İsveç’in küçük sahil kasabası Hällevik’te kurulan Mjällby AIF, yalnızca 1500 kişilik nüfusa sahip (2023 resmi nüfus sayımına göre tam olarak 1379) bir köy takımı olmasına rağmen şampiyonluğa gittikleri ligde, tarihi bir başarı yakalayacaklar gibi.
Avrupa Kupalarına katılabilmeleri bile çok büyük başarı sayılacakken (tarihlerinde ilk olacak), şampiyon olup (%99 da olacaklar) Şampiyonlar Ligi görme şansları peri masalından da ötesi!..
1939’da kurulmalarına rağmen tarihlerinde ilk kez 1980 yılında en üst ligde yer alabilmişler ve 101 yıllık tarihi olan (kuruluş 1924) Birinci Futbol Ligi’nde (Allsvenskan), toplam bulunabildikleri sezon sayısı bile sadece 13!..
Baltık Denizi kıyısındaki, 1500’den az nüfuslu bir balıkçı köyünün takımı olmasına karşın maçlarını 6000 kişilik Strandvallen’de hemen her maç dolu tribünlere oynamaları da ayrı bir başarı hikayesi. Tüm köy ışınlanmış şekilde zaten firesiz iç saha maçlarında yerlerini alırlarken, çevre köyler ve kasabalara gelenlerle maç günleri şenlik havası yaşanıyor.
** Bir zamanlar ülkemizde Beşiktaş forması giyen kaleci Mattias Asper de bu kasaba takımı çıkışlı ve kapanışı da bu takımla.