneyt Çakır ile beraber FIFA’nın en iyi 2-3 hakem triosundan birinin ferdi ama aleni ofsaytı göremeyebiliyor. Yurtdışında görebiliyor ama Türkiye’de görmek işine gelmiyor diyenler de olabilir ama hakemliğinin miadını doldurmuş olabileceği, heyecanını da yitirmiş olabilmesi geliyor insanın aklına. Aynı BJK için söylenen maç seçme mevzusu Cüneyt Çakır triosu için de geçerli olabilir. Yerel maçlar nasıl olsa cepte diyerek daha az konsantre oluyor olabilirler ama bu da hakemliğin mantığına aykırıdır zira Adalet tanrıçası Themis’in gözlerinin kapalı olmasının en büyük nedeni de budur. Adalet kim olduğuna bakılmaksızın, eşit olarak dağıtılmalıdır.
Sahada adalet Manchester City ve Barcelona’ya ne kadar lazımsa, Kayseri ve Akhisar’a da lazımdır. Futbolcunun konsantrasyon tercihini bir derece anlayabiliriz ama hakemin böyle bir tercihi olamaz. Olduğu zaman sahada hükümet edemez sadece idare edersin; futbolcular ve taraftarlar bunu sana karşı sonuna kadar kullanırlar.
Ali Palabıyık ve Lee Mason’un hafta sonunda atılan tekmeleri kırmızı kart ile cezalandır(a)maması ise tamamen futbolun temelini ve psikolojisini anlayamamaktan kaynaklanıyor.
Kabul etmek gerekir ki hükmetmek için bilgi ve birikim gerekir. Bilgi her alanda olduğu gibi 22 kişiyi yönetirken de büyük güçtür. Hakemin oyunculara karşı en büyük üstünlüğü kuralları ve oyun yönetimini daha iyi biliyor ve daha çok pratik ediyor olmasıdır. Bu özgüvenle sahaya çıkıyor olması gerekir.
Oyuncuların hakeme göre üstün olabileceği tek konu oyunun akışı ve adrenalin yüklü psikolojisidir. Hakemi saha içinde ancak bu boşluktan yakalayabilirler. Bunu da engellemek için hakemlere olan yatırımın bir bölümünün de eski futbolcular üzerine olması gerektiğini ve hakem emeklilik yaşının 50 yaşa çekilmesinin zaruretini savunmaktayım. 35 yaşında oyunu bırakan bir futbolcu çok rahat 15 sene hakemlik yapabilir ve hatta bunun son 5 senesinde FIFA seviyesinde maç bile yönetebilir. İşte bu durumda sahadaki oyunun psikolojisini de çok rahat bir şekilde, en empatik bakış açısı ile çözebilecektir.
Aksi takdirde biz bu güzel oyundan ziyade adaletsizlikleri tartışmaya devam ederiz.
Herkese sıhhat, akıl, huzur ve spor dolu bir hafta diliyorum.
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: osman.cetin@abcspor.com
twitter: @msdoc78