https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

TRABZON’DA FUTBOL

Okunması Gerekenler

abdullah yayliÖncelikle ABC Spor‘un hepimize hayırlı olmasını diliyorum. İşin başında bu işi iyi bilen bir kişi var ve bu sebeple bu sitenin çok başarılı olacağına inanıyorum.

Hatta bugüne kadar geç bile kaldığını düşünüyorum.

İlk yazımın ne olmasını düşünürken  önce Trabzon’un futbol tarihine bir bakmaya karar verdim.

Trabzon futbol ligi 1910 yılından itibaren oynanmaya başlamış  Trabzon İdmanocağı, İdmangücü, Trabzon Lisesi, Trabzon Ticaret lisesi gibi 10 takım yarışmıştır.

1923 yılında Trabzon’da ilk resmi lig maçları oynanmaya başladı. İlk  sezon İdmanocağı şampiyon oldu.

İdmanocağı ile İdmangücü arasında büyük rekabet yaşanmaktaydı. 1929-30 dan sonra 5 kez İdmanocağı’nın şampiyon olmasından sonra 1934-35 sezonundan itibaren İdmangücü takımı tam 7 yıl  arka arkaya şampiyon olmuştu.

1940 dan sonra Trabzon’da üstünlük lise takımlarına geçti. Trabzon lisesi futbolcu kaynağı olmuştu. 1947 den sonra ise şampiyonluklar İdmanocağı ile İdmangücü arasında el değiştirdi.

Bu arada Trabzon’da yeni klüpler kurulmaktaydı. 1938 de Doğan Gençlik,  1941 de Akçaabat Sebat  Gençlik, 1950 de  Sürmene Gençlik, 1952 de Zafer Gençlik, 1953 de Yolspor, 1955 de Yalıspor takımları kuruldu ve Trabzon’da futbola ve rekabete rentsk kattılar.

1930’larda başlayan İdmanocağı- İdmangücü rekabeti 40’lı, 50’li,60’lı yıllarda olanca şiddetiyle devam etti.

Bu rekabetten bir çok yıldız çıktı. Gittikleri İstanbul ve Ankara’da bir Hasan Polat ve kardeşi Ali Polat, Selim Şatıroğlu, Ahmet Karlıklı, Taka Naci, Zekeriya Bali ve Nazmi  Bilge birer yıldız futbolcu oldular.

1962-63 sezonunda tüm yurtta her ilde bir il takımı kurulması planlandı. Zamanın futbol federasyon başkanı Orhan Şeref Apak futbolu tüm yurda yaymak ve geliştirmek için çalışmalar başlattı. Her ilde bir futbol takımı kurup Türkiye liginde yer almaları sağlanacaktı.

Fakat İdmanocağı- İdmangücü rekabeti Trabzonspor’un Türkiye liginde yer almasını yaklaşık 5 yıl geciktirdi. Taraflar bordo mavi renklerde anlaşarak  ancak 1967‘de  Türkiye 2. Ligine adım attılar. Bugünkü adıyla Süper Lige ise  ancak 1973-74 sezonunda çıktılar.

İlk şampiyonluğu 1975-76 yılı olan Trabzonspor, daha sonraki yıllarda 1976-77, 1978-79, 1979-80, 1980-81 ve  son olarak  da 1983-84 de şampiyon oldu.

Trabzon’un yetiştirdiği ve liglerimizde diğer takımlarda oynamış ve halen oynamakta olan bir çok yıldız var. Tam bir futbolcu fabrikası olan  bir şehir. Geçmiş bunu doğruluyor. Sadece futbolcu değil futboldan sonra da teknik direktör olarak devam edenler de var. Teknik direktörler sonraki yazılarımın konusu olacak.

Trabzon futbol tarihini kısaca  özetlemeye çalıştım.  Trabzonspor 1984 yılına kadarki başarılarını nüfus cüzdanlarında doğum yeri Trabzon olan sporcularla  yaptı.

Şöyle bir  geçmişe bakıp eğer yeni başarılara imza atılmak isteniyorsa yeniden alt yapıya önem verilerek ve sabırla beklenerek bir 30 yıl beklenildi, bir 10-15 yıl beklenilir başarıya ulaşılabilir  belki. Yoksa Avrupa’nın ve diğer ülkelerin  hurdaları ile hiçbir yere varılamayacağı ortada. Ayrıca milyonlarca dolarlar da heba olmakta.

Tekrar görüşmek üzere hoşça kalın.

abdullah.yayli@abcspor.com

Son Haberler

VFB, VLF, TSG, FSV, SPVGG, BVB, MSV, RS, HSV, BSC ALMAN KULÜPLERİ

Bugünkü konumuz Alman kulüpleri ve tam isimleri. Hepimiz arkadaki şehir ya da takım isimleri biliriz ama ya başlarındaki kısaltmalar ? Mesela...

Benzer Konular