https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ANALİZ-DARÜŞŞAFAKA DOĞUŞ

Okunması Gerekenler

ARIF SAHIN-2Yeni Kadro: Geçen sezon Doğuş grubunun sponsor olduğu Darüşşafaka, İkinci Lig’i şampiyon olarak tamamlayarak Birinci Lig’e yükseldi, şampiyon koç Orhun Ene ile yollar ayrıldı ve -bana göre- Türkiye’nin en iyi üç koçundan biri olan Oktay Mahmudi ile anlaşma yapıldı. Lynn Greer, Ersin Görkem, Nedim Yücel, Erbil Eroğlu dışında kadro tamamen yenilendi ve Türkiye Basketbol Ligi’nin en iyi kadrolarından biri ortaya çıktı. Türkiye Ligi’nin tecrübeli oyuncuları Jamon Lucas Gordon, Ersin Dağlı, Gasper Vidmar, Emre Bayav, Ermal Kuqo, Mehmet Yağmur transferlerinin yanına Dünya Kupası’nın yıldızlarından Renaldas Seibutis ile potansiyelli yabancılar John Shurna ve Taylor Brown transferleri yapıldı. Son olarak da, Galatasaray’dan Göksenin Köksal takıma katıldı.

Böylece; çok potansiyelli ve çok derinlikli bir kadro ortaya çıktı. Rotasyona kısaca bakacak olursak;

Lucas Gordon – Mehmet Yağmur – Erbil Eroğlu
Göksenin Köksal – Lynn Greer
Renaldas Seibutis – Taylor Brown
John Shurna – Ersin Dağlı- Metin Türen
Gasper Vidmar – Ermal Kuqo

(tabloyu fazla ciddiye almamak lazım, birçok maçta farklı düzenlerle oynadılar)

Darüşşafaka Doğuş’un sadece Türkiye’de değil, tüm Avrupa’da ”Avrupa Kupaları’na katılmayan en iyi takım” olduğunu söyleyebiliriz, hatta birçok Eurocup takımından da derinlikli bir kadro kurdular.

Sezon Başı: Türkiye Kupası Elemeleri’nde Efes-Beşiktaş’ın yer aldığı zorlu gruptan çıkmayı başaran Darüşşafaka Doğuş lige de Beşiktaş’ı yenerek başladı. Sonraki beş maçın üçünü kazanan DD Uşak ve Banvit deplasmanlarında yenildi, arkasından beş maçlık galibiyet serisi geldi. (ort.19 sayı fark) Üç maçlık Euroleague takımları serisinde Efes ve GS’ye küçük farklarla kaybeden DD Fenerbahçe Ülker’i deplasmanda devirdi ve ligin ilk yarısını farklı İBB galibiyetiyle tamamladılar.

Önemli Maçlar: Darüşşafaka Doğuş hafta içi maç oynamamanın da etkisiyle ciddi maçlara daha iyi hazırlanma imkanı buldu ve ilk yarıdaki önemli maçları dengede götürdüler.

Eurocup takımlarına karşı 2 galibiyet-1 mağlubiyet alırken, Pınar Karşıyaka maçında sezonun en iyi maçlarından birini oynadılar, kaybettikleri Banvit maçında ise son saniyelerde kaybettiler.

Üç Euroleague ekibiyle arka arkaya karşılaşan DD, üç maçı da kafa kafaya götürdü diyebiliriz, Fenerbahçe Ülker maçında zaman zaman farkı açan Darüşşafaka Doğuş önemli bir galibiyete imza attı.

Darüşşafaka Doğuş’un ilk yarıda aldığı diğer yenilgi de Eurochallenge temsilcimiz Uşak Sportif’le oynadığı maçta geldi, kalan maçlarda Darüşşafaka Doğuş’un ortalamala 15-20 sayı fark attığını görüyoruz, takdire şayan bir durum.

Oyuncu Notları:

Jamon Lucas Gordon: Türkiye’de oynayan yabancılar arasında en fedakar isimlerden biri olarak göze çarpan Gordon takımın en yüksek verimlilik puanıyla oynayan oyuncusu, asist ve top çalma ortalamalarında da açık ara takım lideri. 11.5s- 5.6a- 2.4tç ortalamalarının yanında her zamanki gibi müthiş bir dış savunma performansı sergiliyor, önceki yıllara göre daha iyi dış şut kullanıyor (8/16) ama (20/34) serbest atış isabeti bir garda yakışmıyor.

Mehmet Yağmur: Ortalama 14 dakika süre alıyor ve rotasyonun önemli bir parçası diyebiliriz, asist ortalamasını yükseltmesi durumunda takımına daha faydalı olabilir.

