https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

COPA LIBERTADORES, AMERİKA KITASININ EN PRESTİJLİ TURNUVASI

Okunması Gerekenler

Copa Libertadores, Avrupa’da Şampiyonlar Ligi neyse onun Amerika kıtasındaki birebir karşılığı..

1960’dan bugüne sahne alan kıtanın 1 numaralı kupasında, Avrupa ile saat dilimi farkının maalesef “canlı ilgiyi azalttığı” aşikar ama; futbol gürmeleri eminiz genelde T.S.İ. gecenin körüne denk gelen maçları canlı seyredemese de, ciddi şekilde takip ediyorlardır.

1960 yılında başladığında ilk ismi Copa de Campeones de America idi, 1965’de Güney Amerika’daki Latin Amerika ve Brezilya bağımsızlık savaşlarının liderlerinin onuruna “Libertadores” adını aldı ve hala öyle devam ediyor.

CONMEBOL’a 10 üye ülkenin* katılabildiği turnuvada (tek istisna Meksika, birkaç sezon katılmışlardı) , ilk şampiyon Uruguay takımı Penarol. Toplamda 10 final oynadılar ve 5 kez kupayı kazandılar ama en son zafer için tam 37 sene önceye, 1987’ye gidiyoruz!. Son şampiyon da ana resimde gördüğünüz Brezilya ekibi Fluminense (ilk kez kazandılar).

** EN ÇOK Şampiyonlar listesinde, tepede 2 Arjantin takımı var; Independiente (7 kez) ve Boca Juniors (6 kez).

** Kupa tarihinin EN golcü oyuncusu Ekvadorlu, Penarol efsanesi forvet Alberto Spencer (88 maçta 53 gol)..

** EN çok maça çıkan futbolcu 113 maçla Paraguaylı, Olimpia kalecisi Ever Almeida..

Özellikle son senelerde futbolun iki devi ülkesi Brezilya ve Arjantin kulüpleri arasında paylaşılan şampiyonluklarda (2008’den bugüne sadece 1 kez, Kolombiya takımı-2016 Atletico National, şampiyon olabildi); tarihteki en büyük sürpriz şampiyonlar ise; iki Ekvator takımı Once Caldas (2004) ve LDU Quito (2008).

Eklemezsek olmaz; şimdiye kadar kupa sadece 5 kez pasifik ülkelerine gitmesine rağmen, Brezilya, Arjantin ve Uruguay’dan oluşan 3 atlantik ülkesi tam 56 kez bu kupayı kazanmayı başardı. 2 Okyanusa DA bağlantısı olmayan Paraguay’ın şampiyonluk sayısı da 3.

Eskiden sadece ülke şampiyonları katılırdı, ilgili ve takım sayısını arttırmak için (aynı Avrupa’da olduğu gibi) artık daha güçlü ülkeler daha çok takımla katılıyorlar ve 6 Şubat’ta 10 ülkeden 47 takımla başlayan bu sezon 30 Kasım’da Arjantin-Buenos Aires’teki tek maçlı finalle son bulacak.

Daha oynanayacak stad netleşmedi ama 18 ayrı stada sahip futbol şehrinde, 2023’de renove edilen 84 bin kişilik River’in mabedi Monumental öne çıkıyor. Ezeli rakipleri Boca’nın olmaması, yani “kendi evlerinde ezeli rakiplerinin kupa kaldırma riski” de ortadan kalktığı için, River Plate ailesi oldukça istekli.

*Conbemol üyesi 10 ülke alfabetik sırayla;
Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolmbiya, Ekvator, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezeulla

ABC SPOR

@ABC_Spor

 

Son Haberler

VFB, VLF, TSG, FSV, SPVGG, BVB, MSV, RS, HSV, BSC ALMAN KULÜPLERİ

Bugünkü konumuz Alman kulüpleri ve tam isimleri. Hepimiz arkadaki şehir ya da takım isimleri biliriz ama ya başlarındaki kısaltmalar ? Mesela...

Benzer Konular