https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

YEŞİLÇAMIN ÖZOĞLU: MAKSAT FENER’ E GOL OLMASIN

Okunması Gerekenler

bruno” Bir film seyretmiştim, bir Türk filmi, o filmde insanlar birbirlerini çok seviyorlardı” diye bir tümce kursam eminim böyle çok film var be hacı dersiniz.
Hepsi de neşeli filmler, hepsi de halktan birileri, zengin değiller ama iyi insanlar.
Bu iyi insanların birbirlerini çok sevdikleri kadar bir başka sevdikleri daha var elbet. Gönül verdiği renkler, hayattaki en büyük hobileri futbol ve Fenerbahçeleri. 
Boşuna demezler halkın takımı diye, eee bi yerde sinema da halkın aynası. Yeşilçam tarihine baktığımızda Fenerbahçe’nin ezici üstünlüğüne tanık oluruz.
Fenerbahçe adeta Yeşilçam’ın öz evladı diğerleri üvey evlat.
Çok komik hikayeler çıkmıştır beyaz perdeden futbol üzerine ve dillere pelesenk olmuş futbol sloganları. Sizler için derledim bazılarını umarım okurken keyif alırsınız.
1959 yapımı bir Osman F. Seden filmi. Filmin adı Altın Kafes.
Erkek rolünde Zeki Müren var. Bildiğin şoför. Faça falan aynı şoför. Hafta sonları LPG’li Şahin’e 7 kişi doluşup manita araklamaya çıkan gençler var ya, hani hep görürüz. Aynı şekilde doluşmuşlar külüstür bir Amerikan arabasının içine, kızlı erkekli.
Hoooop, trafik polisi durduruyor, ehliyet, ruhsat. Fakir adamın arabasının evraklarının tam olduğu nerde görülmüş  ? Tak diye çıkarıyor polis makbuz defterini, yazacak belli.
Münir Özkul son bir umut atlıyor, yalvarıyor polise:
fener 1– Abi, Fener hatırına be !
Polisin umrunda bile değil. Yazıyor cezayı, uzatıyor makbuzu, 25 papel ceza.
Münir Özkul hayal kırıklığına uğramış biraz da kızgın:
– Yazdı ulan cezayı, gitti 25 kağıt. Herhalde Cimbomluydu be ! diyor.
1969 yılı Asaf Tengiz filmi. Gönül kimi ister adı.
Cilalı ibo harbi Fenerli. Hastalık derecesinde. Galatasaray maçına gidiyor. Metin Oktay’ın Ağları delen golüyle Fener yeniliyor.
Mahalleye bi dönüyor Cilalı, Cimbomlular bayram yapıyor. Cilalıyı görüyorlar başlıyorlar kızdırmaya. Rövanşı da var tabi bunun, sonraki günlerde bu sefer Fener 4-0 alıyor maçı. Goller Can ve Lefter’den.
Cilalı uçıyor sevinçten. Dolduruyor çocukları külüstür dolmuşuna, bağırıyorlar Cimbom mahallesinde ” Yaşaaa Fenerabahçe” diye.
Bir ara Galata Köprüsü’nden geçerken araba bozuluyor. İttirmek için yardım çağırıyor etraftan:
– Haydi yüklenin  be Fener aşkına ! O da oluyor artık bir slogan.
Sadri Alışık da bilindik Fenerlilerden biriydi. Fimin adı Şakayla Karışık.
Fimin kahramanı Sadri Alışık hasta Fenerli Ofsayt Osman rolünde.
İki zengin iş adamı iddiaya girerler, bir fakire dürüst mü değil mi diye para verirler. O da ofsayt Osman. Paraya elini sürmez ama yavuklusu hastalanınca paranın bi kısmını onun için harcar. Parayı veremeyince de hakim karşısına çıkar:
– Siz söyleyin abiler, siz olsanız n’apardınız der, yine mi ofsayta düştüm, bu da mı gol diyince hakim ordan bağırır:
– Goooooooool ve gözyaşı sel olur.
fener1970 yılında Turist Ömer adlı filmde Ömer Afrika’da yamyamlara esir düşer, kolundaki dövmeden dolayı yamyamlar Tanrı zannederler onu.
Yanındaki manitası durumu izah eder. Haaa der o zaman Turist Ömer:
– Şimdi ben Tanrı mıyım?
– Evet Tanrısın
– Ne desem yaparlar mı şimdi ?
– Evet yaparlar.
Turist Ömer biraz da şaşkın, biraz da gururlu ilk komutu verir:
-ÖYLEYSE  BAĞIRIN ULAN EN BÜYÜK FENERBAHÇE DİYE !

