https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

PERİ MASALI BURAYA KADAR, LAKERS ŞAMPİYON!

Okunması Gerekenler

PERİ MASALI BURAYA KADAR, LAKERS ŞAMPİYON!

NBA tarihinin en ilginç finallerinden biriyle karşı karşıyayız ve herkesin beklediği bir klasik (Lakers-Celtics), yerine Doğu tarafından Miami Heat çıktı karşımıza…

Konferans yarı finalinde geçtikleri Bucks’ı da katalım, 2 eşleşmede de açık ara underdog olan taraftı Pat Riley’in ya da parkeye inersek Spoelstra’nın Miami’si. Hatta ilk turda süpürdükleri Indiana serisinde de burun farkıyla da olsa aynı şekilde!..

Kadroda ilk 10’dan draft edilmiş sadece 1 oyuncusu bulunan (Iguodala) ama hem o, hem de Butler-Crowder-Adebayo gibi çok iyi ve sert savunmacılarla doldurulmuş bu puzzle, eski kıtanın en kaliteli isimlerinden Dragic ve şapkadan çıkan çaylak Tyler Herro ile play-offlarla 3’lük makinesine dönüşen Duncan Robinson faktörleriyle de birleşince, adeta alev aldılar play-off serilerinde…

AMA bu kez rakip LeBron James ve Anthony Davis’li Lakers.

Çok uzatmadan; artıları-eksikleri ile final serisini madde madde ele almaya çalışalım.

** HEAT ALAN SAVUNMASI LAKERS’A SÖKER Mİ?

Heat’e NBA Finali getiren 2-3 alan savunması, yüzdeleri istatiksel anlamda düşük de olsa, günündeki Green-Pope-Kuzma gibi keskin sayılabilecek şutörlere sahip Lakers’a amiyane tabirle sökmez ve içeryi de pasifize edemezler çünkü merkezdeki pivot onceki serideki pivotlara nazaran, hem pas dağıtımı, hem şut yüzdesi hem de spacing kalitesi farkı ile Anthony Davis olacak!..

Kurgu kusursuza yakın uygulandı ve LeBron’u içeriye sokmayıp, Davis’i de pas-sut anlamında kitilediler diyelim. Dışarıdan da çok kötü bir yüzdeyle üçlük denediler diye varsaysak bile, uzun ve ribauncu bir takım olan Lakers’in normal sezonda kaçan şutlarda neredeyse %30’unda ribaundları alıp, 2-3. şansları yakaladığını da not düşelim. Hatta yukarıda bahsettiğimiz 3 uzundan 2’si ve LeBron sahada ise bu istatistiğin %30’ların çok daha üstüne çıkabileceği de malumun ilanı…

** CELTICS SERİSİ KISTAS OLMALI MI?

Celtics serisi biraz peri masalından da ötesiydi ve coach E.S. gece rüyasında ne görüp, hayal ettiyse 1 hatta 2 fazlası gerçeklemiş ve 5 as oyuncu Adebayo (21.8), Goran Dragic (20.5), Tyler Herro (19.2), Jimmy Butler (19.0) ve Duncan Robinson (12.5) sayı ortalamayla toplam takımın atmış olduğu ort. 112 sayının neredeyse %80’ini oluşturmuştu. Buna play-off serisinin flaş ismi çaylak Herro’nun dördüncü maçı getiren, ürettiği 37 sayı gibi inanılmaz rakamı eklemezsek de olmaz.

Filmlerde yaşansa abartı denebilecek bu istatistikler her zaman denk gelmez ve hem final stresinin yükü hem de Lakers spacing’i buna müsaade etmeyecektir.

Defans anlamında da, Celtics serisinde sıklıkla kullanılıp, neredeyse çoğunda sonuç alınan 2-3 alan savunması ve rakibi pozisyon başına 1 sayının altında (0.96) tutma istatistiği de, birçok iç-dış hücum silaina sahip Lakers’a karşı çok çok zor.

** 3 LAKERS UZUNU vs BAM ADEBAYO

Pota altında ne kadar eski halinde olmasa da Dwight Howard gibi tecrübeli, bu sularda çok yüzmüş bir rotasyon silahı ve görev adamının sözlük tarifi McGee de var Los Angeles ekibinde ve iki takım arasındaki en büyük fark da bu; uzun rotasyonu.

Yani gerçek anlamda alternatifsiz Adebayo’nun, tek maçlık olsa yorumum farklı olabilirdi ama 4’e varanın kazanacağı bir seride, işi çok daha zor olacak diğer turlara nazaran.

