https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2015 SEZONUNDA FORMULA 1’DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Okunması Gerekenler

Her yıl olduğu gibi, bu sene de şampiyon takımı sınırlandırmak ve diğer takımları şampiyon takıma yaklaştırmak için Formula 1’de bazı değişiklikler yapıldı.

Daha nereydese 3-4 yarış sonunda şampiyonluğu belli olan Mercedes, sevenlerine güzel bir duble yaşattı belki ama markalar şampiyonluğu yarışının çok erkenden belli olması da, son haftalarda olabilecek rating ve tanisyonu doğal olarak düşürdü!

1- Bu sezon; yarış sayısına göre güç ünitesi hakkı değişecek. 20 ve üstü yarışın yapılması durumunda pilotlar 5 güç ünitesi hakkına sahip olurken, 20 ve altında yarışın olması durumunda pilot 4 güç ünitesi hakkına sahip olacak.

Ayrıca güç üniteleri cezaları geçtiğimiz sezondaki gibi pit yolundan başlama değil, gridin en arkasından başlamaya çevrildi. Eğer pilot cezanın tamamını çekemezse (örneğin sıralamalarda 10. olup 10 sıra ceza  hakkı kaldıysa) bu sonraki yarışa değil o yarışta süre cezalarına çevrilecek.

Bunlar süre cezaları ise şöyle olacak:

1-5 grid sırası: 5 saniye süre cezası

6-10 grid sırası: pitten geçme cezası

11-20 grid sırası: 10 saniye dur kalk cezası

20’den fazla grid sırası: süre cezası
2- Yarış komiserleri yeni sezonda 10 saniye ceza verme hakkını sahip olacaklar.
3- 2014 sezonunda kullanılan, son yarışta çifte puan uygulaması kaldırıldı.
4- Güvenlik Aracı (Safety Car)’ndan sonra yarışlar, önceki yıllarda olduğu gibi başlayacak.
5- Özellikle çift sarı bayrak sallandığı durumlarda Güvenlik Aracı piste girmeden Sanal Güvenlik Aracı (VSC) ile araçların hızları düşürülecek ve pilotların güvenlikleri sağlanmış olacak.
6- 15 saniye sinyali geldikten sonra, pist üzerinde takım elemanı veya ekipmanı kaldıysa o takım yarışa pit yolundan yarışa başlayacak.
7- Tehlikeli pit çıkışlarında, pilotlar direkt olarak 10 saniye dur kalk cezası ile karşılaşabilecek.
8- Güvenlik Aracı periyodunda tur yiyen pilot ve pilotların turlarını geri alması beklenmeyecek.
9- Yakıt ağırlığı dahil olmadan minimum araç ağırlığı 702 kilogram olarak belirlendi.
10- Araç burunları güvenliği artırmak için yeniden düzenlenecek. Ancak bu durumla ilgili henüz kesin bilgi yok.
11- Pilotların güvenliğini sağlamak amacıyla pilotun başını koruyan paneller her iki tarafta kokpit kenarından yukarıya doğru olacak şekilde genişletildi.
12- Sezon içi testler; dört testten iki teste düşürülüp iki günlük yapılacak ve toplam dört gün olan testlerde iki gün genç sürücüleri piste çıkarma zorunluluğu getirildi.

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular