https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

SUPER BOWL’A KİMLER KALACAK ?

Okunması Gerekenler

BURAK BELGEN5 Şubatta Houston’ın NRG Stadyumunda sahne alacak dev final öncesi, play-off serisi başladı. Wild Card hafta sonu maçlarıyla son 8’e geldik ve Divisional Round eşleşmeleri de belli oldu.

 Falcons – Seahawks  / Cowboys – Packers ( NFC )

 Patriots – Texans / Chiefs – Steelers ( AFC )

NFL dendiğinde, bu sporu sevenlerce herkesin tuttuğu, sempati duyduğu ya da en beğendiği takımlar tabii ki göreceli..

Ben de “kendimce” iki Konferansın favorilerine kısaca değinmek istedim ve asıl büyük analiz, kalacak Franchise’lar belli olduğunda Super Bowl arifesinde..

Yazıya tek favorim olan AFC tersine, 4 takımın da az çok Super Bowl şansı olduğu NFC ile başlayalım..

*** Dallas Cowboys

Kağıt üstündeki 1 numara Dallas Cowboys ve benim bakışımla da Konferansın en iyisi onlar..

Kendilerine “America’s team” diyen ve şaheser stadyumlarının üstünün açılır olmasını, “TANRI YUKARIDAN TUTTUĞU TAKIMIN maçlarını izliyor” diye açıklayan Teksas ekibi, tüm eyaletin en popüler spor takımı durumunda..

Geçen sezonu 4-12 ile en dipte bitiren Franchise’in bence kadro olarak bu sezon (13-3) en büyük artısı; 3-4 yıldız oyuncu yörüngesinde dönen değil de takımca (yeni Marshawn Lynch olmaya en büyük aday RB Ezekiel Elliott hariç) birbirine yakın kalitede isimlerden oluşmuş olması.

Bence 4 takım içinde onları en şanslısı yapan etken ise “diğer eşleşmelere bakmaksızın” Teksas dışına çıkmayacak olmaları..

Ama normal sezonun en çok galibiyet takımı olmaları ve saha avantajı bize güzel bir gösterge olsa da, tecrübesiz oyuncularından kurulu ve bu dalgalı sularda yüzmeyi çok da iyi bilmeyen oyuncu topluluğu Super Bowl baskısını ne derece kaldılabilir ve 21 senelik şampiyonluk hasreti sona erebilir mi, bunu hep beraber göreceğiz!

Bu arada Elliott’un %100 “En iyi Çaylak Oyuncu” ödülünü kazancağını ve bunu sonuna kadar hakettiğini düşünüyorum.

*** Atlanta Falcons

Defansif yönden çok iyiler demek bence fanatik Falcons’severlerce bile abesle iştigal ama hücumda başka bir kişiliğe bürünen Atlanta ekibi, çok yönlü pas hücumu kalitesi ile durdurulması zor bir hücum algoritmasına sahip.

WR Julio Jones, iki RB Tevin Coleman-Devonte Freeman başta olmak üzere, 8 ayrı isimden normal sezonda 3 ve üstü TD katkısı aldılar ki, toplam 63 TD ile de ligin “performans bazında” açık ara en iyi hücum takımıydılar.

QB Matt Ryan önderliğinde hemen her hücumdan sayı çıkartmayı başarabilen bir kadroya sahip de olsalar, play-off atmosferinde “organize bir defans kurgusu olmadan” Super Bowl gelmesi çok da kolay gözükmüyor.

Normal sezonun flaş isimlerinden Vic Beasley haricinde, çok kolay dağılabilecek bir savunma hattına sahipler ki, hele de secondary bölgeleri tam bir kara delik yani kötünün de kötüsü!

Önlerindeki rakip Seahawks ve maç kendi evlerinde.. Georgia Dome atmosferi rakipler için korkutucu bir deplasman sayılmaz ki , zaten normal sezonu da 5-3 ile geçebildiler. Geçtiler diyelim, sonraki durak da % 99.99 Dallas deplasmanı ve işleri hiç de kolay olmayacak!

Otoriteler Falcons’a çok büyük şans tanısalar da, benim mantığım Super Bowl göremeyecekleri ve “en iyi ihtimalle” son durağın Konferans Finali olacağı şeklinde..

*** Seattle Seahawks

2 Şubat 2014 tarihinde New Jersey MetLife Stadyumunda 43-8 ile kazandıkları Super Bowl ve filmlerde bile olsa “bu kadarı da fazla, yok artık” dedirtecek tarihi savunma tarihte kaldı.

Hala ligin en az sayı yiyen ekiplerinden birine sahip olsalar da, bu sezon işleri çok daha zor çünkü ne geçen yıllardaki Kanije Kalesi savunma kurgusuna sahipler ne de ritim olarak çok üst seviyedeler. Tabii ki spor bu ve tek maçlık performanslar sonucu belli edecek de olsa, tünelin ucunda Super Bowl ışığı göremiyorum.

Bu fikrim ancak başta bir boyuta geçtikleri kendi mabedleri Century Link Field dışına çıkmayacakları bir senaryoda değişebilirdi (Wild Card turunda da kendi evlerinde Lions’u 26-6 ile adeta ezdiler) ama SB oynayabilmek için sırasıyla Atlanta ve “önceki turda çok büyük bir sürpriz olup elenmezse” zorlu Dallas deplasmanlarını geçmelerini gerekiyor ki, bence çok zor!

Kendi sahalarında oynadıkları 8 maçı 7-1 ile geçerlerken, deplasmandan sadece 3 galibiyet çıkartabilmiş olmaları da bunun kanıtı..

