16 Haziran 2017 Cuma günü itibariyle, kadınların Eurobasket’i başlıyor. Dilerseniz, tek tek grupları ve takımları analiz edip, geçtiğimiz yıllardan bu yana neler değişmiş ve bizleri neler bekliyor, detaylıca görelim:
(Minik bir hatırlatma: Grup liderleri doğrudan çeyrek finale yükselirken, grup 2. ve 3.leri de çapraz grupla tek maçlık elemelere girecekler ve kazanan, çeyrek finalde yerini alacak)
A GRUBU
ÇEKYA: Ev sahibi takım konumundaki Çekler, seyirci desteğini arkalarına alarak itibarlarını ve unvanlarını geri kazanmanın peşinde koşturacaklar. Minik bir hatılatma; Çekler, 2003 yılında Avrupa 2.si, 2005’te de Avrupa Şampiyonu oldu, 2010’da dünya ikincisi olup 2012’de Olimpiyatlara katıldı ve o günden bugüne de hep ilk sekize kalmayı başaran dev bir basketbol ülkesi kimlikleri var. Lakin 2014 Dünya Şampiyonası’ndaki hayal kırıklığı ve bir önceki Eurobasket’teki başarısızlık sebebiyle, Çekya’nın eski görünümünde olamadığını net bir biçimde söyleyebiliriz. Elbette o şampiyon ekiplerden Bortelova ve Viteckova gibi dev isimler takımdan emekli olup köşelerine çekildiler ve yerlerine oyuncu yetiştirememenin sıkıntısını yaşadı ülke basketbolu. Buna bir de bu yıl ülkemizde Galatasaray forması giyen güzide pivot Kulichova’nın da 3 yıldır takımdan affını istemesi eklenince, yeri dolmayacak isimler çoğalmıştı. Neyse ki bu şampiyonada Kulichova’ya kavuşuyorlar ve bu sayede beklentileri üst seviyeye çekebilirler.
Kulichova’nın yanı sıra, takımı USK Prag takımının yıldızlarının, yani Elhotova kardeşler, Hanusova ve Burgrova’nın üzerine kuruyorlar yine. Devşirme pivot Kia Vaughn ise, bu kontenjanda ve bu takımda efsaneleşebilecek türde bir oyuncu ve Kulichova ile birlikte pota altını gayet iyi biçimde kapatacaklardır. Lakin oyun kurucu mevkiinde Bartakova, Zaplatova, Vyoralova gibi başarı geleneğine yabancı, inisiyatif kullanmakta, oyunu açmakta, düğümü çözmekte ve kilit anlarda doğru karar vermekte yetersiz kalan, ya hep yedeklik yapmış ya da henüz yaş-tecrübe eşiğinde beklenen kıvama gelmemiş isimlerin eline bakmaları bir handikap. Özellikle de, son 3-4 turnuvada en büyük sıkıntıları, oyun kurmak, tempo ayarlamak ve akıcı hücum üretmek alanlarında yaşadıklarını hesaba katarsak. Yine de, 2 numarada Elhotova kardeşler gibi isimler varken, takımın beynini illa 1 numaradan çıkarmaları gerekmeyecektır. Çiçeği burnunda milli şutörleri 17’lik Vorackova’yı da ilgiyle takip edeceğiz.
Tecrübe abidesi veteran forvetler Hanusova (iyi bir penetreci ve bitiricidir) ve Burgrova ile fiziksel, sert ve buna karşın çabuk işler yapabilecekler. Bir diğer veteran Stejskalova da yine kanat oyuncusu olarak 4-5 sayı bandında katkı verebilecek ve sert savunma yapabilecek bir isim. Svrdlikova’ya da savunma direnci açısından güvenebilirler. Fakat boyalı alanda Kulichova-Vaughn ikilisinin yerine Kulichova-Burgrova ikilisi oynarsa, top trafiği ve pozisyon avantajı açısından sıkıntı çekmeleri kaçınılmaz. Bu yüzden de, kilit oyuncuları Vaughn ve anahtar unsurları da Vaughn-Kulichova uyumu olacak. Grubun diğer takımları göz önüne alınırsa, Çekya’nın en azından sert savunma ve düşük tempo ile Macaristan ve Ukrayna’ya sürpriz imkanı tanımayarak gruptan yükseleceğini söyleyebiliriz. İspanya’yı yenmek içinse hücumda işlerin epey yolunda gitmesi gerekli.
