https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

WTA TENİS- OCAK VE ŞUBAT

Okunması Gerekenler

ARIF SAHIN-2WTA Sezonu’nda ilk iki ayı geride bıraktık. Bu iki ayda yaşananları kısaca hatırlayalım; yazının ilk bölümünde turnuva bazında bakalım, ikinci bölümde de öne çıkan isimlere bakalım, son olarak da Türkler’e bakalım…
TURNUVALAR
                İlk iki ayın tek Grand Slam’i Avustralya Açık Tenis Turnuvası’ydı. Turnuvanın en büyük sürprizi Madison Keys’in yarı finale kalması oldu, Ekaterina Makarova yine istikrarlı ilerleyişini sürdürdü ve yarı fnal oynadı; final ise 1 numaralı seribaşı Serena Williams ile 2 numaralı seribaşı Maria Sharapova arasında oynandı ve yine sürpriz çıkmadı, Serena şampiyonluğa ulaştı… Masha ise ikinci turda Panova karşısında iki maç puanı çevirerek ilerledi ve çok önemli puanlar korumuş oldu. Turnuvanın en büyük hayal kırıklıkları ise birinci turda elenen Ana Ivanovic, ikinci turda elenen Caroline Wozniacki ve üçüncü turda elenen Petra Kvitova oldular…
                Bu iki ayda WTA Premier 5 serisinde yer alan tek  turnuva oynandı. Dubai’de düzenlenen turnuvada Simona Halep şampiyonluğa ulaşırken, Karolina Pliskova da kariyerinin ilk Premier 5 seviyesindeki finalini oynadı. Seribaşı olmayan isimlerden Muguruza da yarı finale yükselerek İspanya’nın en iyi kadın tenisçisi olmaya aday olduğunu tekrar gösterdi, Wozniacki de yarı finale yükseldi. Bu turnuvada çok fazla sayıda hayalkırıklığı yaratan isim olmadı ama Petra Kvitova ve Ana Ivanovic yine finallere kalamadılar…
                WTA Premier turnuvaları: Bu bölümde dört Premier seviyesinde turnuva oynandı. 5 Ocak’taki yılın ilk turnuvası Brisbane’deydi. Bu turnuvada Maria Sharapova şampiyon olurken, finalde Ana Ivanovic’i yendi. Svitolina-Lepchenko yarı finalistler oldular, Cibulkova daha ilk turdan veda etti… 12 Ocak’taki Sydney turnuvasında iki Çek Petra Kvitova-Karolina Pliskova finaldeydiler, Radwanska turnuvanın hayal kırıklığı olmuştu… Şubat ayının ilk Premier turnuvasında Carla Suarez Navarro finale çıkmayınca Andrea Petkovic kupayı aldı ve dört yıl sonra Top10’a dönmüş oldu. Çekler Pliskova-Zahlavova yarı finalist olurken Bouchard-Kerber turnuvanın hayal kırıklıkları oldular… Son olarak Katar’da çok ilginç sonuçlar çıktı; turnuvaya seribaşı olmadan katılan Lucie Safarova kariyerinde ilk kez Premier seviyesinde şampiyon olurken, turnuvaya wildcard’la gelen Viktoria Azarenka da tam 13 ay sonra bir turnuvada finale kalmış oldu. Kerber-Makarova turnuvaya ilk turdan veda ettiler…
                WTA International turnuvaları: İki ayda da üçer tane olmak üzere toplam altı adet International turnuvası düzenlendi. Diğer beş turnuva 250.000 $ ödüllü iken Shenzhen’deki turnuva 500.000 $ ödüllüydü ve o turnuvayı Simona Halep kazandı, finalde kaybeden Baczinsky sonrasında Acapulco’da şampiyon oldu. Venus Williams – Heather Watson – Daniela Hantuchova – Sara Errani de diğer turnuvaların şampiyonları olmayı başardılar.
OYUNCULAR
                Zirve: Serena Williams hem Dünya Sıralaması’nda, hem de 365 günlük sıralamada zirvede yer almayı sürdürüyor. Maria Sharapova da onu takibini sürdürüyor, Masha Acapulco’da şampiyon olabilseydi 365 günlük sıralamada öne geçecekti ama hastalık onu durdurdu. Simona Halep-Petra Kvitova Dünya Sıralaması’nda sürekli yer değiştirirken, Kvitova 365 günlük listede yedinci sıraya kadar geriledi.
                Dünya Sıralaması: Wozniacki-Ivanovic-Bouchard-Radwanska ilk 8’de yer almayı sürdürürken, Makarova 9.sıraya kadar çıktı, Petkovic de dört yıllık aradan sonra tekrar 10.sıraya yükseldi. Safarova-Errani-Pliskova-Venus de yine çıkıştaki isimler…
                365 Günlük Sıralama: Bu sıralamada Pliskova 4. , Makarova 5. , Venus 6.sıralara tırmandılar. Keys-Navarro-Safarova-Baczinsky yine üst sıralara çıkan isimler; Cibulkova-Radwanska-Bouchard-Ivanovic-Kerber de düşüşteler…
                Çıkıştaki gençler: Bu alanda birinciliği ‘92li Karolina Pliskova’ya vermemiz gerekiyor. Müthiş servisleriyle dikkat çeken Karolina Avustralya’da etkili olamadı ama Dubai-Sydney’de finaller ve Antwerp’de yarı final dereceleri yaparak ne kadar formda olduğunu kanıtladı. Dünya Sıralaması’nda 13.sıraya kadar çıktı (şu anda 15) ve 365 günlük listede de 4.sıraya çıktı…
                Bu alanda ikinciliği de ‘95li Madison Keys alacak. Keys sezon başlamadan önce koç olarak Lindsay Davenport ile anlaştı, Brisbane ve Sydney’de birer maç kazandıktan sonra Avustralya Açık’a katıldı. Seribaşları Dellacqua-Kvitova-Venus’ü eledi ve yarı finale kadar geldi ama yarı finalde dünya 1 numarasına çarptı. Avustralya sonrası hiçbir turnuvaya katılmayan Keys’in bu performansı onu dünya sıralamasında 18.sıraya, son yılın sıralamasında da 8.sıraya taşıdı.
                Son olarak da Garbine Muguruza’ya değinelim… ‘93lü Muguruza da Pliskova gibi geçen yılın ikinci yarısından bu yana tırmanışta olan bir isimdi; Avustralya’da çeyrek finalde Serena’ya mağlup oldu, Dubai’de yarı final ve Sydney’de çeyrek final oynadı; tek kötü sonucu Doha’daki ilk tur maçıydı –orada da sakatlık nedeniyle maçı bıraktı…
                Dikkat çekenler: Burada çok da genç olmayan ama aldıkları sonuçlarla dikkat çeken isimlere bakalım…
                En büyük yükselişi sağlayan isim Timea Baczinsky. ‘89lu İsviçreli 2010’dan sonra önemli bir başarı elde edememişti ama bu yıl patlama yaşadı. 2014’ü 48.sırada kapatan Timea Shenzhen’de final oynadıktan sonra Acapulco’da şampiyon oldu, Avustralya’da ise Jankovic’i ve Tatishvili’yi elemeyi başardı. Dünya Sıralaması’nda 31. , 365 günlük sıralamada 14.sırada.
                ‘87li Çek Lucie Safarova da çıkıştaki isimlerden. Son dört yılda 15-30 arasında yer alan Lucie Ocak’ta kötü sonuçlar aldı ama Şubat’ta bunları telafi etti. Dubai-Antwerp’deki çeyrek finalleri sonrası Doha gibi zorlu bir turnuvada şampiyon olmayı başardı. Tekler Sıralaması’nda 11. , 365 günlük sıralamada ise 10.
                Düşüştekiler: Ana Ivanovic, Eugenie Bouchard, Angelique Kerber, Alize Cornet dramatik düşüşler yaşayan isimler.
                Türkler: Geçen sezonu 141.olarak tamamlayan Çağla Büyükakçay 2015’te önceki yıllara nazaran başarılı bir performans sergiliyor. Shenzhen’de üç maç kazanan Çağla son 16 turunda elendi. Avustralya Açık’ta iki eleme turu geçti ama son maçında Tatjana Maria’ya takıldı. Dubai’de de bir tur geçti ama Cornet karşısında tutunamadı. Şu anda Dünya Sıralaması’nda 108. , son bir yılın sıralamasında ise 69.sırada yer alıyor.
                Pemra Özgen büyük turnuvalara katılmadı, şu ana kadar dört ITF turnuvasında yer aldı. Stuttgart’da finale kadar yükseldi ve finalde ilk seti aldıktan sonra maçı kaybetti. Boutheon ve Altenkirschen’de ilerleyemedi; Saint-Petersburg’da bir maç kazanmayı başardı. Geçen yıla göre altı basamak yukarı çıktı ve 256.sırada yer alıyor.
                İpek Soylu da 4 ITF turnuvasında yer aldı. Sunrise’daki toprak kort turnuvasında çeyrek finale kadar yükseldi, diğer üç turnuvada çeyrek final göremedi. Geçen yılı 319.sırada bitiren İpek şu anda 295.sırada yer alıyor.

Son Haberler

QUADRUPLE-DOUBLE, NBA TARİHİNDE SADECE 4 KEZ

NBA'de double-double hemen her maç, triple double'da her sezon onlarca kez gördüğümüz istatistiklerdir. Peki ya quadruple-double ? 350 bine yakın oyuncunun...

Benzer Konular