https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

FORMULA1 TUTKUSU

Okunması Gerekenler

kaan ilhan resimFormula 1…Hız, tutku, heyecan, adrenalin… Dünyada 500 milyon izleyiciye ulaşan harikulade organizasyon. Bu heyecanın ilk tohumu 1930’larda atılmış ve geldiğimiz 21.yy’da da aynı heyecanını ilk günkü gibi korumaya devam ediyor.  FORMULA1,  2.Dünya Savaşı sonrasında 1946 yılında üzerinde herkesin anlaşmaya vardığı kurallar dizisi olarak karşımıza çıkmış ve ilk dünya şampiyonası yarışı 1950 yılında İngiltere’nin Silvestron Pistinde yapılmıştı. Üreticiler bu popülarite içerisinde maddi anlamda kazanç elde etmek için Güney Afrika ve İngiltere pazarlarını çok iyi kullanmış ve işletme jargonunda NİŞ PAZAR olarak bilinen kavrama örnek olmuştur.

F11950 yılındaki ilk Formula 1yarışını incelediğimizde İtalyan NINO FARINO’nun şampiyonluğunu görürüz. Takım arkadaşı JUAN MANUEL FONGIO’yu da unutmamak gerekir. Fongio elde ettiği 5 şampiyonluk ile ALFA ROMEO takımına çok büyük başarılar kazandırmıştı. Aslında bu tür organizasyonlar arabaların rekabeti olarak tanımlanır. Üretici firmalar yeni pazarlar, pazar payları, pazarın kaymağını almak için Formula 1 organizasyonunu ve pilotlarını amiyane tabirle ‘piyon’ olarak kullanmaktadır. Aslında çok ince detaylandırıldığında insanların bu kadar çok arabaların pistlerde yarışından duyduğu endişe üretici firmalara ilhan kaynağı olmuştur. Nasıl mı? İlk olarak FORMULA TWO kuralları devreye sokulmuştur ve yeni motor tasarımlarının 2,5 litre ile sınırlandırılması kuralı üreticilerin yakıt enjeksiyonu, akış çizgileri ve şasi tasarımları gibi buluşları ortaya çıkarmıştı.

Üreticilerin bu şampiyonadaki başarı ve maddi anlamda kazanç sağlamadaki mihenk taşı ‘motor performansı’dır. Ve bu ilk olarak Cooper Motorlu arabalar olarak karşımıza çıkmıştır. Avusturalya’lı JACK BRABHAM bu Cooper Motorlu arabayla 3.şampiyonluk kazanmış ve bu motorun gücünü kanıtlamıştı.

F21981 ve 1990’lı yıllar Formula 1 tarihi için kısıtlama yılları olarak karşımıza çıkmıştı. Concorde Anlaşması ile takımlar iflas etmedikleri sürece şampiyonadan çekilememe zorunluluğu getirilmiş ve gelirden de pay verme sınırlamaları ile karşı karşıya bırakılmıştı.

1983 yılında ise FIA (Uluslar arası Otomobil Federasyonu) ‘Ground Effect’(yer etkisi) cezasını devreye soktu.

1986 yılında FORMULA 1 ARABALARI  tarihin en güçlü arabaları seçildi.

1990 yılında ise artık üreticiler arabaların performanslarını daha da ileriye taşımak için aktif süspansiyon, yan otomatik vites kutusu ve çekiş kontrolü gibi elektronik materyalleri kullanmaya başladı.

sennaYani şunu söylememiz gerekir ki 80 ve 90’lı yıllar Formula 1 ‘in hem popülerliğini belirlemesinde hem de izleyici katsayısının bugün artmasında en aktif yıllar olarak tarihteki yerini almış durumda. Formula1’de güvenlik konusuna da çok önem verilmiş durumda. 1994 San Marino Grand Prix’de efsane pilot AYRTON SENNA’nın feci şekilde ölümü, ROLAND RETZENBERG’in sıralama turları sırasında hayatını kaybetmesi güvenlik standartlarını devreye sokmuştur.

Peki bu standartları nelerdir?

*Daha küçük orta tekerlekli arabalar mekanik tutunmayı düşürmek için lastikler geliştirildi. Hem ön hem arka da lastik boyunca uzanan 4 oluk bulundurma zorunluluğu getirildi. Amaç; viraj sürtünmelerini düşürmek ve lastik yarış pisti arasındaki temas yüzeyini küçültmektir.

Adrian Newey tarafından geliştirilen arabalar sağ yada sol tekerleklerin aynı anda fren yapmasını sağlamıştır. Amaç; Virajın çok hızlı dönülmesi engellemektir.

FIA(Uluslar arası Otomobil Federasyonu) bunun sürücüye yardım sağladığı gerekçesiyle yasaklamıştı.

f3İşin teknik kısmını bırakıp şampiyonlar kısmını ile ilgilenirsek; Alman efsane pilot MICHAEL SCHUMACHER’in Formula 1 tarihinde görülmemiş 5 kez ard arda kazandığını zaferleri var. Grand Prix galibiyet sayısının 91, 18 yarışını 13’ünü kazandığını, 7 kez en çok şampiyon unvanını aldığını da.. Bu saltanatın ise FERNANDO ALONSO’nun kazandığı en genç şampiyon unvanı ile bozulduğunu ve tarihteki yerini aldığını görürüz.  Ve söyleyeceğim son şey ise Formula 1 hiç bitmesin!

KAAN İLHAN

kaan.ilhan@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular