https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

KORFBOL “KORFBALL”

Okunması Gerekenler

Korfbol.. Ülkemizde büyük bir çoğunluk tarafından değil kuralları, adı bile bilinmeyen bir spor dalı..

En önemli özelliği; erkeklerle kadınların birlikte oynadıkları tek takım sporu olması. (tek kural; bire bir savunma yapılan bu sporda erkeği erkek, kadını kadının tutmasıdır).

Oyun basketbol (dripling yok) ve hentbola (top yüksekçe bir potadan geçirilir) benzer olsa da, belirgin özelliklerle onlardan ayrılıyor.

Oyunun amacı, topu rakip takımın “korf” denilen, sepete benzer potaya atmaktır.

Fizik gücünden cok zekaya dayanan Korfbol, her yaştaki kadın ve erkeklerin oynayabilecekleri tam bir taktik spordur.

Kapalı alanların yanı sıra, çim, kum veya suda da oynanabilir.

Bir takım 4 kadın 4 erkek oyuncudan oluşur. Kolektif uyumun çok çok önemli olduğu bu spor dalında, topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez ancak bir ayakları sabit kalacak şekilde hareket serbesttir.

Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır ve onu gölge gibi takip etmelidir. Fiziksel temas yoktur. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye de izin verilmez.

Korfbol, Felemenkcede korfbal sözcüğünden gelir. Korf Felemenkcede sepet, bal ise top anlamına gelir.

Korfbolun mucidi Hollandalı bir öğretmen olan Nico Broekhuysen’dir.

Broekhuysen Korfbol oyununu 1903 yılında Amsterdam’da tasarlamıştır. Beden eğitimi derslerinde kızlar ile erkeklerin bir arada oynamadığını gören Broekhuysen, 1902’de İsveç’e yaptığı bir seyahatinde görüp oynadığı Ringbol adlı oyundan esinlenerek Korfbol’u yaratır ve derslerinde oynatmaya başlar.

Ancak, diğer takım sporlarının aksine, o yıllarda kızların ve erkeklerin bir arada oynamasına pek iyi gözle bakılmadığından hızlı bir yayılma göster-e-memiş ve oyun senelerce sadece Hollanda sınırları içerisinde kalmıştır. Hollandaca’nın bir lehçesini konuşan ve bir zamanlar Hollanda Krallığına bağlı olan Belçika’nın Flaman bölgesi de bu oyunu benimsemiş ve Hollanda dışında ilk olarak orda oynamaya başlamıştır.

Bundan 30-40 sene öncesinde de dünyada sadece 4-5 ülkede bu spor oynanırken, şimdi 60’dan fazla ülkede 1000’e yakın klüb ve 100.000 üstü sporcu rakamlarına çıkılmıştır.

Sahanın boyutları kapalı alanda 40×20 metre, açık alanda 60×30 metredir (kumda 20×20). Saha eşit olarak iki bölgeye ayrılmıştır.

Her takımın 3.5 metre uzunluğunda bir direğin ucuna takılmış sepetten oluşan ve korf adı verilen bir potası vardır.

Toplar, 445 g – 475 g aralığında bir ağırlığa ve 68 cm ve 70,5 cm aralığında çevreye sahip olmalıdır.

Bu sporun atası olan Hollanda, şampiyonlarını da domine eden ülke konumundadır.

Dünya Oyunları (World Games) ve Dünya Şampiyonasında ( World Championship) hemen her kupa Hollanda zaferiyle sonuçlanırken, en güçlü rakipleri de komşu ülke Belçikadır.

1920 Belçika ve 1928 Hollanda Olimpiyat Oyunlarında Korfbol gösteri sporu olarak yer almış da olsa, IKF (Uluslararası Korfbol Federasyonu) uzun yıllar süren hazırlıkların ardından, 1993’te Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından resmen tanındı. Türkiye ise Korfbol ile 1995 yılında tanıştı.

Ülkemizde de özellikle 21.yüzyılla beraber popülaritesi artmaya başlayan ve birçok takımla birlikte okullarda da yayılan bu spor dalında, 2017 Dünya Ülkeler Sıralamasında ilk 20 içindeyiz.

ABCSPOR

 

 

 

 

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular