SUPER BOWL daha önce 6 kez final oynayıp 2 şampiyonluk kazanmış, kendisinden çok daha tecrübeli ve pahalı oyunculardan kurulu Denver Broncos’u yerle bir eden Seattle Seahawks’a gitti. 43-8 biten maç sonucu cidden inanılmaz. Koç Pete Carroll maçtan bir gece önce rüyasında ne görüp hayal ettiyse, ettiğinden de fazlası gerçekleşti dersek inanın abartmış olmayız.
Seahawks’in defensive end’leri Chris Clemons ve Cliff Avril ‘Mastermind Manning’e inanılmaz bir baskıyla nefes aldırmadılar. Özellikle pressure specialist (baskı uzmanı) Avril’in bu sene takıma katılması, zaten anormal savunma yapan Seahawks’i uçurdu dersek yanlış olmaz.
Safety’lerden Kam Challencor’ın yere indirmediği Broncos oyuncusu kalmadı.
Cornerback’ler Sherman ve Maxwell rakiplerinin birbirinden tehlikeli Wide Receiver’larına değil TD imkanı nefes bile aldırmadılar.
QB Russell Wilson inanılmaz soğukkanlı oyununu birbirinden güzel paslar ve sıfır hata ile bitirdi.
Sezon boyunca 76 ve maç başına 4 TD üstü ortalama ile oynayan bir takıma sadece bir kez bunu başarma imkanı tanıdılar. Ayrıca bütün sene sadece 26 turnover yapmış takıma tam 4 kez bu acıyı yaşattılar.
Malcom Smith hem QB’in topunu yakalayarak interception yaptı hem de bunu yapmakla kalmayıp 69 yarddan TD’a kadar uçarak gecenin en güzel oyununun sahibi oldu.
Yaptırdığı fumble da (topun elindeki oyuncunun topu düşürmesini sağlamak) kusursuz oyununun kremasıydı. Super Bowl’un MVP’si olan linebacker bu ödülü 11 sene aradan sonra kazanan ilk defans oyuncusu oldu.
Takımın en önemli Wide Receiver’ı ama bu sene sakatlıklardan dolayı topu topu 1.5 maç oynayabilmiş Percy Harvin’in 87 yarddan uçarcasına geldiği defalarca seyredilecek kick return TD’u da bugünün ‘The Hawks’ adına bir diğer güzelliğiydi.
Seahawks öyle bir savunma yaptı ki, Manning ve arkadaşları ilk hattı (defensive line) geçemediler ama nadir geçtiği pozisyonlarda secondary line kafalarına vurup atakları söndürdü. Hasbelkader 1-2 kez orayı da geçtiklerinde de safety’ler canlarına ot tıkadı!
Bu arada muhteşem savunmasının yanında 43 sayı bulabilmek de inanılmaz bir başarı. Bu sene oynadıkları 17 maçta sadece bir kez 45 sayı bulabilip bir kez de 40’in üstüne çıkmışlardı.
Hem hücum hem savunmada performans olarak Nirvana’ya ulaştılar dersek az kalır diye düşünüyorum.
Maçı kesinlikle hakeden kazandı ve ‘hücum maç kazandırır savunma şampiyonluk sözü’nün gerçekliği bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
Daha önce SUPER BOWL kazanamamış bir koç, oyuncu topluluğu ve SEAHAWKS takımı vardı. Şimdi hepsi kartvizitlerine bu başarıyı eklemiş oldular.
Nasıl başlarsa öyle gider diye bir deyim vardır. Daha maçın ilk saniyesinde çıkartılan topun QB’in üstünden geçmesi felaketin habercisiydi belki de Broncos için.
Ne olduğunu anlayamadan periyot 8-0 devre de 22-0 bitti.
2. devre erken bir TD ile maça gireceklerini düşünürken daha ilk saniyelerde Harvin’in motora bağlamış inanılmaz koşusuyla yedikleri kick return TD’u ile de teslim bayrağını çektiler.
Bundan önce 3 kez bu turuncu, portakal rengi formayla Super Bowl’a çıkmışlar ama hiçbirinde kupayı kazanamamışlardı. Tarih yine tekerrür etti.
Son 15 senede 12 kez savunma, 6 senede de 5 kez favori olmayan takımlar kupayı müzesine götürmüştü, burada da aynı şekilde…
Sezon genelinde takım savunmaları QB’e baskıdan çok atılan topları yakalama üstüne olan Seahawks’ın maçı kazanması için Manning’i rahatsız etmesi ve ona düşünme şansı vermemesi gerekiyor demiştik.
Öyle bir baskı uyguladıklar ve topun tecrübeli quarterback’ın elinde patladığı o kadar çok hücum oldu ki… Patlamadığı zamanlarda da mükemmel ötesi savunma ile ya topları aldırmadılar ya da aldıklarında anında devirip koşu şansı tanımadılar.
NFL’in en genç takımının gerçekleştirdiği bu peri masalını bir senelik başarı olarak görmek büyük hata olur.
Bu dişlinin en önemli parçalarından, Legion of Boom’un 4 köşesinden biri olan cornerback Brandon Browner’i kaybetmelerine rağmen 2010 yılından itibaren her sene üstüne 1-2 tuğla koya koya kurulmuş bir sistemin sonuç vermesidir bu şampiyonluk.
Bunun için bu inşaatın baş mimarı genel menajer John Schneider’i bir kez daha kutlamak lazım ama asıl alkış daha önce 2 kez NFL’den kovulan ama NCAA’de yılmadan çalışarak başarılı USC yılları sonrası 2010 yılında takımın başına geçen koç Pete Carroll için…