Nasıl NBA’den bir takım, Avrupalı bir oyuncuya ciddi anlamda talip olduğunda Euroleague’in en büyük bütçesine de sahip olsanız o oyuncuyu takımda tutma şansınız yoksa, önümüzdeki yıllarda da, Premier League takımları, örneğin İtalya liginde oynayan bir futbolcuyu almak istediğinde, İtalyan kulübünün finansal olarak İngiliz takımlarıyla mücadele etmesine imkan olmayacak.
Yayıncı kuruluş ( Sky ve BT ortaklığı ) 2016 – 2019 periyodu için İngiliz takımlarına tam 5.8 milyar Euro ödeyecek. Bu rakam bir önceki sözleşmeye göre tam % 71’lik bir artış demek. İngiltere’de ülkemizde ve Almanya’da olduğu gibi bütün maçlar da yayınlanmıyor. Senede sadece 168 maçın yayın hakkı ellerinde, bu da bir maç yayının bedelinin 11 milyon Euronun üzerine çıkması demek.
Bu havuzdan gelen paralarla Premier League’de mücadele eden herhangi bir takım otomatik olarak Avrupa’nın en zengin 40 kulübünden biri oluyor. Örneğin PL’de küme düşen takım o sene için, yıllardır Almanya’yı domine eden Bayern Münih’in televizyon havuzundan aldığı paranın 2 katından fazlasını kazanıyor. Yani geçen yılda yazdığım gibi 2 Bayern 1 Burnley etmiyor.
Premier League takımları bu yıl transfere ortalama 70 milyon Euro harcadılar, satın alınan oyuncular için de ödenen ortalama bonservis bedeli ise tam 6 milyon Euro. Bu rakamlarla Avrupa’da mücadele edecek 3 takım var, Real Madrid, Barselona ve Bayern Münih. Bunların yanına o yıl fazla oyuncu satarlarsa Juventus, Atletico Madrid ve Dortmund’u da ekleyebiliriz. Mesela Dortmund, bu yıl bonservis bedellerine 68 milyon Euro ödedi ama zaten 70 milyon Euroluk oyuncu sattı.
Durumun farkına varan Barselona başkanı Bartomeu’nun ‘ bundan sonra rakibimiz Real değil İngiliz kulüpleri ‘ açıklaması da diğer liglerin yavaş yavaş gardını aldıklarının en büyük göstergesi.
Premier League’e her sezon 100 milyonlarca Euroluk oyuncu satmak zorunda kalan Bundesliga da, önümüzdeki sezon geçerli olacak anlaşmayla yıllık 1 milyar Euro barajını geçecek. Sky Almanya 4 yıllığına takımlara 4.64 milyon Euro ödeyecek. Bu bir önceki sözleşmeye göre % 85 artış demek. Ama Bundesliga’da yayın ihalesinin Bundesliga1 ve Bundesliga 2 olarak beraber yapıldığını hatırlatalım. Yani bu paradan aslan payı Bundesliga 1’e gitse de, Bundesliga 2 de pastadan pay alacak. Almanya’da birinci lig ve ikinci lig maçlarının hiç bir zaman aynı anda oynanmadığını da belirtmekte fayda var.
Almanlar futbola en az İngilizler kadar, hatta daha da düşkünler, ekonomileri daha güçlü , nüfusları çok daha fazla hem de İngiltere gibi sezonda 168 maç değil, birinci ve ikinci liglerdeki bütün maçlar canlı yayınlanıyor ama neden Premier League rakamlarına yaklaşamıyorlar derseniz, bunun cevabı da PL’nin yurtdışındaki popülaritesinden geliyor. Sky Almanya ödediği paranın sadece 400 milyon Eurosunu dünya televizyonlarına hak satarak çıkarırken, Sky İngiltere ise bu rakamın tam 8 katına ulaşıyor ve yurtdışına 3.2 milyar Euroluk maç satıyor.
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: emrah.seber@abcspor.com