Kilit oyuncular: Vaughn, Kulichova, Hanusova ve abla Elhotova
İSPANYA: Son 15 yılın en istikrarlı birkaç kadın basketbolu süpergücünden birisi olan İspanya, geçen Eurobasket’te dağıttıklarını tekrardan toplayabilmek için Olimpiyat gümüşünü azmedip kazanmıştı ve yine Avrupa’nın hakimi olmak adına varını yoğunu ortaya koymaya hazır. En önemli adımı ise, son 2 turnuvada takımı sakatlık sebebiyle yalnız bırakan, onları 2013 Eurobasket altınına taşımış pota altı devini, yani Sancho Lyttle’ı turnuvaya getirerek attılar. Lyttle, yerini doldurmaya uğraşan genç devşirme Ndour’dan ribauntlar dışında her bakımdan daha iyi ve üst düzey bir isim. Hemen tüm oyuncuları USK Prag, Ekaterinburg, Dinamo Kursk, WNBA veya NCAA’lerde boy gösteren kaliteli kadroları ve yıllardır birbirleriyle oynamayı ezber etmiş takım kimyaları sayesinde, gruplar aşamasında zorlanmadan doğrudan çeyrek final vizesini alacaklardır.
Kimleri görüyoruz peki? Oyun kurucu pozisyonu, yine Sylvia Dominguez, Laia Palau ve Leticia Romero’ya emanet. Bilhassa Palau bu şampiyonanın ardından milli takıma veda edeceği için, Olimipiyat gümüşünde takımın parçası olan ve NCAA’lerde pişen genç Romero’nun bu turnuvada bir adım öne çıkmasını bekleyebilirler. 2 numarada 2016 Olimpiyatlarındaki mucizevi son saniye basketiyle kalbimizi çok kıran Anna Cruz’un yanı sıra, yine takımın gediklilerinden Marta Xargay ve nihayet milli takım radarına giren Leonor Rodriguez bulunuyor. 3 numarada takımın belkemiği, süper-forvet Alba Torrens yine en büyük kozları olacak; onunla birlikte yine ilk turnuva deneyinimi yaşayacak Maria Conde de boy gösterecek. Pota altında ise, kadın basketbolunun Felipe Reyes’i Laura Nicholls, tercübeli Laura Gil ve inatçı kimliğiyle kadroya renk katacak Beatriz Sanchez yer alıyor. Lyttle’ın hakiki bir yedeği yokmuş gibi görünse bile, bilhassa Nicholls, bugüne dek hep olduğu gibi, işler ters giderken Lyttle’a yardımcı olabilir.
İspanya için çok fazla söz söylemek gerekmiyor aslında; hele ki ilk grup aşaması bakımından. Rahatlıkla çeyrek final vizesini kapacaklardır ve kanaatim odur ki, şampiyonluk adayı olarak, bu yıl muhakkak madalya alacaklardır. İçeride Lyttle varken, Torrens de bu kadar deliciyken ve üst düzey bir top dağıtıcısıyken, Cruz, Dominguez, Xargay ve Torrens gibi şutörlerle dışarıdan bombardımanlar yapmak kolay olacaktır. Savunmadaki becerileri de, kaymağı olur.
Kilit oyuncular: Lyttle, Torrens ve Nicholls ve tüm saz arkadaşları
MACARİSTAN: 1991’den bu yana başarı, 2003’ten beridir de turnuva yüzü göremeyen Macarlar, 2015’teki Eurobasket’te, halen var olduklarını Avrupa’ya gösterdiler. Halen daha yapılanmaları tam oturmamış olabilir, fakat dev bir hamleyle devşirme haklarını bu yıl YDÜ’yü Türkiye ligi, kupası ve Eurocup şampiyonluğuna hunharca taşıyan oyun kurucu Courtney Vandersloot’tan yana kullanıp pek çok şeyi garantiye aldılar. Bunların başında, hazırlık ve ön eleme maçlarında açıldıkça açılan skorer 4 numara Krivacevic’e uygun pozisyon ve kolay sayı fırsatı yaratmak geliyor. Ayrıca işler kötüye giderken Vandersloot tüm Avrupa çapındaki devşirmeler içerisinde, ibreyi Macarlar’ın lehine döndürmeyi başaracak az sayıdaki isimden birisi.
