https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

KROKET SPORU

Okunması Gerekenler

İlk olarak 15-16’nci yüzyılda Fransa’da oynanmaya başlayan ve oradan İrlanda’ya geçen, 1850’lerde İngiltere’de oldukça yaygınlaşan ve akabinde Amerika’ya gelen bir açık hava oyunu..

Kriket ile isim benzerliği yanıltmasın, farklı eski bir spor turu. Kriket illa bir spor yazacaksak beyzbola, kroket ise daha çok golfe benzer.

Orijinal ismi Croquet olan sporun kelime anlamı Fransızcada “kıvrık, bükük sopa”‘..

Tahtadan yapılmış, İngilizce’de stake adı verilen bir sopa ile bilardo topundan biraz büyükçe ama aynı sertlikteki toplara vurup wicket denen dikdörtgenimsi şekillerden geçirmeye çalışılır.

Amerika’da ve diğer bazı gelişmiş ülkelerde ligleri ve federasyonları vardır. Hatta Amerika’da öyle meşhurdur ki, geniş bahçeleri olan insanlar, evlerinde bile eş dost arası oynarlar. Fiziksel güç gerektirmediği için, her yaştan alıcısı olan bu sporda, oynaması kadar seyretmesi de çok zevklidir.

İkişer kişilik iki takım ya da iki kişi arasında, dört tahta topa uzun saplı tokmaklarla vurularak oynanır.

Kortun iki ucundaki başlangıç çizgilerinden yapılan vuruşlarla toplar sırayla oyuna sokulur. Amaç topları belirli bir sırayla kalelerden geçirdikten sonra kazığa çarptırmaktır.

Oyun sahası; Resmi müsabakalar için; 32 metre uzunluğunda ve 26 metre genişliğinde olan çimle kaplı kortta 6 küçük kale ve 1 kazık (yere çakılmış tahta çubuk) vardır.

Kroket oyununda mollet adı verilen 76 santim uzunluğundaki sopalar kullanılır. Her oyuncunun yaklaşık 430-460 gram ağırlığında 2 topu vardır. Mavi ve siyah toplar bir takımın kırmızı ve sarı toplar rakip takımıdır.

ABC SPOR

Son Haberler

MAKYAJ DÖKÜLDÜ

MAKYAJ DÖKÜLDÜ Sezonun henüz başı yol kazaları olur, olur olmasına ancak bile bile lades olmaz. Perşembe’nin gelişi belliydi ancak transferi geciktirenler,...

Benzer Konular