https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

GERÇEK BAŞARI NEDİR ?

Okunması Gerekenler

Cuneyt_Dirican (1)Gerçek Başarı Nedir ?

Sezona kötü başlamıştık. Prandelli adında bir teknik direktör kenardayken, Sabri Reis kadroda bile yoktu. Lady Gaga konseri ile Anderlecht maçı aynı güne denk geldiğinde, “Şampiyonlar Ligi maçlarına nasılsa gideriz ama Lady Gaga İstanbul’a hep gelmiyor”, demek aslında başarı tanımını sorgulatacak bir  düşünce şekliydi. Şampiyonlar Ligi’ne hep katılmak bir başarı olarak kabul edilebilir ancak iddianın gruplardan sonrasına kalmaması resmin diğer yüzünü sorgulamak açısından daha önemli.

Prandelli Fenerbahçe derbisini görmez derken, Sneijder 2 golle adeta şampiyonluğu müjdeliyordu.  Gerçi son dakikalarda bariz taçtan gelen gol ve Kadıköy’de 1-0’lık bir mağlubiyet (daha önceki yazılarımızda yazdığımız gibi), son hafta Rizespor maçında bütün dengeleri değiştirebilir ve son dakikada şampiyonluk Kadıköy’e gidebilirdi. Gitseydi  ama biz ilk maçı iki golle aldık diye sevinmenin bir anlamı olur muydu ? İşte başarı tanımını sorgulatacak bir soru daha. 15 yıldır Kadıköy’de yenilmeyen bir takım ezeli rakibinin önünde 4.ncü yıldızı kaybediyor. Başarı yenilmemek midir, kupayı almak mı, 4.ncü yıldızı takmak mı ? Sanırım, bu sorunun cevabı başarı algımızı tanımlamak adına en kritik sorudur. Başarıyı biraz daha irdeleyelim o zaman.

gs bjk 4Dördüncü yıldız derken, bunu bir Mozambikliye, bir Japona, bir Makedonyalıya söylediğinizde, eğer aklına Chelsea’den, Barcelona’dan, Bayern Munich’den, Şampiyonlar Ligi Kupası’ndan önce 20.nci şampiyonluk geliyorsa evet bu bir  başarıdır. Bunca yıldır La Liga’da El Clasico’yu seyrederiz, hiç yıldız sayısı deyince şampiyonluk sayısı aklımıza geliyor mu ? Yoksa, Messi, Ronaldo, Xavi, Neymar mı veya pazarlama dehası El Clasico mu ya da marka Barcelona mı aklımıza geliyor. Evet, uzun bir maratonun sonunda 20.nci şampiyonluk geldi, bunu takdir ediyor ve bir Galatasaray’lı olarak mutlu olup gurur duyuyorum ancak başarının tanımı benim için daha fazlasıdır, Şampiyonlar Ligi Kupası’dır. Çünkü “Gerçekleri tarih yazar, tarihi de Galatasaray” diyen bir takımın taraftarı olarak biliyoruz ki tarih kupada finali ve yarı finalleri de yazar ama sadece şampiyonları ve kupaları alanları hatırlar. 2000 yılında UEFA Kupası’nı kaybeden Arsenal’i, İstanbul’da Liverpool’un muhteşem dönüşüyle Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kaybeden Milan’ı herkes hatırlıyor ama kupayı görmek isteyenler her ne kadar İngiltere’ye ve Türkiye’ye gitse de, müzelerin isimleri farklı oluyor tarih karşısında. Şayet bu örnekler üzerinden başarının tanımı için aksini düşünürsek, Ali Sami Yen’in “Amacımız Türk olmayan takımları yenmek” sözünün özünü inkar etmiş oluruz.