Ofans hattına gelirsek, normal sezonu sadece 37 TD ile bitirdiler ki son 8 Franchise içindeki en zayıf halka Texans’i çıkartırsak, bu istatistikte en dipte olduklarını da belirtmek gerekiyor.

Yine de play-off farklı bir dünya diyelim ve Packers Cowboys’u eler, onlar da Atlanta deplasmanında kazanabilirlerse (halamın bıyığı olsa), Konferans Finali kendi mabedlerine taşınacak ve Super Bowl yolu “işte o zaman” sonuna kadar açılacaktır.

*** Green Bay Packers

Pazar akşamı 6-0 geriye düştüğü Giants karşısında tozu dumana katıp 38-13’lük bir galibiyet alan Packers, bu sezon uçarcasına takımını yöneten Aaron Rodgers önderliğinde, deplasman baskısının bir Seattle ya da New England olmadığı Dallas deplasmanında servis kırabilir mi? Bence zor da olsa ihtimal dahilinde..

Packers 21.yy’daki tek ve son şampiyonluğunu bu topraklarda kazanmıştı ve Arlington Teksas’ın onlar için önemi büyük. Yine de uzaydan bile gözüken savunma defoları ve koşu oyununda diğer Super Bowl adayı rakipleri kalitesindeki ayaklara sahip olmamalarını da gözardı etmemek gerekiyor!

Pazar akşamı Giants oyuncusu Leon Hall tarafından kaburgaları kırılan Jordy Nelson’un yokluğu (normal sezonu 1257 yard, 14 TD ile bitirdi) da önemli bir handikap (hafta sonu oynanacak Dallas maçına yetişebileceği söyleniyor ama bence imkansıza yakın ki oynasa bile ne kadar fit olabilir muamma).

Tabii ki Giants karşısında, 2 ve 3.çeyreklerin son 2-3 dakikasında yani 5-6 dakikalık dilimde buldukları 24 sayı ya da tüm normal sezonu 4 TD ile geçip, tek maçlık Wild Card turuna jeneriklik 3 Touchdown sıkıştıran WR Randall Cobb (ya da x bir oyuncudan) performansı gelirse o başka..

……………………………………………………….

Ve geçelim AFC’ye..

Uzun uzun yazmaya gerek yok diye düşünüyorum.

*** New England Patriots

Tüm turlarda saha avantajı elinde olacak ve özellikle bu soğuk havada Foxborough’da kaybetmeleri imkansıza yakın yani Patriots için banko Super Bowl!

Bu sezona dek 8 kez SB oynayıp 4’ünde de mutlu sonu gören Patriots, 5 Şubat gecesi bu rakamı 5’e çıkartabilecekler mi bilmem ama 9.final cepte gibi gözüküyor.

Ligin en iyi coach’u olduğunu düşündüğüm Bill Belichick önderliğinde normal sezonu 14-2 ile geçtiler ki ( o iki mağlubiyetin birinde Tom Brady yoktu), rakiplerini yenmekle kalmayıp “1-2 maç haricinde” çift haneli, dördünde de 20+ farklarla adeta rencide ettiler.

NFL’in “en popüler Franchise’i olduğu kadar, seveninden çok nefret edeniyle” adeta Fenerbahçe’si konumundaki Patriots’da, rakiplerince tarihleri boyunca oluşturulan “yeter ki onlar şampiyon olmasın” beddua bombardımanı sonuç verdi ve başka gezegene ait süper ötesi yıldızları Gronkowski’yi kaybettiler ama yine de ne ilk turda güle oynaya geçecekleri Texans, ne de sonrasındaki Chiefs- Steelers galibi onlara rakip olamaz.

Bu fikrimi sadece 1-2 kilit oyuncularının (mesela Tom Brady) daha sakatlıkları değiştirebilir, yoksa bugünkü şartlarda değil bir, 4-5 kez daha üst üste aynı play-off serisi oynansa, AFC’den çıkacak takım “yine” onlar olacaktır!

Sonuç olarak Dallas Cowboys (bence)- New England Patriots (banko) finali bekliyorum ama üstteki satırlarda da belirttiğim gibi spor bu ve uzun bir lig maratonu değil, günlük hatta saatlik performansların sonucu belli edeceği tek maçlık eleme turları..

Spor bu dediysem de yine de bir de işin mantığı, az buçuk matematiği var ve kim şampiyon olur diye tevazu gösterip net bir ahkam kesmesek te, en azından son 8 takım içinde kim şampiyon olamaza cevap vermezsek olmaz; Houston Texans!.

Sezonun aldığı kontrata göre en az randıman veren oyuncularında zirvede yer alan QB Brock Osweiler (72 milyon dolar) ve yıldız WR’ları DeAndre Hopkins, 27-14 kazandıkları Raiders maçı Wild Card turunda ilk kez Texans ahalisini sevindirdi ama “hemen her mevkiide çok net gözüken defolarıyla” Patriots’u hem de deplasmanda geçmeyi başarabilirlerse, bence sadece Divisional Round değil tüm sezonun en büyük sürprizlerinden biri olur.

22 Ocak Pazar gecesi oynanacak Konferans Finalleri sonrası Super Bowl’a kalacak iki takım belli olduğunda, daha geniş bir SB analizi ile tekrardan görüşmek üzere..

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

Mail: burak.belgen@abcspor.com

Twitter: @BurakBelgen

Son Haberler

VFB, VLF, TSG, FSV, SPVGG, BVB, MSV, RS, HSV, BSC ALMAN KULÜPLERİ

Bugünkü konumuz Alman kulüpleri ve tam isimleri. Hepimiz arkadaki şehir ya da takım isimleri biliriz ama ya başlarındaki kısaltmalar ? Mesela...

Benzer Konular