Eskrim sözcüğünün kökeni Germen dilinde “korunmak, savunmak” anlamında kullanılan “skerman” ya da “sebermen” sözcüğünden gelme..
Beyaz kıyafetler, kafaya takılan bir maske (yüz kısmı çelik tellerden oluşan), yumusak beyaz eldivenler, koruyucu bir yelek ve ince-uzun kılıçlar, hepimizin bildiği üzere bu sporun olmazsa olmazları.
Peki bu sporun ilk çıkışı ne zaman, nereden?
Kılıç dövüşü eski Mısır ve Çin’de milattan önce 2000’lerden beri varolan, daha sonraları antik Yunan’da “hoplomakhos” denilen gladyatör öğretmenleri tarafından “gymnasion” denilen okullarda ders olarak verilerek gelişen ve Roma döneminde de çok tutulan bir spor ve savaş dalı idi.
Ama modern eskrim başlangıcı 15.yüzyıl İspanya’sında Toledo’suna, teknik anlamda çağ atladığı yer ise kuralların konduğu İtalya ve 16-18.yüzyıl olarak kabul edilir.
İtalyan eğitmenler Marozzo 1536’da, Agrippa ise 1553 yılında eskrimi dört ana pozisyonunu anlatan birer kitap yazdılar ve bir anlamda bu sporun modernleşmesindeki öncüler oldular.
Bu ekolün devamı olan başka bir İtalyan Fabri de 17. yüzyılda, o zamana dek pek yapılmayan ayakla hamle, boşaltma, karşı boşaltma, ikileme, siper alma, karşılık verme ve zaman vuruşu tekniklerini getirerek eskrimin gelişmesinde büyük rol oynadı.
Son olarak da “tarihin en önemli kılıç ustası” olarak bilinen ve olimpiyatlarda şampiyonluğu bulunan bir başka İtalyan, günümüzde hala birçok eskrim yıldızının idolü Aldo Nadi.
19. yüzyılın sonlarında bir yarışma sporu haline gelen eskrim, 1902’den itibaren İngiltere’de, Fransa’da federasyon anlaminda örgütlendi.
İlk Modern olimpiyat oyunları olan 1896’daki 9 spor dalından biri olan eskrim sporunun, Uluslararası Eskrim Federasyonu FIE ise 29 Kasım 1913’te kuruldu.