https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ANADOLU EFES’İN ATLETİK FORVETİ: HONEYCUTT

Okunması Gerekenler

fersu yaziAnadolu Efes geçen sezon en çok problem yaşadığı kısa forvet pozisyonuna takviye yapmaya devam ediyor. Hem 3 hem de 4 oynayabilen DeShaun Thomas’ın ardından geçtiğimiz sezon Khimki ile verimli maçlar çıkaran ve atletik özellikleri ile ön plana çıkan Tyler Deon Honeycutt ile de anlaştılar. 2.03 metre boyunda olan 26 yaşındaki Amerikalı forveti gelin biraz daha yakından tanıyalım ve koç Perasovic’in sisteminde Anadolu Efes’e neler katabilir mercek altına alalım.
“Kariyeri”
NCAA’in önemli kolejlerinden UCLA’de 2 sezon oynayan Honeycutt özellikle son senesinde çok yönlü performansı ve atletik özellikleri ile göz doldurdu (12.8 sayı, 7.2 ribaund, 2.8 asist, 2.1 blok). Bunun ödülünü de 2011 yazında Kings tarafından 2.tur 35.sıradan seçilerek aldı. Ancak ilk başta forma şansı bulamadı ve D-League’e gönderildi. Sezonun kalan kısmında da sadece 13 maçta forma giyebildi NBA sahnesinde. 2012-13 sezonunda ise tekrar Kings ile anlaşan atletik forvet, D-League ile NBA arasında gidip geldi. Şubat 2013’te Rockets ile imzaladı ancak hiç forma giyemedi, D-League’de devam etti ve Rio Grande takımıyla şampiyonluğa ulaştı. 2013 yazında ise artık NBA’de tutunamayacağına karar verdi ve kariyerine Avrupa’da İsrail’in Ironi Nes-Ziona takımında devam etti. Burada tıpkı NCAA’deki gibi önemli istatistiklerle göz doldurdu. Bunun ödülünü de 2014-15 sezonu için Khimki ile anlaşarak aldı. Moskova temsilcisinin Eurocup’ı kazanmasında önemli bir rol oynadı Honeycutt. Geçen sezon da Khimki ile kariyerinde ilk kez Euroleague’de boy gösteren Amerikalı forvet bu seviyede de önemli bir görev adamı ve savunma silahı olduğunu gösterdi.
“Artılar-Eksiler”
Honeycutt’ın artılarını anlatmaya başlarken bir çok oyuncunun aksine savunmadan başlamak lazım. Sıçrama yeteneği ve uzun kolları sayesinde Euroleague seviyesi için oldukça iyi bir ribaundçu ve blokçu. Özellikle ikinci sıçramayı da çabuk ve güçlü yapabilmesi onun önemli artılarından biri. Diğer özellikleri ile beraber yatay olarak da ayaklarının çabuk olması onu iyi bir penetre savunucusu yapıyor. Uzun kollarının avantajlarını topa baskıda da verimli kullanan forvet iyi bir top hırsızı ve pas açılarını da kapatabilen bir oyuncu. İşin hücum tarafına bakarsak Honeycutt aslında iyi bir şut mekaniğine sahip ve yakala at pozisyonlarında başarılı. Yarı saha hücumlarında ceza atışlarında kullanabileceğiniz bir isim. Ayrıca topsuz hücumlarda da gerek perdelerden çıkarak bulduğu atışlarda skor bulabiliyor gerekse potaya yaptığı katlarla aldığı pasları değerlendirebiliyor. Çabuk ilk adımı sayesinde penetrelerinde de avantaj sağlayabiliyor, sürati ile rakibini ekarte edebiliyor. Tempo yükseldiğinde, açık alan bulduğunda yakaladığı üçlükleri daha yüzdeli atan ve atletik özellikleri ile kanatlardan yaptığı koşuları spektaküler smaçlarla tamamlayabilen bir forvet.
Eksilerine göz atmaya başlayalım. Savunma tarafında en önemli problem fiziği. Pozisyonu için ince bir oyuncu ve alçak postta rakiplerinin arkasında kalmakta genelde zorlanıyor. Ayrıca atletik özelliklerine ve blokçuluğuna fazla güvenmesi fakelere çabuk reaksiyon göstermesine, savunma dengesini çabuk kaybetmesine neden olabiliyor pota altında. Ayrıca ne kadar iyi bir savunmacı olsa da zaman zaman agresifliğini kaybedebilen bir isim, istikrar ve konsantrasyon sorunu yaşayabiliyor. Hücum tarafında ise eksileri daha fazla. Öncelikle kendi şutunu yaratabilen bir oyuncu değil. Yay gerisinden de istikrarsız ve günlük performansa göre katkı verebiliyor bu alanda. Top tekniği yeterli seviyede değil ve bu da penetrelerinin verimliliğini düşürüyor, sadece süratini kullanabiliyor adam geçerken. Bunun yanında pas tekniği de vasatın altında, penetre ettiğinde zorlamalara girmesine neden oluyor. Ayrıca temas aldığı pozisyonları bitirmekte zorlanıyor, sadece atletizmi yetmiyor. Aslında fiziği penetrelerde faul almaya müsait ve bunu bir silaha dönüştürebilir fakat faul çizgisinde de kötü bir performansa sahip. Bu nedenle takımının hanesine artı yerine eksi yazdırıyor.
“Sonuç”
Anadolu Efes Euroleague seviyesinde önemli bir savunmacıyı kadrosuna katmayı başardı. Honeycutt şüphesiz değerli bir görev adamı ancak savunmada getirdiklerinin yanında hücumda ise sahada olduğunda takımdan götürdükleri var. Topu ne kadar az yere vurursa o kadar başarılı olacaktır. Çünkü zaten kendi şutunu yaratabilen bir skorer değil ve topu ona emanet ettiğinizde yaptığı tercih hataları takıma ciddi zarar verebiliyor. Koç Perasovic onu daha çok bir ceza atıcısı olarak kullanacaktır. Ayrıca hatırlatmakta fayda var yeteri kadar güçlü olmayan fiziği nedeniyle de genelde %100 sağlıklı olarak kalamayan bir isim Honeycutt. Euroleague seviyesi için iyi bir alternatif forvet, ona maç başı 20 dakika üzeri süre vermek pek mantıklı olmaz. Thomas’ın da 3 numaradan süre alacağını düşündüğümüzde Cedi ile beraber süreleri paylaşacaklardır.
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: @fersudeniz

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular