1946’da Philadelphia’da kontağı açan Franchise, 1962’de San Fransisco’ya taşınmıştı. 1971’den bugüne de Golden State ismiyle yoluna devam ediyor.
Warriors şampiyon olursa; NBA tarihinde Three Peat yapabilmiş 5.Franchise, 6.takım olacak (Bulls 2 kez). Bunu en son başarabilen; 2000-2002 arası Lakers olmuştu.
Madem yazıya arka arkaya kazanılan şampiyonluklarla girdik. Tarihten bir bilgi daha verelim ve rekor; 1959-66 arasında 8 kez üst üste ile Celtics’de..
Dönelim günümüze; Oakland ekibi son 4 senede 3 şampiyonluk kazandı ve zaten geçen seneki Durant hamlesiyle ligin üstünde olan kadrosuna, bu sene de tek eksik halkaları boyalı alana DeMarcus Cousins eklemesiyle de adeta dünyayı aşıp, başka gezegendekilerle yarışacak kalibrede bir takım kurmuş oldu!.
Kadrodaki esas oğlanlar yoluna devam ederken, en önemli 3 kayıp boyalı alan rotasyonundaki görev adamları; son iki şampiyonlukta pay sahibi JaVale McGee, Türk basketbolseverlerinden de yakından tanıdığı Gürcü Zaza Pachulia ve emekliye ayrılan David West olurken, Draft’ta 28.sıradan seçtikleri Jacob Evans ve İsveçli Jonas Jerebko da “Boogie” harici fayda alabilecekleri 2 transferleri olarak puzzle’a eklendi.
Jerebko’ya 1-2 cümle ile değinmezsek olmaz. Aslında attığı ile isim yapmış bir oyuncu ama guard savunmasındaki başarısı da Steve Kerr sistemi için biçilmiş kaftan. Yedek kalsa sorun çıkartmayacak, oyunda kaldığı maç başına 8-10 dk. sürenin de hakkını “kapasitesi ölçüsünde” fazlasıyla verebilecek bir isim İsveçli forvet..
Takımı genel anlamda tartıya koyduğumuzda; zaten tempolu ve şuta dayalı pas oyununu kusursuza yakın oynayan Curry ve arkadaşları, Durant’ın da gelmesiyle vitesi daha da arttırmış ve geçtiğimiz sezon istatistiklerinde; maç başına sayı, saha içi yüzde, üçlük yüzdesi, asist ve hızlı hücum sayılarında zirvede bitirmişti.
Oyuna konsantre olduğu hiçbir maçın hiçbir dakikasında sayı bulma sorunu yaşamayan bu makinenin top rakipdeyken en önemli dişlisi de; ligin TOP3 savunma oyuncusundan biri olan Draymond Green idi.
Tabii ki neredeyse o ayardaki bir savunma yıldızı Andre Igoudala ve ort. 5-10 dakikalık guard Shaun Livingston katkısı da gözardı edilmemeli.
Her takımın ihtiyacı hatta hayali olan ALL STAR yıldızlarından ellerinde 4 idi şimdi 5 tane var! DeMarcus Cousins ten uyumunu çabucak yakalarsa, sakatlıksız geçecek bir sezon onlar ve NBA’severler için başlamadan bitti anlamına gelebilir ne yazık ki..
DeMarcus Cousins’in kumaşı ve bu lig için önemi konusunda herkes hemfikir ama bardağın diğer tarafından bakarsak da; saha dışı hatta içinde de sorunlu, disiplinsiz hareketleri ile sistem oyuncusu olmaması da bir o kadar dert!
Ayrıca yay gerisi odaklı bir sisteme sahip ve pivotların amiyane tabirle, sadece ayak işlerine baktığı bu takımda, maç başına minimum 20-25 top kullanmaya alışmış bir Cousins ne kadar tatmin olacak, işte orası muamma..
Belki de kariyerinin en iyi sezonunu yaşayacakken (sakatlanana dek Pelicans ile 48 maçta 25.2 sayı, 12.9 ribaund ve 5.4 asist ort. ile oynuyordu), aşil tendonu sakatlığı sonrası parkelere nasıl bir dönüş yapacağı da bir başka soru işareti.
Aşil tendonu çok ciddi bir sakatlık ve özellikle uzun oyuncuların %80-90’ında dönüşler hep maziyi arattı ama zaten elinde vasat üstü pivotu olmayan Warriors kadrosunda, vereceği %50 randıman bile beklentileri fazlasıyla karşılayacaktır Oakland ahalisindeki..
Ve sadece 1 seneliğine ve yine sadece 5 milyon dolar gibi o kalitedeki bir isim için neredeyse bahşiş parasına imza atan 28 yaşındaki pivot, bu sezon çok çok iyi oynamak zorunda ki, seneye serbest kaldığında 4-5 seneliğine minimum 70-80 milyon dolarlık bir kontratı kapabilsin!.
Oakland ekibi oyun kurgusunda her ne kadar 5 numaraya ihtiyaç yok gibi gözükse de, yukarıda belirttiğim 3 uzunun gitmesi ile tam randıman için en az 2-3 aya daha ihtiyacı olacak Cousins’in da yokluğunda, top rakipdeyken boyalı alanda sorun yaşayabilirler diye düşünüyorum.
Kuzey Amerika’da çok meşhur bir söz vardır “If it ain’t broke, don’t fix” yani “bozuk değilse tamir etme” diye.. Onun için DMC hamlesine dudak bükenler oldu otoritelerce ama her ne kadar Cavs final serisi 4 maçta süpürülerek bitse de, Rockets serisinin de 7. ve son maça kaldığını unutulmamalı!
Bu mükemmel yakın hücum makinesi takımın 3 ofans silahından biri ya da alternatifsiz savunma kalesi Draymond Green sakatlansa, bir anda ibre tersine de dönebilir sonuçta.
Onun için sadece 1 seneliğine, hele de düşük maliyetli ve “kontrat sezonunda çok iyi olmaya mecbur bir” Cousins hamlesini alınabilecek bir risk olduğunu düşünüyor yani hiç de yanlış bulmuyorum kendi adıma..
Hele de GSW’nin pivot rotasyonunda “o da tam pivot olmayan Draymond Green haricinde” safkan bir 5 olmadığı aşikar vasat kalitedeki Kevin Looney ile iki sezonda toplamda anca 25 maçta süre bulabilen Damian Jones kaldığını düşünürsek!
Sonuca gelirsek; herkesin sağlıklı olduğu Curry-Thompson-Durant-Green-Cousins beşlisi diğer takımlarla çok net siklet farkı yaratıyor ve ciddiye aldıkları 100 maçın 101’ini kazanabilecek kapasitedeler.
2015-16 sezonunda 73 galibiyet ile ligin rekorunu kırmışlar ama şehir ve basının da gazıyla motora bağlamış şekilde attıkları bu erken depar belki de onlara “pilleri bitip” finalde 3-1 öndeyken verdikleri Cavs tokadı olarak geri dönmüştü!.
Bu ders onlara çok büyük bir tecrübe olduğunu düşünüyorum ve buna parallel şekilde sezon tahminime gelince; lige “aynı geçen sezonda olduğu gibi” çok sert bir giriş yapmazlar ve maç içi bol rotasyonlu hatta yıldızların sıra ile dinlendirildiği, tempodan uzak bir normal sezon seyri izleriz.
Cousins tam kapasite ile dönene dek özellikle boyalı alanı iyi işleyebilen takımlar karşısında da “doğanın kanunu” zorlanacaklardır ama yine de normal sezonda minimum 60 galibiyet alır ve “ana oyuncuları play-off’larda sağlıklı kalırlarsa da” sezonu %99,99 NBA Şampiyonu olarak bitirirler..
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: burak.belgen@abcspor.com
twitter: @BurakBelgen