1974 yılında Turist Ömer Boğa Güreşçisi filminde. Boğayı haklayan Ömer’e tribünlerden büyük tezahürat gelir. Öyle coşkulu bir seyirciyi görünce Ömer Şaşırır:
– Abi, bunlar Fenerli mi diye sorar.

Aynı yıl çevrilen tamam mı Canım filminde ise Sadri Alışık’ı arkasında Sasu yazan bir Fenerbahçe forması ve sarı lacivert külahıyla film boyu seyircinin karşısındadır.
Ha bir de her icraattan sonra sebebini izah ettiği : MAKSAT FENER’E GOL OLMASIN lafı var ki O laf hala söylenir.

Uyanık kardeşler filminde haşin baba Hulusi Kentmen’in iki oğlundan biri müzisyen biri futbolcu olmak istemektedir babalarından habersiz. Kadir İnanır Göztepe’den Fener’e transfer olur, Müjdat Gezen de müzisyen..

fener emel sayinAynı yıl çevrilen Emel Sayın’ın oynadığı Mavi Boncuk filminde Emel Sayın, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan ve Kemal Sunal tarafından kaçırılır. O aileyi çok seven Emel Sayın onlarla beraber yaşamaya karar verir ve bütün aile fertleri Fenerli olan ailenin babası Münir Özkul’a bir Fenerbahçe beresi örer Emel Sayın. O bereyi takan Münir Baba duvardaki Fener posterlerinin önünde elini kalbine koyar ve iç çeker.

Zeki – Metin, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe’nin başrollerini oynadığı filmde altın arayan sevimli Kayserilier toprağın altında tünel kazarken Fener stadına çıkarlar. Sarı Kırmızılı renkleri görünce önce Kayseri’nin maçı zannederler. Halbuki Fener Cimbom maçıdır.
Halit Akçatepe yaklaşır Cemil’in yanına ve :
– Cemil Abeeey, Ne olur 5 den fazla atmayın der.

Şener Şen’in Neşeli Günler’i ve Zeki -Metin’in Petrol Kralları filminde ise hep halkın Fenerbahçeliliği vurgulanmıştır.
1985 yılı Yapımı Ya Ya Ya Şa Şa Şa filminde ise kapıcı çocuğu yetenekli amatör oyuncu rolünü üstlenen İlyas Salman Fenerbahçe’ye transfer olup şöhreti kaldıramayan bir oyuncu tiplemesini canlandırır.

fener hababamVe en önemlisi Hababam Sınıfı’nda tümü Fenerli bir sınıf vardır. Mahmut Hoca ile adeta köşe kapmaca oynamaktadır öğrenciler Fener’in maçının olduğu gün. Mahmut Hoca’nın tüm önlemlerine rağmen sonuç değişmez:
– Aç kapıyı Veysel Efendi, Fener’in maçı var!
Koyu bir Galatasaray taraftarı olan Ali Poyrazoğlu’na neden hep Fenerbahçeli karakter canlandırıyorsunuz diye sorduklarında “Tutsun diye” şeklinde bir cevap vermiştir.
İşte Fenerbahçe hep budur, siyah beyaz filmlerin bile sarı lacivert rengi.
Hani şu Fener’e atıp tutan gazeteler ve gazeteciler var ya ?
Fener olmasın emin olun hepsi aç !

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

bruno.monte@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular