https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ATATÜRK VE SPOR

Okunması Gerekenler

** Atamızın Sporla Tanışması

Atatürk, Askeri eğitimi sırasında jimnastik ve bilardo ile ilgilenmeye başlar. Bilardo ve jimnastik, onun karakterini ve fiziksel yeteneklerini şekillendiren, güç ve dayanaklılık arttırıcı önemli unsurlardandı.

** Osmanlı Dönemi

1915 yılında, Osmanlı Genç Dernekleri Genel Müfettişliği’ne atanan Atatürk, okullardaki jimnastik ders saatlerinin artırılmasını, hükümete sunduğu raporla teklif etti. Bu adım, onun sporun eğitimdeki önemini ne derece ciddiye aldığını gösteriyordu.

** Cumhuriyet Dönemi: Kurduğu Spor Kulüpleri ve Teşkilatlar

1920 yılında Muhafızgücü Kulübü’nü kurdurdu. Bu kulüp; futbol, basketbol, atletizm, binicilik, bisiklet, polo ve voleybol gibi birçok spor dalında faaliyet gösterdi.

1922 yılında Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nı kurarak Türkiye’nin ilk spor teşkilatını İstanbul’da oluşturdu.

1923 yılında ise Futbol, Binicilik Federasyonu, Bisiklet, Güreş, Eskrim, Atıcılık ve Avcılık federasyonlarını kurdurdu. Bu federasyonlar, çeşitli spor dallarının daha örgütlü ve profesyonel bir şekilde gelişmesine zemin hazırladı.

Binicilik sporuna da büyük önem veren Atatürk, Ankara Hipodromu’nu inşa ettirmiş ve 1927 yılında Türkiye’nin en prestijli yarışı olan Gazi Koşusu’nun başlamasını sağlamıştır.

** Spor Kongresi ve Spor Bayramı

1924 yılında, Atatürk Türkiye’nin ilk spor kongresini düzenledi. Bu kongrede spora dair fikirlerini sundu ve ülkenin spor politikalarının şekillenmesinde önemli bir rol oynadı.

Beşiktaş Başkanı Ahmet Fetgeri’nin önerisiyle 19 Mayıs’ın spor festivali olarak kutlanması, Atatürk’ün onayı ile kabul edildi. Bu tarih, ilk kez 1926 yılında Samsun’da Spor Bayramı olarak kutlandı ve milli bayram olarak kabul gördü.

** Kürek ve Deniz Sporları

Denizlere inmeyi uygarlığın sembolü olarak gören Atatürk’ün kürek sporuna olan ilgisi, Florya ve Kalamış açıklarında kürek çekerken çekilen (ana resimdeki) fotoğraflardan da anlaşılmaktadır.

Unutmadan Fenerbahçe’ye Destek; 1932 yılında çıkan yangında yanan Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kulüp binasının yeniden yapılması için bağışta bulunan ilk kişi de Atatürk olmuştur.

** Atatürk’ün İlgilendiği Spor Dalları

** Güreş: Güreşe olan ilgisi dikkat çekicidir. Ünlü güreşçi Çoban Mehmet ile tarihe geçen diyaloğu da onun güreşe verdiği önemi gösterir.

Atatürk bir gün Çoban Mehmet’e “Sen, herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet. Seninle güreş tutsak, beni de yenebilir misin?” diye sorar ve şu cevabı alır: “Sizi bütün cihan yenemedi Paşam, ben nasıl yenebilirim?”

** Bilardo: Çankaya Müze Köşk’teki bilardo masası, Atatürk’ün bu spora olan tutkusunun somut bir şekilde kanıtıdır. Düşünürken, bir plan yaparken hatta günün yorgunluğunu stresini atarken oynadığı söylenir.

** Kürek: Florya ve Kalamış’ta sıkça kürek çekerken görülen Atamız, deniz sporlarını desteklemiştir.

** Satranç: Gezilerde kullandığı trenin vagonundaki satranç köşesi, onun zekâ oyunlarına olan ilgisini ortaya koyar.

** Binicilik: Binicilik sporuna olan ilgisi ve Hipodrom’un inşası, Atatürk’ün bu spora ne kadar değer verdiğini gösterir.

** Jimnastik: Eğitimde jimnastiğin önemini vurgulayan Atatürk, bu spor dalının yaygınlaşması için da çaba göstermiştir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

BENFICA, PORTO, SPORTING, EN ÇOK BONSERVİS KAZANDIRAN İLK 11

Portekiz ligi, özellikle 3 büyükler hem çok iyi altyapı sistemleri, hem aynı dili konuştukları Brezilya başta Guney Amerika bağlantıları,...

Benzer Konular