***İsveç 69-72 Slovak Cumhuriyeti: İsveç ilk yarıda tam arayı açıp rahatlamıştı ki, Slovaklar sıçrama yaptı ve 2. çeyrek sonunda farkı 10 sayıya kadar indirdiler. Yarı bitiminde 40 – 30 İsveç’in üstünlüğü vardı. İsveç Egnell (14s) ve Halvarsson’dan (19s 7r 3a) sayı bulurken, Slovakya tam bir takım oyunuyla sekiz farklı oyuncusundan irili ufaklı sayı katkısı almayı başardı. İkinci yarıda ise takımların yıldızları devreye girdiler. İsveç adına Frida Eldebrink 17 sayı 7 ribaunt 3 asist ile bu süreçte takımını taşırken, Slovaklar’da benchten gelen yıldız oyuncu Zirkova tam 26 sayı 6 ribaunt ve 4 asist kaydetti. 3. çeyrek itibariyle Zirkova sayesinde yakaladıkları 8-18’lik seriyi Tolliver durgunken Hruscakova (7s 4r 2a) ve Palenikova (7s 3r) bu seriyi sürdürdü.
Maçta öyle bir an geldi ki, Zirkova’nın benchten geliyor oluşu sayesinde, Slovaklar attıkları 53 sayının 30’unu bench oyuncularından bulmuş bir haldeydiler. İsveç’in bench katkısı ise sadece 7 sayıydı. Maçın kalanı “Zirkovic İsveç’e karşı” şeklinde geçti ve çok ciddi bir takipçilikle Slovaklar geriden gelip son 1 dakikada öne geçmeyi başardılar. Maçı da %57’lik bir üçlük yüzdesiyle tamamlayıp kazandılar. Günün açık ara en eğlenceli maçıydı. Turnuvanın ilk sürpriz galibiyeti de böylelikle Slovaklar’dan gelmiş oldu.
***Letonya 60-76 Sırbistan: Maç bence ilk yarıda haddinden fazla “ortada” idi. Sonja Petrovic Sırplar’ın bu bölümdeki yüz akıydı gerçi, fakat maç başında çok çetin geçen fiziksel mücadelenin ardından evvela Sırplar arayı açtılar, sonra da Letonya sıkı bir geri dönüşle skoru yakalayıp rakibini geçti ve üçüncü çeyreğin sonuna dek başa baş bir mücadele yaşandı. Jekabsone (11s 2r 2a), Vitola (9s 16r) ve Basko-Melnbarde (8s 5a) ilk yarıda çok verimliydiler, fakat ikinci yarıda Jekabsone ve Basko-Melnbarde anlaşılamaz bir sebeple sürekli benchte tutuldular. Zaten maçın kilit unsuru da bu ikilinin yokluğunda Letonya’nın giderek verimsizleşmesiydi. Sırbistan’da ise uzunlar iyi iş gördü ve üç sayının gerisinde yaşadıkları zaafı örttüler. Milovanovic (15s 2a) ve Ana Dabovic (8s 4r) 8’er sayı attılar ilk yarıda.
Ayrıca “Kraliçe Arı” Milica Dabovic (8s 2r 5a) de ikinci yarıda ilk bölümdeki sükunetini bozup sayı ve asistleriyle bir anda takımını ayaklandırdı. Böylelikle net bir fark doğdu skorda. Letonya’nın tüm yıldızlar benchte bırakılınca, ikinci yarıda tüm yükü Vitola, Aizsila (8s) ve Laksa (7s) sırtlandı, fakat bu oyunculardan sadece Vitola çok yönlü olduğu için, hücum randımanı ve yaratıcılık dibe çöktü. Sırplar’da ise Petrovic maçı 19 sayı 4 ribauntla tamamlarken, Radocaj 3 sayı 6 ribaunt 4 asist, Butulija 8 sayı 6 ribaunt, Jovanovic 5 sayı 5 ribaunt, Page de 10 sayı ve 4 ribaunt ile mücadele etti.