İğne atsanız bir Zsofia’ya denk geldiğiniz bu takımda (4 adet Zsofia var), Fegyverneky ve Eurocup’ta bu yıl CEKK Cegled ile iyi performans gösterip geç yaşta milli formaya merhaba diyen combo guard Medgyessy’e de mercekleri yöneltmek lazım. Ama onlar adına Vandersloot’tan sonraki en mühim kazanç, 2015 Eurobasket’i kaçıran süper forvet Nagy-Bujdoso‘nun varlığı. Zira Bujdoso ve Krivacevic haricinde uzunlardan veya forvetlerden kayda değer bir katkı almaları çok zor. Her şey, kısaların, takım düzenini ne denli iyi icra edeceğine bağlı. Dahası, savunmada da Çekya ve Ukrayna’ya bile kolayca yem olacak kadar düzensiz ve fiziksizler. Hal böyleyken, çeyrek final bileti adına grup üçüncülüğünü ve bu yolda Ukrayna galibiyetini gözlerine kestirmekten daha akıllıca bir taktikleri olamaz. Tahminimce, gruptan çıkacaklardır. Ama sonrası, zor.
Kilit oyuncular: Vandersloot, Nagy-Bujdoso ve Krivacevic
UKRAYNA: Onlar da 2003’ün ardından son 4 senede bir kıpırdanış yaşıyorlar, ama henüz kıvamı tutturamadılar. Ellerinde dişe dokunur tek saygın isim, süper skorer Iagupova. Takımın dikkat çekici gençlik ortalaması (herkes 30 yaşın altında) onlara belli bir tempo, dinamizm ve dayanıklılık avantajı getirebilir, ama bu seviyeye uygun çok fazla ismi barındırmadıkları için, tecrübe ve oyun hakimiyeti yönlerinden büyük sorun yaşayacaklardır (yine).
Üstelik, namağlup geçtikleri ön eleme aşamasında en büyük silahları haline gelen boyalı alan oyuncuları Aleksandra Khomenchuk, Viktoriya Mircheva, Olga Dubrovina ve Valeriya Berzhynska, geçen şampiyonada olduğu gibi, burada da sakatlık sebebiyle bulunamayacaklar. Yani, sorunlar arttıkça artıyor onlar için.
Bu sorunları aşmak adına, oyun kurucu mevkiine ülkemizden tanıdığımız WNBA patentli, yorulmak nedir bilmeyen gürbüz D’Andra Moss’u devşirdiler. Moss, savunması ve set dışı hücumu kuvvetli bir devşirme olsa bile, en fazla bir vakitlerki (erkeklerde) İsviçre’nin Maurice Whitfield‘ı, veya Çekler’in David Logan‘ı kadar kaliteli olan ve hepi topu, Jacob Pullen’ın Gürcistan milli takımına verdiği katkı kadar etkili olabilecek türde bir isim. Dolayısıyla, Iagupova’nın omuzundan çok da fazla yük alamayacaktır Moss. Forvetler Malashenko ve Dorogobuzova’nın yanı sıra belki biraz da 4 numaradaki Udodenko’dan ve 1 numarada Spitkovska’dan bir şeyler bekleyebilirler yine.
Şans, yine onlardan yana gülmüyor. Muhtemelen Macaristan ve Çekya maçlarını da kaybederek sonuncu olacak ve ilk turda turnuvadan eleneceklerdir. Yine de, Iagupova gibi sayı kraliçeliğine aday bir skoreri seyretmeye her zaman değer.
Kilit oyuncular: Iagupova, Malashenko, Moss, Dorogobuzova
Tahmini grup sıralaması: 1) İspanya 2) Çekya 3) Macaristan 4) Ukrayna
Yazarın diğer yazılarına erişmek için tıklayın
mail: efe.ozenc@abcspor.com
twitter: @efe_ozenc
Youtube: Turuncu ve Siyah