Formula 1 2025 bu hafta sonu start alacak. Kağıt üstündeki favoriler aşağı yukarı belli; Verstappen, Norris ve olağan şüpheli de LeClerc
Ya Lewis Hamilton diyenler olacaktır ama değil kazanmak, sezonu ilk 3-4 içinde tamamlaması bile bence mucize olur!..
Ama bizim bugün yazacağımız pilot, bu senenin muhtemel flaş ismi; Oscar Piastri.
Avustralya’nın dünya sahnesine sunduğu Piastri, 6 Nisan 2001’de Avustralya’nın Melbourne kentinde doğdu. Motor sporlarına olan ilgisi oldukça erken yaşlarda başladı. Karting ile temellerini atan Piastri, kısa sürede Avrupa’ya açılarak daha rekabetçi serilerde kendini göstermeye başladı.
Onu özel kılan şey, neredeyse yarıştığı her seride ilk sezonunda şampiyonluğa ulaşması oldu;
2019 Formula Renault Eurocup Şampiyonu
2020 FIA Formula 3 Şampiyonu
2021 FIA Formula 2 Şampiyonu
Bu üç büyük başarının art arda gelmesi, Piastri’yi Formula 1 takımlarının radarına güçlü bir şekilde soktu ama pist dışı olaylar (Alpine ile yaşanan sözleşme karmaşası) bir sene gecikmeli şekilde F1’e başlamasına neden oldu.
** Bir iki cümleyle anlatmaya çalışırsak; Alpine ona koltuk veremedi, rezerv pilot yaptı (Fernando Alonso ve Esteban Ocon vardı). Williams’a kiralamayı düşündüler ancak bu plan gerçekleşmeyince sezonu boş geçti.
Sonrasında 2023 senesinde McLaren’a transferi ile Lando Norris gibi tecrübeli bir pilota partner oldu.
Oscar Piastri’yi izlerken en çok dikkat çeken özelliklerinden biri soğukkanlılığı. Genç yaşına rağmen panik yapmayan ve riskleri hesaplayan, oldukça başarılı bir pilot profili çiziyor. Agresif ama delice bir kontrolsüzlüğü yok, hızlı ama aceleci değil.
Özellikle savunma yaparken gösterdiği mental sakinlik ve doğru çizgi seçimi, onun uzun vadede şampiyonluk mücadelesi verebilecek bir pilot olduğunun sinyallerini veriyor.
Hatta sprint yarışları ve sıralama turlarında aldığı güçlü sonuçlar, onun için “geleceğin pilotu” benzetmesini daha bile öne çekebilir!..
O, Formula 1’in yeni neslini temsil eden pilotlardan biri demişken hepsine nazaran daha analitik, daha sakin ve daha az hata yapıyor.
2023 çaylak sezonu olmasına rağmen 93 puan toplayan ama maaşı en az olan pilottu.
McLaren’in DNA’sından dolayı mıdır bilinmez ama ben de birçok insan gibi Raikkonnen vibe’i alıyorum bu genç pilottan, yani yeni buz adamdan!..
2024 F1 sezonundaki tüm yarışları ve tüm turları baştan sona tamamlayarak adını tarihe yazdırdı ki, bunu bugüne kadar kendisi dışında sadece 3 pilot başarabilmişti; 2002 Schumacher, 2019 Hamilton, 2023 Verstappen…
McLaren de ondaki yıldız kokusunu aldı ve onu uzun vadeli bir proje olarak görüyor ki bu hafta 2028’e dek sözleşmesini uzattı.
Geçen sezonki hatalarının büyük kısmı tecrübe eksikliğindendi (mesela lastik yönetimi).. Tabii ki McLaren’in stratejisi de önemli çünkü 1’nci pilotları Norris, ve Piastri kağıt üstündeki üvey evlat ama tartıya koyduğumuzda yaş-tecrübe farkına rağmen, ben bugün bile ondan kötü bir sürücü olmadığını düşünüyorum.
Şeytanın avukatlığını yaparsak; Norris bir İngiliz ve McLaren de. Oscar’ın bir İngiliz takımında bir İngilizi geçmesini isterler mi? Bilemedim!..
Mesela Verstappen kaos ve stresten beslenip kendine güç katabilen bir pilot ama Norris sanki bu tarz stresli durumlarda, baskı altındayken mental olarak kolay dağılabilen bir yapıya sahip gibi. Piastri’nin takım arkadaşına göre en büyük artısı da bence bu.
Tabii ki bir de mesela son 4-5 haftada şampiyonluk potasındayken, bu mental gücü test etmek lazım. Daha önce alt kategorilerde yaşadı ama F1 her şeyiyle (baskısı, stresi, rakiplerin gücü) çok daha ağır bir sıklet.
Fazla uzatmadan; 2024’de tam 8 kez podyum yaptı ve 2 kez de damalı bayrağı görerek (Macaristan, Azerbeycan), sezonu 292 puanla 4. sırada tamamladı.
Ben şimdiden kendi fikrimi yazayım. Bu sezonu en kötü ihtimalle ilk 3 içinde bitireceğine, en az 4-5 yarış kazanacağına ve 400 puanları bulacağına neredeyse adım gibi eminim..
Yazı da burada ben de..
Bekeyelim görelim…
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: burak.belgen@abcspor.com
twitter: @BurakBelgen
