https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

DERRICK ROSE PORTRESİ

Okunması Gerekenler

taha sefaliDerrick Rose New York Knicks’e giderek bir tercih yaptı ve kariyerinde yeni bir başlangıca imza attı. Bu yazımda sizlere NBA’ in en genç MVP’si olan Rose’ un bir portresini çizmeye çalışacağım..

4 ekim 1998 Chicago, Illinois’de doğdu. Brenda Rose’un 4 oğlunun en küçüğüydü. O zamanlar ağabeyleri Dwayne, Reggie ve Allan’la saatlerce basketbol oynuyordu. Basketbol için yetenekleri ortaya çıkmaya başladığı ve şehir şampiyonluklarının artığı sıralarda abileri onun dış dünyayla ilişkilerini sınırlandırmaya başladı. Bunun sebebi NBA’e olan yolculuğunun partilerle, kadınlarla yoldan çıkabilecek olmasıydı. Tıpkı bir önceki Chicago yeteneği Ronnie Fields gibi…

ROSE 12003 yılında Rose Simeon Kariyer Akademisi’ni kazandı. Wolverines adına oynadı ve 1984’te bir gangster tarafından öldürülen, gelecek vaadeden bir oyuncu olan Ben “Benji” Wilson’ın anısına 25 numarayı giydi. 2006 yılında, Simeon Wolverines Chicago Public League’i kazandı ve bunda United Center’da Rose 25 sayı ve kalabalığı memnun eden smaçlarla başroldeydi. Takım play-off’lara kaldı ve finalde Richwood Lisesi karşısında şampiyonluğu kazandı, Richwoods son saniye basketiyle uzatmalara bırakmayı başarmıştı ama Rose uzatmaların bitimine 1.5 saniye kala topu çalıp maçı kazandıran şutu gönderdi. Bu şampiyonluk Wilson’ın onlara 1984’te kazandırdığından beri gelen ilk şampiyonluktu. 33-4 ile sezonu tamamladılar ve Rose Illionis’de ödül kazandı.

Rose’un oynadığı senelerde Simeon’un toplam derecesi 120-12 idi. Son senesinden sonra, Rose tekrar Illionis’nin en iyi takımına seçildi, hatta Illionis Mr. Basketball ödülünü kazandı ve McDonald’s En iyi Amerikan takımına seçildi. 2009’da, Rose ESPN RISE dergisi tarafından son 10 yılınen iyi lise oyun kurucuları arasında Chris Paul ve TJ Ford’un arkasından 3. seçildi.

Rose John Calipari yönetiminde Memphis Tigers için oynamayı kabul etti. Indiana ve Illionis üniversiteleri tarafından da büyük çabalar gösterilmişti. Rose Memphis’i okulun NBA’e gönderdiği oyuncu geçmişinden ve ligin veteranı, ona yardım edecek olan 17 yaşındaki Rod Strickland’dan dolayı seçti. Rose Penny Hardaway tarafından giyilip emekli edilen 25 numara yerine 23 numarayı giydi.

Rose, Chicago Bulls tarafından 1. draft edildi. Ulusal takımın Beijing Olimpiyatlarına hazırlanmak için oynadığı U.S. Select Team’e seçildi. Ve sakatlık kariyerine 2008 Temmuz’ un ortasında sağ dizinden sakatlanarak yaz mevsimini kapattı.

ROSE COLLEGENBA çaylak yılına hızlı başladı ve Michael Jordan’dan sonra ilk 10 maçının hepsinde çift hanelere çıkan ilk Bulls draftı oldu. Rose İlk playoff maçında son şampiyon Boston Celtics’e karşı oynadı. Rose 36 sayı (Kareem Abdul-Jabbar’ın ilk playoff maçında en çok sayı atma rekorunu egale etti), 11 asist ve 4 ribauntla oynadı ve Bulls uzatmalarda 105-103 kazandı. Rose, Chris Paul’den sonra NBA tarihinde ilk playoff maçında 35 sayı 10 asist barajını geçen 2. oyuncu oldu. Rose takımı Celtics’e 7 maç sonunda yenilirken %47.5 ile 19.7 sayı, 6.3 asist ve 4.9 ortalamaları tutturdu.

2009-2010 yılında ilk maçta bileğinden sakatlanınca kötü başladı ve sezon öncesi hazırlıklarının geri kalanını kaçırdı. Sezonun ilk maçında San Antonio Spurs’e karşı kısıtlı süre oynadı. Rose’un bileği onu en çok Kasım ayında etkiledi. Bileği iyileştiğinde oyunu mükemmel bir şekilde gelişmeye başladı. 28 Ocak 2010 tarihinde Rose kariyerinin ilk All Star maçı’na Doğu Konferansı’nda yedek olarak seçildi. Rose kariyerinin ilk All Star maçında 8 sayı, 4 asist ve 3 top çalmayla oynadı.

