https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

GEZİ PARKI, TOPÇU KIŞLASI, NOSTALJİK TAKSİM STADI

Okunması Gerekenler

ali cemGünümüzün modern stadları yerine futbolun gerçek ruhuyla oynandığı bir stadı ziyaret etmeye ne dersiniz? Elbette bahsettiğimiz İstanbul’un gerçek anlamda ilk stadyumu olan Taksim Stadı…

Stad bugün hakkında büyük tartışmaların yaşandığı Gezi Parkı’nda eskiden bulunan Taksim Kışlasının avlusuna yapılmıştı. 1921-40 yılları arasında kullanılan stad iptidai şartlarına rağmen Türk futbolunun mihenk taşlarından biriydi.

Bugünkü gibi 40-50 bin taraftarlar yerine 5-6 bin kişiyi ağırlayabilen Taksim Stadı, 3 büyüklerin destekleyicilerinin beraber maç izlediği ufak bir staddı.  O zamanlar için bu 5-6 bin kişi “muhteşem kalabalığın önünde oynanan maç” anlamına geliyordu.

taksin stad1923 yılında kadar seyirci ile oyuncuları sadece ortaya gerilen bir ip ayırıyordu. O zamanlarda da ender olarak bulunan bazı ateşli seyircileri bu ip engelleyemiyor ve maçlar zaman zaman sahaya giren bu fanatikler yüzünden duraksıyordu.1923 yılında yapılan 2000 kişilik tribün Taksim Stadı için büyük bir yenilikti.

Stadın önünde yer alan kara tahtalara o gün oynanacak maçlar ve saatleri yazılıydı. Sahaya yabancı maddelerin ilk olarak atıldığı Galatasaray’ın Güneşspor ile meşhur ayvalı maçı da Taksim stadında yapılmıştı.

TAKSIM1Kapalı soyunma odaları da o zamanlar için büyük bir lüks sayılıyordu. Oyuncular sahanın bir köşesinde soyunup giyiniyorlardı. Şimdi efsane olmuş futbolcular Büyük Fikret, Şaban Topkanlı, Hüsamettin, Mehmet Reşat maç için formalarını giyiniyorlar.

TAKSIM2Günümüzün üstü kapalı tribünleri o günler için bir rüya… Yağmur yağdı mı alttakiiskemle hemen yukarı kalkar ve bir çeşit çatı haline getilir. Bir nevi hareketli çatı diyebiliriz. Yağmur zamanlarında iskemleleri maça gelmiş haımefendiler ıslanmasın diye çatı gibi tutmak o zamanın erkekleri için bir nevi centilmenlik gösterisiydi.

TAKSIM3İşte efsane bir kare… Fenerbahçe kaptanı Zeki Rıza Sporel Galatasaray kaptanı Nihat Arslan… Hakem Kemal Halim ve arkada zamanının meşhur spor yazarı Con Kemal ve Selahattin Almal… Tarih 14 Mayıs 1926…

TAKSIM4Günümüzde futbolun geldiği noktayı düşününce bu anılar ve fotoğraflar çok naïf kalsalar da insan o güzel günleri güzel insanları günümüzün karmaşasında ve zaman zaman düşmanlık ortamında hasretle aramıyor desek yanılmış olmayız.

Kaynak: Hayat Dergisi, Perşembe Dergisi, Spor Postası

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

alicem.gulmen@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular