https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KITALARARASI DERBİ

Okunması Gerekenler

gokhan 1Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya diğer adıyla Kıtalararası Derbiİstanbul merkezli iki Türk spor kulübü olan Fenerbahçe ile Galatasaray‘ın futbol takımlarının karşılaştığı maçları tanımlayan bir ifadedir. Süper Lig‘de mücadele eden iki takımdan Fenerbahçe iç saha maçlarını Kadıköy‘deki Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu‘nda oynarken, Galatasaray’ın iç saha maçlarına Seyrantepe‘deki Türk Telekom Arena ev sahipliği yapmaktadır.

1905’te kurulan Galatasaray ile 1907’de kurulan Fenerbahçe ilk olarak 17 Ocak 1909 tarihinde, özel bir maçta karşı karşıya geldi. Union Club Sahası‘ndaki bu ilk maç 2-0’lık Galatasaray galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Derbinin ilk gollerini atan futbolcu o dönemde Galatasaray’da forma giyen Emin Bülent’tir. İstanbul Futbol Ligi kapsamında, 9 Ocak 1910’da oynanan ve iki takım arasındaki ilk resmî maç olma niteliği taşıyan ikinci maç, Galatasaray’ın 3-0’lık galibiyetiyle sona erdi. 1914 yılına kadar oynadığı tüm maçları rakibinden gol yemeden kazanmayı başaran Galatasaray, 4 Ocak 1914’teki 4-2’lik maçta ilk mağlubiyetini aldı. İki takım arasında günümüze kadar oynanan 380 maçın 148’inde kazanan taraf Fenerbahçe, 127’sinde Galatasaray olurken, 105 maç beraberlikle sonuçlandı. 12 Şubat 1911’deki 7-0’lık maç Galatasaray’ın, 6 Kasım 2002’deki 6-0’lık maç ise Fenerbahçe’nin aldığı en farklı galibiyetlerdi. İki takım en son 18 Ekim 2014 tarihinde, Süper Lig maçında Türk Telekom Arena’da karşı karşıya geldi. Maç, Galatasaray’ın 2-1’lik galibiyetiyle sona erdi.

İki takım arasında günümüze kadar toplam 380 maç gerçekleştirildi. Bu maçların 148’i Fenerbahçe, 127’si ise Galatasaray lehine sonuçlanırken, 105 maç beraberlikle sona erdi. Oynanan maçlarda toplam 959 gol atılırken, bu gollerin 502’si Fenerbahçe’den 457’si ise Galatasaray’dan geldi.

İki takım, Türkiye’de günümüzde de devam eden üç resmî organizasyonun en eskisi olan Süper Lig’de 115 maç oynadı. Bu maçların 47’sini Fenerbahçe, 33’ünü Galatasaray kazanırken, 35 maç berabere sonuçlandı. Türkiye Kupası’nda oynadıkları 25 maçın 12’sini Galatasaray, 3’ünü Fenerbahçe kazanırken, 10 maç beraberlikle sona erdi. İki takım 4 kere Türkiye Kupası finalinde karşı karşıya gelirken Galatasaray, bu finallerin tamamından kupayla ayrılan taraf oldu. Türkiye Süper Kupası’nda ise 6 maç oynayan iki takım da bu finallerden 3’er kez şampiyonlukla ayrıldı.

Derbi tarihinde en çok gol atan oyuncu, kariyerinin tamamında Fenerbahçe forması giyen ve Galatasaray’a toplamda 29 gol atan Zeki Rıza Sporel‘dir. Derbilerde attığı 22 golle en çok gol atan ikinci oyuncu konumundaki Tanju Çolak, kariyerinde her iki takımda da oynamış ve derbilerde Galatasaray formasıyla 14, Fenerbahçe formasıyla ise 8 gol kaydetmiştir. Fenerbahçe’ye attığı 18 golle Metin Oktay, Galatasaray adına derbi tarihinin en golcü oyuncusudur. Fenerbahçe formasıyla rakibine 10 gol atmayı başaran Elvir Bolić ise derbi tarihinin en golcü yabancı futbolcusudur.

İki takım arasındaki maçlara, çeşitli sebeplerden ötürü farklı stadyumlar ev sahipliği yaptı. Bu stadlar arasında İnönü(Mithatpaşa/Dolmabahçe Stadyumu), Şükrü Saraçoğlu Stadyumu(Union Club/İttihadspor/Papazın Çayırı), Ali Sami Yen Stadı, Taksim Stadyumu, Şeref Stadyumu, Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Türk Telekom Arena, Atatürk Olimpiyat Stadyumu, İzmir Atatürk Stadyumu, Ankaragücü Stadyumu, Kadir Has Stadyumu, Kazım Karabekir Stadyumu, Bieberer Berg Stadyumu, Borissia-Park, Güney Stadyumu,Waldstadion ve 19 Mayıs Stadyumu bulunuyor. Derbi tarihindeki ilk maç, günümüzde yerinde Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu‘nun bulunduğu Kadıköy’deki Union Club Sahası’nda gerçekleştirildi.

İki takımda oynamış isimler arasında Hüseyin Dalaklı, Horace Armitage, Hikmet Topuzer, Refik Osman Top, Süleyman Tekil, Necdet Erdem, Orhan Canpolat, Bülent Varol, Niyazi Tamakan, Naci Erdem, Selçuk Hergül, Tacettin Ergürsel, Raşit Çetiner, Selçuk Yula, Arif Kocabıyık, Erhan Önal, İlyas Tüfekçi, Hasan Vezir, Emre Aşık, Ahmet Yıldırım, Elvir Baliç, Abdullah Ercan, Sergen Yalçın, Haim Revivo, Servet Çetin, Stjepan Tomas, Colin Kazım Richards, Burak Yılmaz, Olcan Adın, Galip Kulaksızoğlu, İsmet Uluğ, Suat Subay, Rebii Erkal, Rasih Minkari, Ali Soydan, Kadri Aytaç, İsmail Kurt, Mehmet Oğuz, Engin Verel, Şevki Şenlen, Güngör Tekin, Erdoğan Arıca, Semih Yuvakuran, Tanju Çolak, Elvir Boliç, Mustafa Yücedağ, Benhur Babaoğlu, Emre Belözoğlu, Sedat Balkanlı, Saffet Sancaklı, Ceyhun Eriş, Fatih Akyel, Mehmet Yozgatlı, Caner Erkin ve Mehmet Topal bulunuyor. Şu anda Burak Yılmaz ile Olcan Adın Galatasaray’da ve Emre Belözoğlu, Caner Erkin ve Mehmet Topal ise Fenerbahçe’de oynamaya devam ediyorlar.

Her iki takımı çalıştıran teknik adamlar arasında Jozsef Schweng, Laszlo Szekely, Peter Molloy, Tomislav Kaloperoviç, Tomislav İviç ve Mustafa Denizli bulunuyor. Peter Molloy, Tomislav Kaloperoviç ve Mustafa Denizli her iki takımda da lig şampiyonluluğu yaşamıştır. Mustafa Denizli her iki takımı çalıştıran tek Türk teknik direktördür.

Lig lideri Galatasaray, sahasında 16 yıldır yenemediği Fenerbahçe’yi yenerek hem puan farkını açmak hem de Kadıköy’de uzun bir aradan sonra yeniden galip gelmek istiyor. Fenerbahçe puan kaybını azaltmak ve zirve yarışındaki iddiasını sürdürmek istiyor.

Kendi sahasında 16 yıldır Galatasaray’a yenilmeyen Fenerbahçe’nin serisi devam edip edemeyeceğini, 8 Mart Pazar günü oynanacak derbide inanılmaz bir heyecan ile takip edeceğimiz kesin.

GÖKHAN YUMURTACI

gokhan.yumurtaci@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular