https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

CEZAYİR FUTBOLU VE FRANSIZ FUTBOLUNA ETKİLERİ

Okunması Gerekenler

CEZAYİR FUTBOLU VE FRANSIZ FUTBOLUNA ETKİLERİ

Daha önceki yazılarımda Fas ve Surinam Futbollarını incelemiş ve her ikisinin de Hollanda Futboluna etkilerini araştırmıştım.

Bu haftaki konum ise Cezayir Futbolu ve Fransa Futboluna Etkileri…

Çifte ülke vatandaşlığı olan futbolcuların Cezayir ve Fransa arasında, Fas ve Hollanda arasında, Türkiye ve Almanya arasında milli takım seçimleri ülkeler arasında hep bir gerginliğe sebebiyet vermiştir.

Cezayir milli takımı dünya futbolunun önemli iki yıldızını Fransa’ya karşı kaybetmiştir. Bunlardan en önemlisi Zinedine Zidane ve diğeri, Kylian Mbappe’dir. Zinedine Zidane bildiğiniz gibi Marsilya doğumludur. Cannes akademisinde yetişmiştir. Bordeaux, Juventus ve Real Madrid’de oynamıştır.

Başarılarını bu yazımda yazmaya gerek duymuyorum çünkü Zidane için ayrı ancak bir yazı gerekir.

Kylian Mbappe’nin ise babası Kamerunlu, annesi ise Cezayirlidir. Fransa’da doğmuştur. Monaco akademiside yetişmiştir. PSG’nin en önemli yıldızı konumundadır.
Lyon Akademisi son on yılda çok sayıda Cezayir asıllı Fransız oyuncu yetiştirmiştir. En önemli yetenek olarak Karim Benzema’yı verebiliriz. Benzema Real Madrid ile büyük başarılara imza atmıştır. (4 kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 3 kez La Liga şampiyonluğu, 2 kez İspanya Kupa şampiyonluğu, 3 kez İspanya Süper Kupa şampiyonluğu) Tabi öncesinde Lyon dönemindeki başarıları da unutmamak gerekir.
(4 kez Ligue 1 şampiyonluğu, 1 kez Fransa Kupa şampiyonluğu) Benzema vermiş olduğu pek çok röportajda kalbinin Cezayirli olduğunu söylemiş ancak kupa kazanma
şansını artırmak için Fransa’da oynamayı tercih ettiğini de bildirmiştir.

Fransa futbolunun yeni yıldızlarından olan Nabil Fekir de önce Cezayir milli takımını seçmesine rağmen daha sonra Didier Descahamps’ın bir telefonu ile fikrini değiştirip, Fransa milli takımına dahil olmuştur.

Burada daha önceki yazılarımda Fas Futbolunu incelerken tespit etmiş olduğum durumun tam tersini görmekteyiz. Hollanda’da doğmuş, büyümüş ve Hollanda takımlarının akademilerinde yetişmiş Fas asıllı futbolcuların hepsi Fas milli takımını seçerken, Fransa’da doğmuş, büyümüş ve Fransız takımlarının akademilerinde yetişmiş (ağırlıklı Lyon) Cezayir asıllı futbolcuların büyük bir çoğunluğu Fransa milli takımını seçmektedirler.

Tabi Lyon akademisinde yetişip, Fransa milli takımını seçmeyenler ya da seçilemeyenler de yok değildir.
Yassine Benzia, Ishak Belfodil ve Rachid Ghezzal doğdukları ülke milli takımlarını değil, ebeveynlerinin ülkelerinin milli takımlarını seçmişlerdir.

Tabi, Zinedine Zidane, Kylian Mbappe, Karim Benzema ve Nabil Fekir’in Fransa milli takımını seçmesi ve Yassine Benzia, Ishak Belfodil ve Rachid Ghezzal’nin Cezayir milli takımını seçmesi Fransa’nın gözüne kestirdiği oyuncuları kendi milli takımına aldığını, kendi milli takımlarında düşünmediklerini ise Cezayir milli takımına bıraktıklarını bize belki ima edebilir.