***Karadağ 71-52 Çek Cumhuriyeti: Günün tartışmasız en verimsiz ve hatta tek zevksiz maçıydı. Dubljevic Karadağ adına ikinci yarıda 11 sayı kaydetti. Double-double’ı gören Robinson’a (13s 13r) Skerovic (11s 3r 6a), Perovanovic (11s 5r), Jovanovic (6s 3r 2a), Bjelica (5s 3r 2a), Aleksic (7s 3a) ve Dubljevic de biraz katılınca, zaten Stejskalova (16s 2r 2a) ve Hanusova (11s 6r) hariç sayı üretemeyen Çekler’in bırakın galibiyeti, fark yememe şansları bile kalmamıştı.
Viteckova ve Kulichova’sız tadı tuzu kalmayan Çekler’de Burgrova 5 sayıda, Vesela ise 5 ribaunt ve 3 asistine rağmen 6 sayıda kaldı ve hayal kırıklığı yarattılar. Maç adeta bitmek bilmedi, orası da ayrı.
***Polonya 54-57 Türkiye: Turnuva başlamadan evvel bahsettiğim gibi, bu maç, skor potansiyelimizin ölçümü için pek iyi bir örnek değildi, çünkü her iki ekip de “önce savunma” diyordu. Her iki taraf da maç boyunca çok fazla faul yaptı. Belki de en çok bu sert savuma yüzünden ilk yarı bizim için kabus gibiydi yine (33-26) Lara Sanders hariç geri kalan herkes kötüydü bizde. Bir defa rakipteki Kobryn bize göre o kadar uzun boyluydu ki, hiçbir savunmacımız ona bir blok tehdidi yaratamıyordu ve daha ilk yarıda 15 sayı atmıştı. Koç Memnun’un Sanders’a yapılan haksızlık sonrası aldığı teknik faulü ben şahsen destekliyorum, çünkü hakemler genel olarak, özellikle de ilk yarıda çok kötü bir yönetim sergilediler. İkinci yarıda ise yine klasik olduğu üzere aklımız başımıza geldi ve Birsel (5s 6r 8a), Tuğçe (8s 3r) ve Bahar (8s 3r 4a) sayesinde geri geldik. Sanders ile başlayan sert müdafaamız Kobryn’i (24s 7r) bir nebze bezdirdi, McBride’a (7s 3r 3a) hatalar yaptırdı. Akıllanmamız biraz zaman aldığı için yine geriden gelip yakalarına yapıştık.
Neyse ki, Nevriye’nin oynamadığı maçta hem hücumda hem de savunmada ikinci yarı itibariyle gayet iyi direndik. Nevriye de oynasa, herhalde fark atardık. Ayrıca, genç Olcay Çakır’ı (5s) da çok beğendim. az zamanda müdafaada çok iş yaptı. Maç sonunu Sanders, Birsel, Tuğçe ve Bahar ile gayet akıllıca hücum ederek kazandık, son topu kullanamadılar. Tebrikler Periler. Çok yönlülüğü göz dolduran oyuncularımızın ilerleyen maçlarda skora da ağırlık verebilmelerini diliyoruz zira Sanders (16s 7r) hariç çift hanelere ulaşabilen oyuncumuz olmadı. Aynı şey, Polonya ve Kobryn için de fazlasıyla geçerliydi. Kobryn dışında Polonya’da sadece Miedzik 9 sayı ve 3 asist üretebildi ve dişe dokunur bir performans ortaya koydu.
***Rusya 83-62 Hırvatistan: Sadece 11 kişiyle, hem de yetişmeyen evrak işleri hasebiyle Zellous’tan da yoksun bir halde iken, Hırvatların üstün oynamasını bekleyemezdik. Rusya da fazla güçlü bir rakipti. Belyakova (8s 3r 3a) ile başlayan sürünceme, Kuzina (13s 4r 2a), Prince (16s 3r 5a), Vieru (14s 5r), Osipova (4s 10r 6a), Vadeeva (7s 5r) ve Sapora (8s) ile sürdü.
Karşı tarafta Sliskovic (12s 3r 2a), Ciglar (17s 3r 3a) ve Mazic (7s 3r 4a) dışında kimse pek bir varlık gösteremedi (Buna Miloglav ve İvankovic de dahil). Ezcümle, Rusya baştan sona rahat oynadı ve kazandı.
