https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

EUROLEAGUE’İN DEĞERİ

Okunması Gerekenler

derya cerasiEuroleague’in Değeri

Tam da Euroleague’in Avrupa’da ne kadar değer gördüğünü sorgulamaya başladığım bir zamanda, Euroleague’in formatının değişeceğine dair haberler gelmeye başladı. Bu değişikliğin yeterli olup olmayacağına dair kesin bir karar vermemiz için yeterli olmasa da; son yıllarda takımların ayırdığı bütçeler, ortalama seyirci sayıları gibi verilere bir göz atalım.

Ekonomik Durum

Son yıllara baktığımız zaman; genel olarak dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların da etkisiyle basketbol takımlarının ayırdığı bütçeler düşmeye başladı. Olympiakos’un çok yüksek bir bütçe ile kurduğu Spanoulis, Teodosic ve Papaloukas gibi üç pahalı kısa oyuncunun yer aldığı kadrodan sonra Yunanistan, İspanya ve İtalya takımlarının ayırdığı bütçe oldukça düştü. Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin etkisiyle Olympiakos ve Panathinaikos bütçelerini düşüşerek, basketbol kimlikleri ile bir yerlere gelmeye çalışmaya başladılar. Real Madrid, Barcelona gibi takımlar önceliklerinin biraz futbolun daha gözönünde olması nedeniyle oraya kayması, biraz altyapıdan gelen oyunculara güvenmeleri nedeniyle transfer sayılarını düşürdüler ve çok yüksek maliyetli oyunculardan kaçındılar. 2000’li yılların başlarında Euroleague’de söz sahibi olan Montepaschi Siena da bütçesini düşürmek zorunda kaldı. Milano ekibi ise Emporio Armani sponsorluğunda bir sezonu yüksek bütçe ile geçirse de, bunun başarıyı getirmemesi O’nları da bu sezon biraz daha tasarruflu bir kadro kurmaya yöneltti. Avrupa’ya baktığımız zaman en yüksek bütçeleri Rus ve Türk kulüplerinde görüyoruz. Fenerbahçe, Anadolu Efes, son iki yıldır Darüşşafaka, CSKA, Khimki gibi takımların ayırdığı bütçeler yüksek bütçeler olarak göze çarpıyor.

Bu sezon dikkatimi çeken bir başka nokta ise; Türk Hava Yolları’nın açtığı kapıdan başka Türk firmalarının da girmesi. Bu sezon Euroleague ve Eurocup sponsorlarının hepsi Türk firma ve markaları. Diğer şirketler ya da markalar böyle bir organizasyona sponsor olmaya değecek bir şey görmediler mi acaba yoksa sponsor olan firmalarımız diğer markalardan sıyrılıp sponsor olmayı başardılar mı?

Seyirci Ortalamaları

2013-2014 sezonunda 24 takımın ortalaması alındığında, salonların %74’ünün dolu olduğunu görüyoruz. 2014-2015 sezonunda ise bu oran %78’e çıksa da, bana göre yeterli değil. Böyle bir organizasyonun seyirci ortalamasının %90’larda olması gerektiğini düşünüyorum. Seyirciyi salonlara çekecek, bütün maçların dolu tribünler önünde oynanmasını sağlamak da Euroleague yönetiminin öncelikleri arasında olmalı.

Format Değişikliği

2012-2013 sezonunda itibaren uygulanmaya başlanan şu anki formatta, ilk turda 6’şar takımlı 4 gruptan 4’er takım bir üst tura yükseliyor. Bu gruplarda birinci ya da dördüncü olmanın hiçbir avantajı olmadığı gibi, bu 10 maç sadece gruptan elenecek ikişer takımın belirlenmesini sağlıyor. Top16 turunda ise 8’er takım 2 ayrı gruba ayrılıyor. Bu da her takım için Top16 turunda 14 maç oynamak demek. Daha evvelki statüye göre 4’erli gruplarda 6 maç oynanıyordu. Maç sayısını arttırmak ve gruptan çıkma heyecanın daha uzun sürmesini sağlamak açısından mantıklı gibi görünse de, takvimi çok sıkıştırması ve son maçlara doğru iddiası kalmayan takımlar için uzun Top16 turunun bir eziyete dönüşmesi olumsuz yanlar olarak görünüyordu.

Ayrıca eskiden Çarşamba  ve Perşembe günü oynanan maçlar, Perşembe ve Cuma gününe kaydırılmıştı. Bu da yerel ligleri etkileyen, Euroleague’de mücadele eden takımların kendi liglerindeki normal sezon maçlarına fazla konsantre olamamasına neden olan bir değişiklikti.

Yeni Format

Gelen haberlere göre; Euroleague yönetimi statüyü tamamen değiştirmeyi ve katılan takım sayısını 24’ten 16’ya indirmeyi planlıyor. Bu 16 takım arasına girebilmek için oynanacak eleme maçlarında yer alacak takım sayısı geçtiğimiz senelere göre daha yüksek olacak. Euroleague’e katılan bu 16 takım aynı grupta yer alacak ve lig usülü 30 maçlık bir turnuva oynanacak. İlk 8’e giren takımlar ise play-off oynayıp, Final-Four’a yükselmeye çalışacaklar. Play-off uygulaması olması, daha ilk turdan bütün takımların birbiri ile maç yapacak olması kulağa hoş gelen detaylar olarak görünüyor.

Yeni formata göre her takım 30 maç oynayacak. Şu anki formatta Top16’ya kalmayı başaran bir takım için bu sayı 24. Bu format değişikliğinin gerekli olduğunu düşünsem de yeterli olmadığı kanaatindeyim. Euroleague’e ilgiyi arttırmak için farklı ülke temsilcilerinin katılımını sağlamak, salonlarda maç öncesinde, sonrasında veya aralarında organizasyonlar geliştirmek, Eurocup şampiyonu ile Euroleague şampiyonunu bir süper kupa organizasyonunda karşı karşıya getirmek gibi eklemeler de yapılması gerekiyor. Belki her takımın rekabetçi kadrolar kurabilmesi adına mali açıdan ek kaynaklar da yaratılabilir.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail : derya.cerasi@abcspor.com

twitter : @deryacerasi

Son Haberler

OLMUYOR

Bütün maçlarımız bıçak sırtı. Kalmadı kredimiz. Sürekli ölüm kalım için sahaya çıkıyoruz. Böyle olunca da öne geçmek şart stresi azaltmak için. Yapamadık...

Benzer Konular