Kadın Futbolu, popülaritesi 21. yüzyılla daha fazla artmaya başlamış olsa da, aslında tarihi çok eskilere dayanıyor.
Kadın futbolunun köklerinin, Britanya’da 1800’lere kadar uzanmakta olduğu söylenir ama en net bilinen tarih ve maç; 1920’lerde 50.000’den fazla seyirci çekip, “ilk altın çağ” olarak kabul edilen karşılaşma!..
Ama sonra ayrımcılık, 1921’de Futbol Federasyonu’nun, üye kulüplerin kullandığı sahalarda kadın futbol maçlarını yasaklaması ile resmen duvar örülmüş önlerine…
23 Şubat 1773’te oynanan bir amatör maç ise, “kadınların futbol maçına katıldığına dair en eski” kesin kanıttır. Yorkshire’daki Walton köyünde, evli beyler ile bekarlar arasında yapılmış bu karşılaşma..
Sonraları; evli ve bekar kadınların, her sene ritüele dönmüş, “Şeytanı Kovma” Günü’nde yaptıkları maçlar var. Hatta ilginç bir yorum, tabi mecaz da katılarak, günümüze kadar gelmiş çünkü tevatür, oyunun kökeninin bir doğurganlık ritüeli olduğu, nedeni de; evli kadınların o senelerde hep bekarları yendiği yönünde…
Britanya Kadınlar Futbol Kulübü (British Ladies FC) 1894 yılında kuruluyor. Bu fikri ortaya atanlar da; Nettie Honeyball ve Lady Florence Dixie. Nettie aynı zamanda çok zeki, bilgili ve kültürlü bir kadın. Profesyonel futbolda, kadınların olmaması açığını bir iş fırsatı olarak görüp, genç-orta sınıf kadınları bu işe katarak ekonomi yaratmaya çalışıyor.
Takım kaptanlığı da yaparak, bu kimliğin bir parçası olmak isteyen 25-30 oyuncudan oluşan sadık bir takım yaratıyor. FIFA kayıtlarınca resmi anlamdaki ilk kadın futbolcu da o. Bu arada Nettie Honeyball ismiyle tanınan tarihe geçmiş kadın futbolcunun aslında gerçek isminin “Mary Hutson” olduğunu da belirtmeden geçmeyelim!.
İlk kaydedilen kadın futbol maçı 23 Mart 1895 yılında İskoçya’da gerçekleşti. İki kadın fabrika işçisi takımı arasında oynandı ve o dönemde İskoç basını tarafından da belgelendi. Halka bilet satışını reklam yaparak bir iç takım maçı düzenledi. Kadınların bir futbol maçından kar elde edeceği fikri, birçok erkeği öfkelendirdi. 10 binden fazla seyirci izliyor karşılaşmayı…
Birinci Dünya Savaşı döneminde erkek ligleri savaşa giden askerler nedeniyle duruyor. Onların yokluğunda kadınlar, maçlarını genellikle askerler için para toplamak amacıyla düzenlemiş.
Yukarıda da bahsettiğim, 26 Aralık 1920’deki maç, şu anda Everton Futbol Kulübü olan yerde yapıliyor ve 53.000 seyirci ile rekor kırılıyor!.. En az 10.000 kişinin de yer kalmadığı için kapılardan geri çevrildiği söylenir, yazılır.
Bu maç, kadın futbolunun kilometre taşı olarak daima hatırlanacak bir olaydı ama diğer taraftan da, kadınlar arasında yapılan maçlara olan en büyük katılımlardan biri olması erkekleri 2nci plana düşme korkusu ile tedirgin etmiş ve kadın futbolunun yasaklanmasını tetiklemiştir de…
1971’de, yani tam yarım asır sonra yasak sona erdiğinde, İngiltere’de ilk Ulusal Kadın Kupası olarak bilinen Mitre Challenge Trophy düzenlendi (bugünkü Women’s FA Cup).
Ve 1990’larla beraber tekrardan depara kalkan Kadın Futbolu, ilk FIFA Kadınlar Dünya Kupası’nı 1991 yılında düzenliyor.. Çin’de gerçekleşen ve 12 ülkenin katıldığı turnuvada kazanan, finalde Norveç’i 2-1 mağlup eden Amerika….
Kadın futbolu, 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları’nda, programa dahil edildiğinde Olimpik bir spor haline geliyor ve orada da ilk kazanan, finalde Çin Halk Cumhuriyeti’ni 2-1 mağlup eden Amerika.
Bugün bu spor oldukça popüler ve hemen her ülkenin kadınlar ligi var. Ama yine de en önemli fark sponsor gelirleri ve ödenen maaşlar. Erkeklerde en tepedeki yıldızlar (kontrat olarak) senede 100 milyon dolar civarı kazanırken, kadınlarda bu tavan maalesef 1 milyon dolarlarda bile değil (kendi özel sponsor, reklam gelirleri hariç).
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: burak.belgen@abcspor.com
twitter: @BurakBelgen