***Litvanya 58-72 İspanya: Deve karşı savaşan bir diğer ekipti Litvanya. İspanyollar işi baştan itibaren sıkı tuttular, sürprize mahal vermediler. Petronyte (9s 7r) ve Linkeviciene (8s 4r) dahil hiçbir Litvanyalı’nın çift haneli sayılara ulaşamadığı maçta İspanya adına Torrens (18s 7r 6a), Nichols (6s 7r 3a), Cruz (13s) ve bilhassa da (beni fena yanıltırcasına) Ndour şahane performanslarıyla maçı kazanmayı başardılar. 22 sayı 12 ribaunt üreten Ndour, ilk milli müsabakasına muazzam bir giriş yaptı. Böyle giderse, beni yanıltarak, Sancho Lyttle’ın yokluğunu hissettirmez.
Tabi onun bu başarısında Alba torrens’in de payı büyük. İspanya yine bir adet boyalı alan bir adet de dış şut ve penetre tehdidinden oluşturduğu hücum düzenini sürdürüyor ve kazanıyor. Litvanya ise Nacickaite (8s 7r), Solopova (8s 3r 2a), Okockyte (7s 2r 2a), Petronyte ve Linkeviciene’nin varlıklarına rağmen kötü bir başlangıç yapmış oldu turnuvaya.
***İtalya 76-85 Belarus (normal süre 73-73): Çok çok kötü günündeki ve rezil bir yüzdeyle şut atan bir Belarus ile, çok çok iyi günündeki ve sağlam şut sokan (tüm takımın toplamı %50’nin üzerinde) bir İtalya karşılaştı. O yüzden maçın her dakikası bu kadar başa baş geçti ve maç uzatmaya gitti. Leuchanka ve Snytsina (14s 10r 2a) da olmasa, Belaruslular yanmışlardı. Yalnız, Lindsay Harding (16s 7r 5a) bu takıma iyi mi geldi kötü mü geldi, karar veremedim.
Zira skor opsiyonu olabilecek fazladan bir bilek daha varken, mevcut skorerler Verameyenka (4s 5r 6a) ve Likhtarovich’in (12s 8r 3a) yüzdeleri çok düştü. İtalya ise klasik olarak Sottana (19s 4r 2a) ve Masciardi (15s 4r) ile skora yüklendi; Gorini (8s 4r 2a), Dotto (8s 4r) ve Ress (11s 8r 2a) ile hem hücumda hem de savunmada iyi direndi, iyi ceza kesti. Lakin Belarus, Leuchanka varken ne olursa olsun her zaman Belarus’tur. Ve yine Leuchanka (26s 14r) sayesinde uzatmada toparlanıp kendilerine yakışanı yaptılar. Belarus’ta ayrıca Papova 9 sayı 2 ribaunt ve 2 asistle oynadı.
***Ukrayna 55-79 Fransa: Şaşırtıcı veya olağan dışı hiçbir şey olmadı. Sakatlıklarla daha turnuva başlamadan beli bükülen Ukrayna, zaten Fransa’ya rakip olamazdı. Fransa da rakiplerine gözdağı verircesine oyuna iyice asılınca, acıma duygusuna kapılmadan farkı attılar. Maçın ilk yarısında Dumerc (2s 2r 7a), Gruda (18s 15r 2a) ve Yacoubou (10s 2r) ile işi bitirip, kalan bölümlerde yedek ağırlıklı bir kadroyla, yani Salagnac (15s 4r 2a), Epoupa (6s 5r 2a), Skrela (5s 3r 4a) ve Ciak (6s 4r) ile rahatça mücadele edip galip geldiler.
B takımları bile Ukrayna’ya ağır bastı. Ukrayna’da ise beklendiği üzere İagupova (19s 4r), Dubrovina (7s 4a) ve Khomenchuk (8s 5r) dışında kimse etkili olamadı.
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail : efe.ozenc@abcspor.com
twitter : @efe_ozenc