https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2 ASIRLIK TARİHİ REKABET: OXFORD – CAMBRIDGE KÜREK YARIŞLARI

Okunması Gerekenler

İngiltere, hatta tüm Britanya adası hatta daha da ileri gidelim, tüm dünya genelinde eğitim alanında zirve mücadelesi veren, günümüzden 800 yıl önce kurulmuş iki okul; neredeyse 200 senedir farklı bir alanda da kozlarını paylaşıyorlar.

The Boat Race’ olarak bilinen, iki dev üniversite Oxford ve Cambridge arasında 1829’dan beri Londra’nın Thames nehrinde gerçekleştirilen ve köklü bir gelenek haline gelen, seneye 190.senesini kutlayacak, 4 mil 374 yardda (6.779 km) tarihi yarışlarda rekor: 1998 senesindeki 16 dakika 19 saniyelik derece ile Cambridge’de..

Bu yarışın fikir babaları ise; Harrow lisesinden (ünv. yıllarında yolları ayrılacak) Charles adında iki arkadaş. Cambridge’li Charles Merrivale Oxford’lu Charles Wordsworth’u kürek yarışı yapma konusunda düelloya çağırır. Böylece iki üniversite arasındaki ilk kürek yarışı 10 Haziran 1829 yılında Henley-on-Thames nehrinde düzenlenir. 20.000 kişinin izlediği yarışı Oxford kazanır. Ve bugünlere kadar uzanan ve dünya döndükçe devam edecek ‘Oxbridge’ rekabetin de temelini atmış olurlar.

6 ay öncesinden hazırlıklara başlayan takımlar sekiz kürekçi ve 1 dümenciden oluşuyor. İki takımın renkleri mavi olmasından dolayı aralarındaki rekabet ‘Mavilerin Savaşı’ olarak da anılıyor. Yarışlar 1856 yılından beri (Birinci ve İkinci Dünya Savaşları dışında) her yıl Paskalya döneminde (Mart son-Nisan ilk hafta) düzenleniyor.

Yarıştan önce kimin nehrin hangi bölümden kürek çekecekleri konusunda yazı tura atılıyor ve bu hava atışı o kadar önemli ki; nehrin bazı bölümleri takımlara farklı avantajlar sağlayabiliyor. Nehrin kuzey kısmı ‘Middlesex’, güney kısmının ismi ise ‘Surrey’..

Kazanan takım kupayı kaldırdıktan sonra kürek yarışının bir geleneği olarak takım kaptanlarını nehre atıp zaferi kutluyor.

2018 itibarıyla önde olan okul 83-80 ile Cambridge.. Tarihte berabere sonuçlanan sadece bir karşılaşma var  (1877).

24 Mart 2018’deki son yarışı kazanan ise: 17 dakika 51 saniyelik derece ile Cambridge.

En uzun birincilik serisi rekoru da: Cambridge, 1924-1936 arası 13 kez üst üste..

En yaşlı kürekçi 2008 yılında Oxford ekibinde kürek çeken 36 yaşındaki Michael “Mike” Wherly, en yaşlı dümenci ise; 1992 yarısında Cambridge teknesinde dümen tutan 38 yaşındaki Andy Probert.

Bu arada yarışlar sadece erkekler arası düzenleniyor sayılmasın, 1927’den beri kadınlarda da iki okul arası dev rekabet devam ediyor.

2 asra yakın süredir bir Britanya ritüeli haline gelen bu yarışları 1938’den beri İngiliz devlet televizyonu BBC canlı yayınlıyor ve TV başında 15 milyondan fazla izleyici buluyor.

Seyirci rekoru da 2009 yılındaki yarışlarda Thames nehri üstünde bu dev rekabeti canlı izlemek için toplanan 270 bin kişi tarafından kırılmıştı.

İçlerinde Olimpiyat görmüs birçok milli sporcuyu da barındıran bu tarihi düello, sporcuların anlatısıyla “hayatlarının en önemli yarışı hatta 20 dakikası”.. İçlerinde en meşhurları da; 4 Olimpiyat, 10 Dünya Şampiyonası Altın Madalyalı Matthew Pinsent. Pinsent, 1990-91 yıllarında Oxford ekibiyle birinci olmuştu.

Bu yarışların bir diğer güzel yanı da hiçbir zaman düşmanlığa dönüşmeyen ezeli rekabet. Bunu çok uzaklara gitmeden; 2012 yarışı o kadar güzel anlatır ki sporseverlere..

Nehre seyircileden biri atlıyor ve Oxford öndeyken yarış duruyor, seyirci görevlilerce sudan çıkartılınca hakem yedinci posttan yarışı devam ettiriyor. Daha yirmi metre gitmeden iki kanonun küreklerinin birbirine çarpması sonucu Oxford sporcularından birinin küreği kopuyor ve Cambridge’in 8 küreğine karşı 7 kürekle baş edemeyerek yeniliyorlar.

Cambridge sporcuları 6 aydır günde 8-10 saat çalışıp, belki de nefeslerini tutarak bekledikleri bu hayatlarının en önemli gününde ezeli rakiplerini rendice etmemek için zaferi kutlamamaya karar verip, karşı takımı tebrik ederek, sessiz sedasız kupalarını alır gidiyorlar.

Darısı bizim ülkemiz ve konu spor olduğunda, birbirini boğazlama noktasına gelen fanatik insanlarımızın başına diyerek yazıyı bitirelim..!

 

Son Haberler

RESIMDEKI 7. KIM? FERGIE’S FLEDLINGS, THE CLASS OF 92

Yukarıdaki tarihi fotoğraftaki 6 kişiyi herkes bilir ama en arkadakini belki de hiç kimse hatırlamaz. Hatta birçok yerde bu...

Benzer Konular