https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

KAREEM ABDUL-JABBAR, NCAA TARİHİNİN EN BÜYÜK YILDIZI

Okunması Gerekenler

NCAA ve basketbol tarihi dendiğinde, 100’lerce yıldız adayı geliyor aklımıza…

Bazıları harika kolej performanslarını NBA’de de sürdürürken, bazıları ise hayal kırıklığı yaratıp serbest düşüş yaşamışlardı.

Peki tarihin NCAA özelindeki en iyi performans kimindi ?

1 numara bizim için hiç düşünmeden Kareem Abdul-Jabbar (Lew Alcindor) – UCLA

3 kez NCAA şampiyonu oldu ki (1967, 1968, 1969), 3’ünde de kez Final Four en iyi oyuncusu seçildi.

Neden 3 sene oynadı, “erken mi draft oldu” diye soranlar olacaktır. Cevap hayır!.. Kolejden mezun olduktan sonra NBA’e girdi. O dönemde NCAA kuralları gereği freshman (1. sınıf) öğrenciler ana takımda oynayamıyordu.

UCLA’yı neredeyse yenilmez hale getirdi ki kolej kariyerindeki 79-2’lik derecesi, sadece bir NCAA takımı özeli değil, hemen her spor genelinde de gerçek ötesi bir istastitik!..

Bu kaybedilen 2 maçtan biri için “yüzyılın maçı” denir çünkü 20 Ocak 1968 tarihinde Houston Cougars ile deplasmanda oynanan maç; televizyonlarda yayınlanan ilk normal sezon Kolej basketbol maçı idi ve Houston Astrodom stadyumunda tam 52.693 seyirci vardı.

Abdul Jabbar kornea çizilmesi (göz travması) yaşamıştı, maçı bulanık görüşle ve sınırlı performansla oynadı. Hatta bu olaydan sonra koruyucu gözlük kullanmaya başladı. Sadece 15 sayı atabildi ve Houston UCLA’yı 71-69 yendi. Yüzyılın maçı ismiyle anılan bu maçta UCLA’nın 41 maçlık galibiyet serisi son bulmuştu. Ama UCLA bu yenilgiyi unutmadı. Aynı sezon NCAA Turnuvası yarı finalinde Houston’ı 101–69 gibi tarihi bir farkla yenip rövanşı aldılar.

Diğeri de 8 Mart 1969’da, son sezonunda oynanan ve Pac-8 Konferası’nda USC’ye 2 sayı farkla kaybettikleri maç. (44-46).

O kadar baskındı ki NCAA, onun yüzünden smaç yasağı getirdi. Resmî gerekçe “oyunun estetiğini ve güvenliğini korumak’ olsa da, herkes bunun Alcindor’un pota altındaki durdurulamaz gücünden kaynaklandığını biliyordu.

Efsane koç John Wooden yönetiminde öyle bir performans gösterdiler ki, maç başına yaklaşık 26 sayı ve 15 ribaund ortalaması ile oynamıştı büyük efsane.

Fiziksel üstünlüğünü kaba kuvvetle değil, doğru pozisyon alma, zamanlama ve yumuşak dokunuşlarla birleştiriyordu. UCLA’da geliştirdiği hook shot, ilerleyen yıllarda NBA’de “skyhook” olarak tarihin en ölümcül silahlarından biri haline gelecekti.

UCLA kariyerinin ardından Lew Alcindor, profesyonel hayata adım atmadan önce adını Kareem Abdul-Jabbar olarak değiştirdi.

NBA’de de bildiğiniz üzere aynı hızla devam etti ve 6 şampiyonluk, 6 MVP CV’si ile bitirdi spor kariyerini.

Kareem Abdul-Jabbar’ı diğer NCAA efsanelerinden ayıran temel farklar o kadar fazlaydı ki;

Hem bireysel hem takım başarısında zirve
Sadece rakiplerin değil, kuralların bile ona göre değişmesi
Durdurulmaz performans, mutlak dominasyon

Sonuç olarak NCAA tarihinde pek çok unutulmaz yıldız geldi geçti. Ya Bill Walton veya Pete Maravich diye soranlar da olacaktır, ama oyunun dengesini bozan, rakipleri en çaresiz bırakanı kimdi dendiğinde, Kareem Abdul-Jabbar (Lew Alcindor), NCAA tarihinin bizce en büyük yıldızıdır.

Büyük olasılık basketbolseverlerin çok büyük çoğunluğu içinde…

Son Haberler

İTALYA’DA ASYA RÜZGARI DEVAM EDECEK Mİ?

Kış sporlarında geleneksel olarak güçlü olmayan Asya ülkeleri, 21. yüzyılda kalktıkları deparla ilk 10-15 ülke arasına yerleştirler bile... Çin ve...

Benzer Konular