https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

OKEYDE ARATAŞ, ALTILIDA KARATAŞ

Okunması Gerekenler

“Nasıl girsek konuya, nasıl anlatsak.. Saatlerdir “düşün düşün zordun işin” misali, şöyle izah edeyim.”Hani kırmızı Etin, balığın bir KÜLTÜRÜ vardır da, tavuktan bir cacık olmaz, işte tam o hesap anlatmak istediğim. AT YARIŞI da , “her ne kadar yeni nesile göre İDDAA’nın gölgesine düşse de” net bir KÜLTÜRDÜR, sosyal sorumluluk projesidir kısacası.

Bizde otuz yılı aşkın bir süredir, kokladığımız bu ambianstaki “özlü sözlü deyimleri, yarış terimlerini bir yazıda toplayıp (elimizden geldiği kadar), yeni nesile”REHBER “olmasını, ganyan bayiine, hipodroma giderken bir altyapı olmasını istedik. Önce ‘yarış terimleri’ diyip, 1.derse başlayalım.

BEYAZBAYRAK AYNA: Startla beraber, one geçen atın diğer rakiplerine yakalanmadan koşuyu bitirip, kazanması.
RESMÌ GEÇİT YAPMAK: Ağır favori olan atın ,kesin kazanacağını öngören bir terimdir.
PATLAMIŞ MISIR: Bir koşuda 1.ve 2 olmasına neredeyse kesin gözle bakılan atlar için kullanılır.. örnek ‘Kafkaslı ile Onurkaan patlamış mısır”.
TARAKLAMA: Son metrelerde birkaç atın potoya beraberce girip, foto finişe kalması.
TRAFİKTE SIKIŞMAK: Son düzlüğe çıkıldığında, kalabalık koşularda uygun yol bulunamaması, atların arasında sıkışıp kalmak.
AYNADA AYIRMAK: Kıran kırana geçen birincilik mücadelesini, fotoda kazanmak .
AYAĞININ DÜZ BASMASI: Genelde ilk kez koşacak atlar için kullanılan iyi ve hayırlı bir temenni terimidir. Atların ayakları çok hassas olduğundan ,yarış yaşamı uzun ve sağlıklı olsun anlamına gelir..
TIRNAĞININ UCUNA GELMEK: Antremanlarında ve koştuğu son yarışlarında ,”kazanacak duruma” gelmek.
KARAKOLLUK KOŞU: Kimin kazanacağının kestirilemediği, koşan tüm atların şanslarının eşit olduğu, içinden çıkılması zor koşu anlamında kullanılır.
KANTARMADA BOĞULMAK: Jokeyin, atı gereğinden fazla tutarak, ivmesini ve nefesini düşürmesi.
ENSEYE BASMAK, ÜZMEMEK: Jokeyin,bir atın kazanamayacağını ve ya tabelaya girmeyeceğini anlayıp, atı zorlamaması.
ATBAŞI: Fotofinish’te bile 1 ve 2’nin ayrıl-a-maması..
MAİDEN: Hiç yarış kazanamamış atlar için kullanılan bir terim ve koşu çeşididir.

1.ders bitti, artık iyi kötü bir altyapı oluşmuştur umarım. Şimdi ise 2.derste “GANYAN JARGONUNA” bakıcaz. Yıllar önce rahmetli KEMAL SUNAL’ın “ATLA GEL ŞABAN ” filmi ve unutulmaz ŞİKİ ŞİKİ  BABA müziği bizlere bu kültürü sevdirmişti. Bakalım biraz da jargona…

ALTILI BULDURAN KALEM: Hipodrom girişinde satılan, tam bir “HURAFE MUCİZESİ”.
7/8 HASANPAŞA: Aslında böyle bir fırın dahi var KADIKÖY’de..Yarışçılıkta ise bir koşuda koşunun ilk ikisinin 7 ve 8 nolu atlar tarafından biteceği tahmin edilip oynanan “kısa yollu” ikili bahis deyişidir.”3.Ayağa bana HASANPAŞA” dediniz mi yeter.

SEYYAR SATICILAR: Bildiğiniz kokoreççi, nohut-pilavcı değil bu anlatacağım. Genelde ilk iki ayağa çok at yazıp, gelen bir sürpriz atla hipodromlarda kuponu yatanlara, duruma göre kendi kuponlarını satanlardır.
PENCERE: Bir koşuda, koşan atların biri dışında hepsini yazmak..”pencere bırakmışsın kardeşim, aman donmazsın umarım” bu duruma bir örnektir.
OKEYDE ARA TAŞ, ALTILI DA KARATAŞ: Türk yarışçılık tarihinin gelmiş geçmiş en çok yarış kazanan, en büyük jokeyine ithafen bulunan bir “halk deyimidir”.

Dilimiz döndüğünce bu havayı biraz solutmak istedik siz ABCSPOR tutkunlarına. Ulu önder ATATÜRK’ün dediği gibi “MODERN TOPLUMLAR İÇİN SOSYAL BİR İHTİYAÇ” olan atyarışlarının, at sevgisinin nesillerden nesillere devam etmesi.

Yüreğinde bu sevgiyi, kulağında nal sesi olan herkese BOL ŞANSLAR…

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: iskender.genc@abcspor.com

twitter: @iskendergen1

Son Haberler

KAÇIK BASKETBOLCU BABANIN FUTBOL YILDIZI KIZI

Kaçık babanın haşarı kızı Trinity, epey hareketli, macera dolu bir gençlik yaşıyor olsa, mecazi anlamda "türünün son örneği" babasının...

Benzer Konular