Cezayir’in Afrika’nın en önemli futbol ülkelerinden (2019 Afrika Uluslar Kupası Şampiyonu) biri olduğunu düşünürsek, önemli yıldızlarını Fransa’ya kaptırmayı hiç bir zaman istemeyecektir. Diğer yandan tarih Fransa’yı seçen Cezayirlilerin genellikle pişmanlık duyduğunu da göstermektedir.
Benzema gibi bir çok göçmen futbolcu Fransız kültürüne adapte olamadıkları noktalarda da Fransızlar tarafından benimsenmemektedirler.

Cezayir ise yine son dönemde en önemli kaybını Houssem Aouar’da yaşamıştır. 22 yaşındaki Lyon akademisinden yetişen Houssem Aouar, Fransa milli takımını seçmiş ve 07 Ekim 2020’de Fransa A milli takım forması ile Ukrayna’ya karşı oynamıştır.

Lyon Cezayirli futbolcu popülasyonu ile ön plana çıkan önemli bir örnektir. Fransa’da Cezayirli gençleri yetiştiren bir çok kulüp vardır. Örneğin Yacine Adli ve Adil Aouchiche PSG akademisinde yetişmişlerdir.
Şu anda Lyon kadrosunda bulunan Cezayirli futbolcular Islam Slimani, Mathis Rayan Cherki ve Djamel Eddine Benlamri’dir.

Cezayir milli takımını incelediğimizde en önemli futbolcuları aşağıdaki gibidir:
• Aissa Mandi (Fransa doğumlu, Reims Akademi’de yetişmiştir. Real Betis’te oynamaktadır.)
• Ramy Bensebaini (Cezayir doğumlu, Borussia Mönchengladbach’da oynamaktadır.)
• İsmael Bennacer (Fransa doğumlu, Milan’da oynamaktadır. Fransa U19 takımında 11 kez
oynamıştır.)
• Riyad Mahrez (Fransa doğumlu, Le Havre Akademi’de yetişmiştir. Leicester City’deki
başarılarından dolayı Manchester City’ye transfer olmuştur. Manchester City’de oynamaktadır.
Cezayir Milli Takımı kaptanıdır.)
• Sofiane Feghouli (Fransa doğumlu, Valencia ve West Ham’da oynadıktan sonra Galatasaray’da
forma giymektedir. Fransa U21 takımında 5 kez oynamıştır.)
• Islam Slimani (Cezayir doğumlu, Sporting Lizbon, Leicester City, Newcastle United, Fenerbahçe
ve Monaco’da oynadıktan sonra fubol hayatına Lyon’da devam etmektedir.)
• Rachid Ghezzal (Fransa doğumlu, Lyon Akademisinde yetiştikten sonra, Monaco ve Leicester City’de oynamıştır. Şu anda Beşiktaş JK’da kiralık olarak oynamaktadır. Fransa U20 takımında 4 kez oynamıştır)

Biraz da nostalji yapalım… Ülkemize ilk gelen Cezayirli futbolcu 1990-1991 sezonunda Aydınspor’da forma giymiş olan Djamel Amani’dir.

Yazımı tamamlarken, çifte vatandaşlığa sahip futbolcuların milli takım seçimlerine ilişkin naçizane düşüncelerimi de paylaşmak isterim. Eğer ebeveynler aynı milletten ise oyuncu nerede yetişir ise yetişsin, ebeveynlerinin ait olduğu ülkenin milli takımını seçmesi beklenir. Pek tabi, yetiştiği ülkenin milli takımını seçerse de saygı ile karşılamak gerekir. Eğer ebeveynler farklı ülkelere ait ise, oyuncunun ebeveynlerinden birisine ait olan ülkenin milli takımını seçmesi çok doğaldır.

Hele ki ilgili futbolcu ebeveynlerinden birisinin ülkesinde doğup, büyüyüp, yetiştiğini de farz edersek, o ülkenin milli takımına sıcak bakması kadar anlamlı bir şey olamaz. Zaten o futbolcudan aksi bir kararı beklemek o futbolcuya
biraz haksızlık etmek olacaktır.

Saygılarımla,

mail: halit.giray@abcspor.com

twitter: @halitselimgiray

Son Haberler

OLMUYOR

Bütün maçlarımız bıçak sırtı. Kalmadı kredimiz. Sürekli ölüm kalım için sahaya çıkıyoruz. Böyle olunca da öne geçmek şart stresi azaltmak için. Yapamadık...

Benzer Konular