GS GOLDortmund maçları sonrası kurtulduk Prandelli’den, tabii fiziken, finansman olarak değil, işte finansal başarı veya yönetim başarısı adına bir tanım daha. Hamza Hoca ile bir yeni başlangıç yapmıştık. Bir sezonda 3 kulüp başkanı ve 2 teknik direktör değiştiren bir takımın şampiyon olmasıdır esas başarı, 4.ncü yıldız değil. Kek kalıbı ve Dört-mund gibi espriler sonrasında eğer şampiyonluk geliyorsa başarı vardır. Hatta sezon içerisinde ezeli rakibinizle puan farkı 10 iken, son haftaya 5 puan önde giriyorsanız, yani 15 puan fark attıysanız başarılısınız demektir.

Belki de başarının tanımını, 36 yaşında bu sezon dünyanın bir numaralı teknik direktörü Mourinho tarafından Chelsea’ye istenen dünya markası Drogba’dan dinlemeliyiz. Ne demişti Drogba : “Eğer bir takım diğer takıma 9 puan fark atıyorsa ben ona ezeli rekabet demem; çünkü ezeli rekabette 9 puan fark olmaz”.  Bir sezon arkasında 11 puan fark gelmiş ve ezeli rakibi şampiyon olmuştu ve yine o söze atfen sosyal medya çalkalanmıştı. Bugün son haftada yenilse bile şampiyon takımla fark 2 puan kalacak. Ama 10 puan geriden gelerek şampiyon olan takım en az 12 puan fark atılmış olacak matematiksel olarak. O zaman başarı tanımı bir kademe daha yükselmiş olur mu, yoksa başarı puan farkından çok alınan kupa sayısı ile mi ölçümlenir. Altı gol yediğiniz bir sezonda şampiyon olursanız başarı vardır. 14 sene veya 29 sene kupa yoksa başarı yoktur.

GS 24.ncü yıldız bir başarı mıdır ? Başarı tanımından ne anladığımıza göre değişir. Başarı verilen emekler karşılığını bulduğunda evet vardır. Ancak 5.nci yıldızda hala bir UEFA ve / veya Şampiyonlar Ligi Kupamız yoksa evet 5.nci yıldız çok daha büyük bir başarıdır. Eğer başarı finansal olarak ölçümlenecekse o zaman kim daha başarılıdır ? Borsada tahtanız kapalı iken alınan kupa mıdır başarı, yoksa sadece futbolda alınan kupalar mı başarıdan sayılır ? Final Four’da yoksanız eğer ve ezeli rakibiniz oradaysa kim başarılıdır ? Final Four’da olup kupa yoksa o zaman başarılıyız demek mümkün müdür ? Bunu Şampiyonlar Ligi’nde final oynayan La Liga’da bu sezon şampiyon olmuş bir Barcelona taraftarına sorarsak, ezeli rakibi Real Madrid’i Final Four’da şampiyon görünce ne cevap verecekse biz de onu veririz diyerek sonlandıralım. Çünkü başarı tanımının sonu yoktur. Uzaya ilk çıkan Rus kozmonot ilk başarı tanımını alırken, bugün Amazon.com CEO’su Jeff Bezos ticari uçuşlar ile uzaya gitmeyi hedefliyor, diğer iş adamları gidemiyorsa başarı Bezos’a aittir ama Tesla ve Paypal kurucusu SpaceX CEO’su Elon Musk daha önce giderse o zaman başarı Bezos’un mudur ?

Şampiyonluk Galatasaray’a ve Türk Spor Tarihine hayırlı olsun. Centilmence rekabette yer alan tüm sporculara, yöneticilere, seyircilere tekrar teşekkürler. Nice başarılı sezonlarda görüşmek üzere…

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

CÜNEYT DİRİCAN

mail :  cuneyt.dirican@abcspor.com

twitter : @istanbulekolu

Son Haberler

OLMUYOR

Bütün maçlarımız bıçak sırtı. Kalmadı kredimiz. Sürekli ölüm kalım için sahaya çıkıyoruz. Böyle olunca da öne geçmek şart stresi azaltmak için. Yapamadık...

Benzer Konular