Basketbolcu denildiği zaman genelde akla; uzun boylu, çok atletik oyuncular geliyor. Ancak iyi bir basketbolcu olmak için mutlaka 2 metrenin üstünde boylu olmak ya da çok güçlü bir oyuncu olmak gerekmiyor. Basketbol zekası, yetenek ve kendini sürekli geliştirmek basketbolda iyi bir oyuncu haline gelmenizi sağlayabiliyor. Sinan Güler, 1.92m’lik boyu ile buna en güzel örneklerden bir tanesi.
Sinan Güler, ailesi basketboldan gelen bir oyuncu. Babası yıllarca İTÜ’de forma giymiş Necati Güler, annesi Beşiktaş’ta basketbol oynamış Fatma Nilgün ve abisi de yine Beşiktaş’ta oynamış Muratcan Güler. Sinan Güler’in basketbol ile tanışması da küçük yaşlarda İTÜ’nün Minik takımında oldu. Bu takımda ilk sayılarını kaydeden Sinan, yıldız takım ile Fransa’da düzenlenen bir turnuvaya da katıldı. Sonrasında Beşiktaş Genç Takımı’na transfer oldu ve altyapı yılları sona erince de profesyonel kariyerine Beşiktaş’ta başladı. Aynı zamanda yüksek öğrenimine de devam etti ve Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümü 1.sınıf öğrencisi iken katıldığı Mavi Jeans Basketbol Kampı’nda Amerikalı antrenör Joe Cravens ile tanışma fırsatı buldu. Sinan Güler, Cravens’in desteği ile Salt Lake Community College’de basketbol bursu ile okumaya hak kazandı ve belki de hayatına yön verecek bir adım atmış oldu.
Altar Tunçkol’un antrenörlüğünü yaptığı Darüşşafaka, 2006 yılında üniversiteyi bitirip Türkiye’ye dönen Sinan Güler’i kadrosuna kattı. Takım inişli çıkışlı bir performans gösterse de, play-off’a kalmayı başardı. O yılki All-Star organizasyonunda smaç yarışmasında ikinci olan Sinan, bir sonraki sezon Beşiktaş Cola Turka’ya transfer oldu. Beşiktaş o sezonu birinci bitirip yarı finale yükselirken ve ULEB Kupası’nda grup maçlarının hepsini kazanıp, çeyrek final oynarken, Sinan takımın önemli parçalarından biriydi. Ligde ortalama 21 dakika süre alırken; 6.64 sayı, 3,64 ribaund ve 2,18 asist ortalamaları tutturdu.
Sinan Güler takımdaki rolu için şu ifadeleri kullanıyor: “Takımın birinci skor opsiyonu olmadığımı biliyorum. Ben daha çok yapbozun boşluklarını doldurmak isteyen bir oyuncu karakterindeyim. Sahada ne olursa olsun o enerjiyi katacak, savunma direncini arttıraca, takımı o şekilde motive edecek biri olmayı her zaman tercih ettim.”
Takımın mali, idari ve sportif sorunlar yaşadığı zamanlarda, ne kadar iyi bir profesyonel olduğunu göstererek, birçok maçta takımını sırtladı. 2014-2015 sezonunda kariyerinin en yüksek sayı ortalaması olan 10.93 sayı ortalamasına ulaştı. Amerika’da aldığı altyapı eğitiminin kendisini sürekli geliştirmeye çalışmasında, disiplinli olmasında ve iyi bir rol oyuncusu olmayı kabul etmesinde büyük etkisi var. Belli başarılar elde etmiş oyuncuların doymuşluk hissi ile gelişime kendilerini kapattığı bir dönemde, kendini sürekli ileri taşımayı başararak, genç oyunculara da bir rol model olmuştur.
DERYA CERASİ
derya.cerasi@abcspor.com
@deryacerasi