_ Lynn Greer: Mehmet Yağmur’dan ortalama üç dakika fazla sahada kalmasına rağmen, onun beş katı kadar daha fazla etkili oluyor diyebiliriz, 6s- 2a ortalamalarıyla oynuyor, takımın en iyi dış şut kullanan isimlerinden biri, zaman zaman sistem dışına çıksa da takımın ihtiyacı olan isim olduğunu söyleyebiliriz.

_ Göksenin Köksal: Mahmuti’nin sevdiği oyunculardan biri, Mahmuti döneminde Galatasaray’da ilk beşe çıkan Göksenin Ataman döneminde unutulmuştu, bu sezon Darüşşafaka’da rol oyuncusu olarak hak ettiği süreleri alıyor diyebiliriz. İstatistiklere yansımayan savunma katkısıyla ön plana çıkıyor, onun da serbest atış çizgisinden daha başarılı olması gerekiyor.

_ Renaldas Seibutis: Takımın en skorer oyuncusu, 13.5 sayı ortalaması yakalarken %52 ikilik – %50 üçlük – %92 serbest atış ortalamalarıyla muazzam bir performans sergiliyor. 3.5r- 2.6a ortalamaları da var, Dünya Kupası sonrası yüksek formunu sürdürüyor. Olin Edirne lige yükseldiğinde de ilk sezonda başarılı bir performans sergileyip Rytas’a geçmişti, Darüşşafaka Doğuş’u da basamak olarak kullanıp Euroleague’e dönebilir.

_ Taylor Brown: Genç Amerikalı takımda 10s- 5r ortalamalarını geçen tek oyuncu. Dış şutlarda istenen katkıyı sağlayamasa da atletik özellikleri ve takım oyuncusu olmasıyla sivriliyor.

_ John Shurna: 26 dk. ortalamayla takımın en fazla süre alan oyuncusu olan Shurna Seibutis kadar etkili olmasa da benzer şut performansı sergiliyor. %55 ikilik – %52 üçlük – %80 serbest atış ortalamaları var. ’90 doğumlu Amerikalı yaz aylarında hangi takıma gideceği merak edilen genç yıldız adaylarından biriydi, Darüşşafaka Doğuş’un onu transfer ederek çok doğru bir iş yaptığını söyleyebiliriz.

_ Ersin Dağlı: Ortalama olarak maçların yarısında oynayan Ersin beklenen katkıyı yapıyor diyebiliriz. %54 saha içi isabetiyle, sert savunması ve orta mesafe şut tehdidiyle her takımın aranan oyuncusu. 7.7s- 5.3r ortalamaları var.

_ Gasper Vidmar: Maçlara ilk beş başlamasına rağmen sadece 19dk ortalamayla oynayan Vidmar 8s- 5r- 2a ortalamalarına sahip. %66 ikilik ortalamasıyla pota altından önemli bir skor opsiyonu ama %45’le serbest atış kullanıyor, bu alanda kendini geliştiriyor ama hala istenilen seviyede değil.

_ Ermal Kuqo: Ligin ilk yarısında 10 dakika ortalamayla bile oynamadı, buna karşılık birçok takımın kadroda bulunmasını isteyeceği, tecrübeli ve takım arkadaşlarına pozitif etki yapan bir isim.

Beşiktaş Maçı: Maç Efes-DD maçına benzer bir şekilde gelişti diyebiliriz. Beşiktaş’ın maça yanlış rotasyonla başlaması ve DD’nin Lucas-Greer-Göksenin dış üçlüsüyle oyunun iki tarafında da etkili olmasıyla fark açıldı. Ermal’in oyunu girmesi ve takımı adına olumlu katkı vermesiyle fark açıldı. İkinci çeyreğin ortasında fark çift hanelere çıktıktan sonra Beşiktaş Reynolds-Lofton oyundayken farkı kapatmaya başladı, ikinci yarıya doğru beşle başlayan Beşiktaş skoru dengeledi ama bir türlü öne geçmeyi başaramadı. Maçın bitimine beş dakika kala maç başabaş giderken Greer’in ağırlığını koyması ve Beşiktaş’ın arka arkaya yaptığı hatalarla Darüşşafaka Doğuş bu sezon rakibini üçüncü kez yenmiş oldu.

Sonraki Maçlar: Türkiye Kupası 8’li finallere kadar görece kolay bir fikstürün olduğunu söyleyebiliriz. TED maçı sonrası Telekom deplasmanı ve Uşak maçı sonrası kupa maçları geliyor.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

arif.sahin@abcspor.com

Son Haberler

HEP SONLAR HATIRLANIR

Maç başlamadan önce sorsalar, ''Beşiktaş'ı 2-1 yeneceksin, razı mısın?'' diye, çoğumuz kabul ederdik herhalde. İstediği kadar sıkıntılı bir dönem...

Benzer Konular