https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

RUGBY BİRLİĞİ KALBİ DIŞINDAKİ İLK DÜNYA KUPASI

Okunması Gerekenler

20 Eylül’de Japonya’da, Tokyo stadındaki Japonya ile Rusya arasındaki karşılaşmayla başlayacak olan 9’uncu Rugby Dünya Kupasına sayılı günler kala, Yokohoma stadyumunda sahne alacak finalde hangi ikilinin olacağı ile kupayı kimin kaldıracağı konusunda “bence” büyük bir belirsizlik hakim. İlk defa bilinen sınırların dışında, Japonya’da yapılacak turnuvada, geçmiş turnuvalara baktığımızda maximum 2-3 favori isimlendirilebilirken, bu sene 5 takımın adını zikretmek hiç de abartı olmayacaktır.

12 ayrı stadyumda, 20 takımın 48 maç yapacağı turnuva, çok nemli iklimi ile meşhur Japonya’da oynamaya alışkın olmayan takımları fazlasıyla yoracak gibi duruyor. 2015 Dünya Kupasında filmlerde görülür cinsten bir oyun çıkartarak Güney Afrika’yı yenen ve tarihinin en önemli galibiyetini alan Japonya, daha sonra İskoçya tarafından elenmiş ve turnuvaya veda etmişti. Favoriler arasında olmasa dahi, Türk ragbi severleri 2015’de umutlandıran bir çıkış yapan takım, yine de gönüllerin efendisi…

4 gruptan oluşan turnuvada gruplar şöyle;

A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu
İrlanda Yeni Zelanda *** İngiltere * Avustralya **
İskoçya Güney Afrika ** Fransa Galler
Japonya İtalya Arjantina Gürcistan
Rusya Namibia Amerika Fiji
Samoa Kanada Tonga Uruguay

* Daha önceki şampiyonluklar

Bu senenin de “otoritelerce” favorisi, tabii ki son zamanlarda olduğu gibi yine Yeni Zelanda. Haka dansıyla meşhur, milli spor olarak ragbi oynanan bir ülke olan ve All Blacks’e ev sahipliği yapan Yeni Zelanda’nın şampiyon olması gerçekten kimseyi şaşırtmayacak olsa da, onu zorlayacak isimler arasında Güney Afrika, İngiltere, Galler, İrlanda ve Avustralya yer alıyor. Özellikle dünya 7s turnuvasını Yeni Zelanda’yı yenerek kazanan Fiji’nin bir şansı olduğunu düşünüyor olsam da, unutmamak gerekir ki 7s ve normal ragbi tabii ki çok farklı sistemlerde oynanan iki oyun.

İngiltere koçu Eddie Jones’un Japonya’da koçluk yapmış ve iklime hakim olmasının fayda sağlayacağını iddia eden İngiliz’ler bu sene de her turnuvada olduğu gibi büyük bir hırs ve iddaa ile turnuvaya giriyorlar. İlk oyunlarını Tonga ile yapacak İngiltere için gruptan çıkmak çok zor olmayabilir. Ama ragbi her zaman sürprizlere gebe bir spor. Sakatlıkların ve iklimin yön vereceği turnuvadan bu sene büyük sürprizler çıkabilir.

Kazanma şansı olan takımları tek tek ele alacak olursak;

Yeni Zelanda az önce de bahsettiğim gibi her zaman en büyük favori. Ama yenilmezliklerini son zamanlarda Avusturalya ve Galler’e yenilerek bozan bu takımın çoğu oyuncusunun 4 sene önceki turnuvada da yer aldığını ve dünya kupasını kaldırmak için ne gerektiğini bildiğini unutmamak lazım. Bahis siteleri hala “en yüksek kazanma ihtimalini” Yeni Zelanda’ya ayırmış durumda.

Galler, son zamanlarda yakaladığı hızlı yükselişi ile sonunda hakettiği yere gelmiş gibi… Six Nations’ı kasıp kavuran ekip, bu sene de zirveye kolaylıkla oynayabilir bir kondisyonda. Ancak unutmamak gerekir ki çok zorlu bir gruptalar. Avusturalya, Gürcistan, Fiji ve Uruguay işlerini hiç kolaylaştırmayacak.

İngiltere koçu ve takımı turnuva eleme maçlarında gösterdikleri üzere bu sene herkesten hazır giriyor turnuvaya. All Blacks’e tek puanla kaybettiği maç ile ispat ettikleri üzere, bu sene gümbür gümbür geliyorlar. Formunu koruyan ve hızıyla öne çıkan ekibi durdurması zor olabilir.

İrlanda son zamanlarda biraz formdan düşmüş olsa da All Blacks ile son 3 karşılaşmalarının 2’sini kazandıklarını unutmamak lazım. Eğer silkelenip kendilerine gelirlerse önlerinde durmak çok zor olabilir.

Ragbi Şampiyonasını kazanan Güney Afrika ekibi ise favoriler arasında sağlam bir yer edinmiş durumda. Springbok’lar fiziksel ve cüsse olarak oldukça hazırlar, bu sene şampiyon olurlarsa hiç şaşırmamak gerek.

Bu turnuvanın diğer bir merakla beklenen tarafı ise Japonya gibi efendilikte çığır açmış bir ülkenin ragbi taraftarlarını nasıl yöneteceği…

Dövmelerini sergileyen insanların Yakuza sanıldığı, içki içmenin küçük barlarda sessiz yapıldığı bir ülke olduğunu düşündüğünüz zaman, ragbi taraftarlarının getireceği gece içmeleri, biraz sorun çıkartabilecek gibi… Komite tarafından bira stoklamaları tavsiye edilen işletmelerin en büyük sınavlarından biri taraftarlar ile olacak sanki…

Belki de bu turnuva Japonya adına bir sene sonra gerçekleşecek Olimpiyatlar için güzel bir deneme olmuş olur.

5’erli 4 gruptan çıkan 2’şer takımın yoluna çapraz eşleşme ile devam edeceği turnuvada, çeyrek finaller 19-20 Ekim, yarı final maçları da 26-27 Ekim’de oynanacak.

Üçüncülük maçı 1 Kasım ve şampiyonun belli olacağı final karşılaşması da 2 Kasım’da…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular