Spor Toto Süper Lig’de önümüzdeki sezondan itibaren uygulanacak olan yabancı oyuncu kuralı açıklandı.
Yabancı planlamasına göre, 18 kişilik maç kadrolarında 11 yabancı ve 7 yerli futbolcu bulundurulabilecek ve takımlar sahaya isterse 11 yabancı ile çıkabilecek. Ayrıca 18 kişilik kadrolarda en az 4 tane Türkiye’de yetişmiş oyuncu, 2 tane altyapıdan gelmiş oyuncu ve 1 tane yerli kaleci bulunmak zorunda olacak.
18 takım kadrolarında maksimum 28 oyuncu bulundurabilecek. 28 oyuncudan 14 yerli, 14 yabancı futbolcu olabilir. Ancak yabancı sayısı 14 olmak zorunda değil. Örneğin; bir kulüp 4 yabancı, 24 yerli ile ligde mücadele edebilir.
14 yabancıdan 11’ine kulüpler isterlerse ilk 11’de görev verebilecek, hiç yerli olmadan maça çıkma şansına sahip olacak. Yeni yabancı kuralındaki bu madde de Fenerbahçe’nin bir Şampiyonlar Ligi maçında sadece 2 yerli futbolcu ile çıkmıştı. Bu 2 yerli futbolcudan birisi kaleciydi. Aynı senaryoyu büyük ihtimalle izleyebileceğimiz de mümkün olacak.
Türk vatandaşlığı olmasına rağmen Türkiye Milli Takımı’nın haricindeki ülkelerin formalarını giyen futbolcular, önümüzdeki sezondan itibaren yerli oyuncu olarak sayılmayacak. Fakat bu durum önceleri türk takımlarında oynayanlar için geçerli olmayacak yani Erkan Zengin, Veli Kavlak gibi futbolcular türk statüsünde forma giyecek. Örnek verecek olursak; Mesut Özil, İlkay Gündoğan, Gökhan İnler gibi Türk takımlarında oynamayıp Türkiye Milli Takımı’nda oynamayan gurbetçi futbolcularımız yabancı statüsünde olacak.
Yerli oyuncuyu daha fazla oynatan kulüpler 10 milyon TL’yi bulan teşvik ödülleri kazanacak. Örnek vermek gerekirse Altınordu takımının Süper Lig’e çıkması durumunda Altınordu takımının yönetimi yabancı futbolcu almama kararı aldı bununla birlikte Athletic Bilbao takımı ile kardeş kulüp oldular. Süper Ligde mücadele ettikleri zaman hiç yabancı kullanmadıklarından teşvik ödülünü almış olacak. Kesinleşmiş vergi, sigorta, futbolcu borcu olanlar, UEFA ve FIFA’dan kesinleşmiş ceza alan kulüpler yerli ve yabancı transferi yapamayacak. Bu demek oluyor ki yönetimin mali konular üzerinde daha dikkatli davranması gerekecek.
Bu kuralla birlikte yeni yabancı kuralının avantajları; yerli oyuncuların fiyatı düşecek. Geçen sezon Galatasaray Tarık Çamdal’a 4.750.000 Euro bonservis ödedi. Artık takımlar türk oyuncular için fazla bonservis ödemek zorunda kalmayacak. Yabancıları gönderirken tazminat dönemi bitecek. Yabancı kısıtlaması olmadığı için isterlerse takımda tutabilir ve oynatmayabilir. Rekabet artacak, yerliler daha çok gelişecek. Yeni gelecek yabancılarla forma savaşı daha kızışacak. Aynı zamanda tecrübeli yabancı futbolcularla altyapıdan yeni çıkan bir futbolcuya tecrübelerini aktarıp o futbolcuya yeterli desteği verebilir. Avrupa’da kulüplerin başarı şansı artacak. Ancak verimli ve tecrübeli yabancılar alındığı takdirde gerçekleşir. O oyuncunun maçlarını iyi izlemek ve kişilik özelliklerini iyi bilmesi gerekir. Kısaca anlatmak gerekirse takımlar alacağı oyuncunun saha içi ve dışındaki hallerini gözlemlemesi gerekir. Kasımpaşa kulübü Scarione’yi almadan önce maçları ile birlikte antremanda da takip etmişler. Böylece takım hem ligde hem de Avrupa’da başarılı olur. Afrika-Balkan-Asya pazarı iyice açılacak. Takımlar istedikleri liglerden istedikleri oyuncuları alır. Tabii ki bütçeleri yetecek kadar.
Bu kuralla birlikte yeni yabancı kuralının dezavantajları ise; yabancı menajerlerin elleri güçlenecek. Transferden kendilerine komisyon alacaklar Türk menajerler ise geçmişte transfer olan oyuncularından kısmi pay alıyorlardı. Artık bu durum ile karşılaşamayacağız. Yerliler az kazanacak. Yerli futbolculara fazla bonservis verilmeyeceği gibi fazla maaş isteyemeyecekler. Ücret dengesizlikleri daha da büyüyecek. Yabancı futbolcular daha fazla maaş alırken, yerli futbolcular daha az maaş alacaklar. Anadolu kulüplerinin satış geliri düşecek. Bunun ile birlikte Anadolu kulüplerinde başarılı olan futbolcular 4 büyüklere daha az bonservis ile gidecek ve Anadolu takımları daha az gelir elde eder. Yerli menajerlerin kazançları daha az olacak. Gurbetçi oyuncuların da değeri inecek. Yabancı sınırlaması ile gurbetçiler ve yerli oyuncular daha değerli konumdaydı. Ancak yabancıların serbestlik olmasıyla birlikte gurbetçi futbolcuların değeri indi. Ayrıca Türk milli takımını seçmeyen gurbetçi futbolcular yabancı kontenjanından sayılacak. Küçüklerin rekabet gücü zayıflayacak.
Bu sistem ile en azından Avrupa kupalarında başarılı olabilir ancak kaliteli yabancılar geldiğinde mesela Brezilya 3. liginden oynayan oyuncu ile olunmaz. Milli olan yabancılar alınması gerekiyor. Galatasaray 2000 senesinde az ama öz, kaliteli yabancıları olduğu için UEFA kupasını kazandı. Bunun ile birlikte altyapı antrenörlerinin de eğitim alması gerekiyor ve altyapı tesislerinin gelişmesi gerekiyor. Bu durum gerçekleştiğinde milli takım da daha başarılı olur.
GÖKHAN YUMURTACI