Olimpiyatlar Boks tarihimizde sadece 5 madalyamız ve o ilkler de, benim yaşım gereği ilk kez canlı gözlerle takip edebildiğim Los Angeles 1984’deki Eyüp Can ve Turgut Aykaç’ın bronzları…
Sonrasında 1996 Atlanta’da Malik Beyleroğlu ve 2004 Atina’da Atagün Yalçınkaya final oynamayı başarmış ama ikisi de Kübalı rakiplerine yenilerek gümüş madalyada kalmışlardı.
Son madalyamız da Yakup Kılıç’ ın 2008 Pekin’deki bronzu.
Kadınlar Boksu Olimpiyatlar için eski bir branş değil, ülkemiz adına da bir ilk olacak Tokyo’da 3 sporcu ile yer alıyoruz.
İlk kez 2012 Londra’da 3 sikletle yer alan ve 2016 Rio’da aynı 3 sıkletle devam edilen bu sporda, Tokyo’da sayı 5’e çıktı.
Kendi adıma iki madalya beklediğim yarışmalarda, daha da ileri giderek en az 1 altın madalya ile döneceğimizi düşünüyorum Busenaz’lardan birinden.
Buse Naz Çakıroğlu (51 kilo)… Fenerbahçe kulübü sporcusu, guardını almayan dövüş stili, cesur ve seri hareketleri ile bence sikletinin en önemli favorisi.
Altın madalya için adı geçen isimlerden Amerikalı Virgina Fuchs ve Bulgar Krasteva’nın istim üstündeki sporcumuzdan hiçbir artıları yok ve milli duygularım ağır basıp yorumlarımı etkilemiyorsa Tokyo’dan altınla dönecek hayalindeyim Buse Naz için.
Busenaz Sürmeneli (69 kilo)… 2019 Dünya Şampiyonu Trabzonlu sporcu da bir diğer altın adayım ve eşleşmeler daha belli olmadı ama, olası bir eşleşmede, Çinli rakibesi Hoing Gu haricinde herkesten önde olduğunu düşünüyorum demir yumruğun.
7 Ağustos’ta sahne alacak finallerde ikisini birden görmek en büyük dileğim ve bir kez daha tekrar ederek; heyecanlarına yenilmezlerse ben en az 1 tanesinin o finali oynayacağı kanaatindeyim.
Esra Yıldız (60 kilo)… Umarım yanılırım ama bu üçlü arasındaki en zayıf halka Esra kızımız. Daha çok genç ve önünde en az 2 Olimpiyat var ama Tokyo için çok daha güçlü rakipleri var gibi önünde…
Esra’nın sıkletindeki Brezilyalı Beatris Suarez Ferreira en öndeki isim olarak gözükürken, İrlandalı Kellie Harrington da bir başka zirve adayım.