Bu sene itibarıyla ligde en çok forması satılan 4. oyuncu oldu. Ayıptır söylemesi bende de bir adet forması vardır, giymeye kıyamam bu saatten sonra..

2011-2012 Sezon başında yine alışılmış Rose var iken, play-offlara yakın bir zaman diliminde sakatlık geçirip play-off ilk maçına kadar oynayamadı.  Play-off ilk tur eşleşmesi Philadelphia 76ers takımı ile oldu. Rose bu serinin henüz ilk maçının son dakikalarında pota altına doğru yaptığı koşusunda sol diz ön çapraz bağlarını yırttı ve basketbola ara verdi. Uzun süren bu aradan sonra tüm enerjisiyle döndü fakat daha sezonun başlarında tekrar sakatlanarak sezonu kapatmak zorunda kaldı.

rose2012-2013 sezonunda  Ocak 2013’de geri geldi ve doktorlar tarafından mart ayında oynayacağı duyuruldu. Ancak 2012-13 sezonu boyunca oynamadı. Rose’un yokluğuna rağmen Bulls Doğu Konferansı yarı finallerine çıkma başarısını gösterdi ancak o yılın şampiyon olacak takımı Miami Heat’e yenildi.

Rose çok uzun süre beklendi ve 5 Ekim 2013’de sezon öncesi maçı Indiana Pacers’da geldi. Maça yavaş başladı ancak ilk sayısı ilk çeyrekte geldi. 20 dakika oynadı ve 13 sayı kaydetti. 16 Ekim 2013’de Detroit Pistons’a karşı 22 sayı attı. Galibiyetin ardından “Bence artık daha fazla patlayıcı güze sahibim. Potaya gitmeyi seviyorum. Potaya daha iyi ulaşabiliyorum. Akıllıca zıpladığım sürece çok daha yukarı zıplayabiliyorum. Ne kadar zıplayabildiğimi ölçtük. Eskiye göre 12-13 cm geliştirmişim.” dedi.

Ama dediği gibi değildi herşey. 29 Ekim’de İlk resmi maçında Chicago Bulls, Miami Heat’e 107-95 kaybetti. Rose 34 dakika oynadı ve 12 sayı 4 asist kaydetti. Alışılmış süresini oynadı ama pek etkili değildi. 15 şutunun 4’ünü sayıya çevirebildi. İki gün sonra evinde yaptığı ilk resmi maçta 4 saniye kala attığı sayıyla New York Knicks’i 82-81 alt etti. 18 sayı, 6 ribaunt ve 3 asist yaptı. 3 Kasım 2013’de Philadelphia 76ers’a karşı yenildi. 13 sayı ve 8 top kaybı ile oynadı. Rose, geri dönüşünün ardından zorluk çekti ve ilk üç maçında %28.8 isabet ve ortalama 5.7 top kaybıyla oynadı.

Hiçbir şey istediğimiz gibi gitmiyordu. 22 Kasım’da Portland Trail Blazers’a karşı oynarken sağ dizini incitti. Sonraki günde yapılan MR sağ diz menüsküsünü yırttığını gösterdi ve ameliyatın gerekli olduğu açıklandı. O güne kadarki maçlarda ortalama 31.1 dakika oynamış, ortalama 15.9 sayı ve 4.3 asist yapmıştı. 25 Kasım’da Rose ameliyat oldu. Aynı gün Bulls, Rose’un başarılı bir operasyon geçirdiğini ancak sezon boyu oynayamayacağını duyurdu. Ve biz tekrardan onu beklemeye başladık.

derrick rose2015-2016 sezonunda sakatlık laneti bulunun MVP Derrick Rose sezon öncesi antrenmanında yüzüne aldığı bir darbe yüzünden antrenmanı tamamlayamadı. Daha sonra yapılan bir açıklamada sol göz çukurunda kırık oluşan basketbolcunun ameliyat edileceği belirtildi.

Her şey istediğimizin aksine gidiyordu, belkide Chicago tarihinin en iyi oyuncularından biri olacakken kelimenin tam anlamıyla patates oldu. Sakatlanmayan bir tek yeri kulak arkası kaldı…

Bizim Derrick’ imiz sadece basketboluyla konuşulmuyordu tabi ki. Amerika’da polisler tarafından tutuklanma sırasında boğularak ölen Eric Garner’in son sözleri olan “I can’t breathe (Nefes alamıyorum) isimli tişörtü maç öncesi giyerek bu duruma dikkat çekmeye çalışmıştı.

Derrick Rose için sağlıklı bir kariyer yeri olmasını diliyorum. Umarım New York’un havası ona iyi gelir.

TAHA SEFALI

mail: taha.sefali@abcspor.com

twitter: @TahaSefali

 

 

Son Haberler

HEP SONLAR HATIRLANIR

Maç başlamadan önce sorsalar, ''Beşiktaş'ı 2-1 yeneceksin, razı mısın?'' diye, çoğumuz kabul ederdik herhalde. İstediği kadar sıkıntılı bir dönem...

Benzer Konular