Ele avua sığmaz pivot Adebayo, playoff’larda 18.5 sayı, 11.4 ribaund, 4.9 asist ortalamalarıyla oynamayı başardı ama yük ile stresin her geçen maç biraz daha fazla artacağı final serisinde, faul ve yorulma problemine girmeden, en az 40dk ortalama ile diri ve efektif şekilde sahada kalabilecek mi, bence şampiyonu belirleyecek en önemli x faktör bu!.. O yokken sahada yer alacak ilk isim Kanadalı Olynk, belki hücumda pivotu dışarıya çekip boş alan yaratıp, araya da 2-3 dış sut sıkıştırabilir ama savunma anlamında tam bir kara delik olacağı aşikar!..

** LEBRON’u NASIL TUTACAKLAR?

Mesela The King’i büyük olasılık Iguodala-Butler ikilisi ile döne döne sindirmeye çalışacaklar ama onun açacağı boşluklardan epey ekmek yiyecektir Lakers. Ben Spoelstra olsam, çok zeki bir savunmacı olan Jae Crowder da LeBron üstüne salacağım 3. isim olur ki dönem dönem olacaktır da.

Cunku Butler onu tüm gücüyle savunurken, hücuma ne kadar enerjisi kalabilir, bu da Miami için başka bir başağrısı. Beyin Dragic gibi gozukse de, o hücumda yorulur ve kilitlenirse, Heat’ın zaten zor olan işi çıkılmaz bir karanlığa girecektir.

** RONDO-DRAGIC

En merakla beklediğim olası eşleşmelerden biri de, önceki turlarda Harden-Murray gibi yıldızlara adeta yapışıp nefes aldırmayan Rajon Rondo ile Dragic düellosu.

** 2 SÜPER YILDIZA KARŞI 5-6 İYİ OYUNCU

Lakers 2 çok iyi demenin bile hafif kaçacağı, LeBron-Davis ikilisi yanındaki tamamlayıcı oyuncularla donanmış bir kadroya sahip ama Miami de kağıt üstünde bu ikili ayarında olmasa da birbirine yakın kalitede 5-6 oyuncuya. Adebayo’ya birşey olursa çok net şekilde beyaz bayrak sallatacak boyalı alanı rotasyonunu dışarı alırsak, kadro-oyuncu kantarında daha dengeli bir takım Miami.

** RİBAUNDLAR-LAKERS HIZLI HÜCUMU

Yukarıda da bahsetmeye çalıştığım Lakers’in ribaund dominasyonu yanında, 3-4 saniyede biten hızlı hücum kalitelerinden de dolayı, Miami hücum ribaundlarına (futbol tabiriyle kontratak yememek için) maaile yüklen-e-meyecektir ve bu mecburi taktik, zaten Lakers lehine olan makası daha da açacak.

** FİZİK KONDİSYON VE SON ÇEYREKLER

Miami amiyane tabirle çok fazla kaşar oyuncuya sahip olmasa da, Celtics’e karşı ilk 3 çeyrekler toplamında skor olarak geride kalmalarına rağmen final periyotlarındaki +22’lik istatistik ile dikkat çektiler. 5 numara rotasyonu haricinde fiziki bir savaşta geride kalmayacaklardır ama LeBron-Davis’li Lakers’in önceki turlardaki rakiplere nazaran, kafa kafaya giden son düzlükte aynı müsamayı göstermeyeceğini de ekleyelim.

Lakers’in play-off son çeyrek istatistiklerinin Heat kadar iç açısı olmadığı doğru ama çoğu maçın zaten son dakikalara kalmadan bittiğini da gözardı etmeyelim.

** SERİ NASIL BAŞLAR?

Otoriteler Miami’nin ilk maçı kazanacağını ve LeBron’un final serilerinde 1-8’lik ilk maç istatistiğini konuşuyor ama bence Lakers bu kez çok hızlı ve kazanarak girecektir Çarşambayı Perşembeye bağlayan geceye..

** PERİ MASALI BURAYA KADAR

Miami 5. sıradan girdiği play-off’larda, saha avantajı olmadan NBA final vizesi alabilen 3.takım başarısına ulaştı ama bu istatistiğe ortak olurlarken, maçların seyircisiz olarak, tarafsız sahada oynanmasının da etkisi bence, Celtics serisindeki Nirvanaları ile birlikte %100’e yakın.

Çok uzatmadan, Miami normal bir sezonun ardından, takdir edilesi bir performansla Bubble’da şaha kalkarak peri masalı ötesi bir 3 play-off serisi geçirdi ama buraya kadar.

Ben, iki yıldız ötesi oyuncusunda bir sakatlık ya da tüm seri boyunca anormal formsuzluk yaşamadıkları sürece, en fazla 6 maçta sona erecek bir Lakers şampiyonluğu bekliyorum.

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

OLMUYOR

Bütün maçlarımız bıçak sırtı. Kalmadı kredimiz. Sürekli ölüm kalım için sahaya çıkıyoruz. Böyle olunca da öne geçmek şart stresi azaltmak için. Yapamadık...

Benzer Konular