https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

SPARTATHLON, 246 KİLOMETRELİK MARATON

Okunması Gerekenler

1983’ten beri yapılmakta olan, Atina-Sparta arasında koşulan mega marathon parkurun uzunluğu tam (153 mil) 246 km!..

Atina ordusu kendisinden daha güçlü olan Perslere karşı Spartalılardan yardım talep eder. Bu amaçla en iyi koşucuları olan Pheidippides’i (ulak-asker) Atina’dan yaklaşık 250km uzaklıktaki Sparta şehrine gönderirler. Pheidippides yola çıkar ve ertesi gün Sparta’ya ulaşır.

1982 yılına geldiğimizde ise, uzun mesafe koşucusu olan asker John Foden, bir insanın gerçekten bu kadar kısa sürede bu mesafeyi koşup koşamayacağını merak eder ve denemeye karar verir. Yunan tarihçilere de sorup, koşmak için en olası rotayı belirler.

Böylece kendisi gibi ordu mensubu olan koşucularla birlikte bir deneme koşusu yaparlar. Foden’la birlikte iki arkadaşı daha Sparta’ya 40 saatin altında ulaşmayı başarırlar. Böylece 1983 yılından itibaren Spartathlon adı altında 246km’lik ve sadece 36 saat zaman limiti olan bir yarış düzenlenmeye başlanır.

Her sene 10 bine yakın talep geldiği için, 300 ile sınırlanan yarışmacı sayısından dolayı, belli katılım şartları var ve bu şartların bile hemen her biri, koşulacak 246 km’lik yarış kadar zor!..

Katılım şartları, yarış içindeki süre sınırlamaları, mesafe ve yarış içindeki toplam kazanılıp kaybedilen irtifa açısından gezegendeki en zor yarış denebilir.

Spartathlon’u diğer yarışlardan ayıran en büyük fark; yarışın 246 km’lik devasa mesafesi gibi gözükse de, aslında belki çok daha keskin detaylar var, handikap anlamında…

Mesela Eylül ayında rotadaki ortalama sıcaklıklar 30 dereceye yaklaşabiliyor, asfaltta bu kadar mesafe yapmanın bacaklarda yapacağı tahribatı düşünün. Yarışın 160.km’lerinde deniz seviyesinden 1100m’ye çıkılan bir dağ tırmanışı var ki, o irtifa farkı, koşmayı geçtik yazarken bile nefesini kesiyor insanın.
Ve son derece acımasız zaman limiti olması. Yarışı bitirmek zaten çok zor ama bir de 36 saatte bitirme zorunluluğu, bu zorluğu neredeyse imkansız hale getiriyor!…

Zaten bir yarışın zorluğunu belirleyen en önemli 2 kriter;
1- Yarışa kabul edilme kriterleri zorluğu
2- Yarışa belli bir kotayı geçebilen kişiler katılabilmesine rağmen, bitirme oranı.

Bugüne dek 41 senedir yapılan yarışlarda, bitirme oranı sadece 2 kez %50’lerin üzerine çıkabilmiş, defalarca %30-40 bandında, 3 kez de %23’lerde kalınmış!..

Bu arada 48 kişinin katılıp 16 kişinin bitirebildiği ilk senenin şampiyonu; Yunan atlet Yiannis Kurosson. Son 3 senenin şampiyonu ise  bir başka Yunan Atlet Fotis Zisimopoulos.

ABC SPOR

Son Haberler

HEPİNİZE GELSİN

Senelerdir bize yapılmadık operasyon bırakmayanlar, terör örgütü üzerinden kumpas kuranlar, sabahlara kadar Fenerbahçe'mizi televizyonlarda darağacına gerenler, otobüsümüzü kurşunlayanlar, farklı...

Benzer Konular