Milli Eğitim Bakanlığı bugün bu konuda (Eski Kenan Evren Lisesi arsası) skandal bir basın açıklaması yayınladı:
Şimdi bakalım neler buyrulmuş…
Son günlerde basında Bakanlığımız ve Fenerbahçe Spor Kulübü arasında yapılan protokolle ilgili haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür.
Bakanlığımız ile Fenerbahçe Spor Kulübü arasında Kadıköy ilçesi İstanbul Anadolu Lisesi (Eski Kenan Evren Anadolu Lisesi) arsa ve binalarının yapılacak tesisler karşılığında Fenerbahçe Spor Kulübüne devrine dair 11.11.2002 tarihinde bir protokol düzenlenmiştir.
Hop! Orada dur. Fenerbahçe yükümlülüklerini yerine getirmediği için değil, İl Genel Meclisi, 11.11.2002 protokolünü 4.11.2008 tarih ve 456 sayılı kararla reddettiği için revize ve ek protokoller yapıldı. Bu bir.
Söz konusu protokol gereği Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından taahhüt edilen okul bina ve eklentilerinin taahhüt süresinde ve öngörüldüğü koşullarda yapımının gerçekleştirilmediğinden hareketle protokol 2009 ve 2011 yıllarında ek protokollerle revize edilmiştir. Yapılan protokoller Bakanlığın iyi niyetini ve kamu menfaatini gözetici tavrının en açık göstergesidir.
Oysa Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Emine Ayna’nın soru önergesine cevabında şunu yazıyor:
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İstanbul Valiliği’ne (defterdarlık) gönderdiği 13.8.2013 tarih ve 85293 nolu yazısında, anılan kulüp ile imzalanan protokolde belirtilen yükümlülüklerin kulüp tarafından yerine getirilmiş olduğu bildirilmiştir.
Bu iki.
Bu protokoller kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübünce;
1) Sancaktepe’de 24 derslikli İlkokul,
2) Üsküdar’da 32 derslikli İlkokul,
3) Ataşehir’de 40 derslikli Anadolu Lisesi,
Şimdi burası son derece yanıltıcı, ya da daha acısı Milli Eğitim okuduğunu anlamıyor:
4) Ataşehir Mevlana Anadolu Lisesi bahçesine spor salonu ve konferans salonu yapılması öngörülmektedir.
Protokolde “spor salonu ve konferans salonu” demiyor. Basketbol ve voleybol resmi müsabakalarının yapılabileceği ölçülerde“spor ve konferans salonu” diyor. Yani söz konusu olan çok amaçlı tek bir bir salon. Bunlar devletin resmi belgeleri.
Ancak ek protokollere rağmen Fenerbahçe Spor Kulübünün öngörülen eğitim birimlerini süresi içinde ve mevzuata uygun formda inşa edip teslim etmediği görülmüştür. Örneğin protokol kapsamındaki eğitim ünitelerinden bir tanesi ile ilgili hiç bir adım atılmamıştır. Kulüp tarafından yükümlükleri içerisinde yer alan bazı işlere dair kısmi teslimatlar gerçekleşmiş ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.
Burada bahsettikleri eksik eğitim ünitesi ‘sözde’ ayrı bir konferans salonu. Oysa protokol gayet net. Spor ve konferans salonu diyor. Yekpare. İkisi bir arada. Bu üç.
Ana protokol ve ek protokoller kapsamında yapılması öngörülen eğitim ünitelerinin toplam maliyeti 18 milyon 480 bin 200 liradır.
Yanlış. Yalan. Ben demiyorum kendileri diyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi okul yapım tarifesine göre dahi, 40 derslikli bir lise, 32 ve 24 derslikli birer ilköğretim okulu ve bir spor salonu yapmanın 2014 fiyatlarıyla maliyeti 27MTL, 2015 için %10’la yeniden değerlesen 30MTL.
Dikkat ederseniz yukarıdaki listede her bir atölyenin maliyeti 2.250.000TL. Sadece Ataşehir Anadolu Lisesi’nde 8, toplamda 12 laboratuar, yani atölye mevcut. Bunların maliyeti de 27MTL tutuyor, 2015 fiyatlarıyla 30MTL.
Yani şu satıra kadar Fenerbahçe’nin toplamda 60MTL civarı bir yatırımı söz konusu. Peki Fenerbahçe’nin masrafı bu kadar mı, hayır.
İnşa edeceği Ataşehir Anadolu Lisesi için Küçükbakkalköy’de 16 dönümlük bir arsayı Fenerbahçe kendi imkanlarıyla, üzerindeki gecekonduları da tahliye ederek satın alıyor. Dikkat edin, protokolde arsa tesis etme yükümlülüğü devlette.
Bu arsada Belediye’ye terkler yapılıyor, arsanın ortasından yol geçiriliyor. Terkler sonrası Fenerbahçe’nin yükümlülüğü olan spor salonu inşa etmeyi planladığı yolun diğer tarafında kalan parsele Lions Kulübü bağışıyla engelliler için İş Okulu yapılıyor. Okuldur, engellilere, vatana hizmettir diyerek Fenerbahçe bu işgale sesini çıkartmıyor. Spor ve Konferans Salonu için başka yer gösteriyorlar, oraya yapıyor.
Ataşehir Anadolu Lisesi arsası P.235 2000/11 (7.020m2), Lions İş Okulu arsası ise P.235 2025/3 (2847m2). Ataşehir, Küçükbakkalköy Mahallesi, Uzay Sokak adresinde. Bu sokak için emlak rayiç bedeli 585TL/m2.
Arsayı brüt 16 dönüm olarak saymayalım, terkler sonrası iki parselin toplamı 9.867m2’den hesapla emlak rayiç değeri 5.772.195TL, yani5.8MTL yapıyor.
Emlak rayiç değerinden hesaplandığında Recep Peker veya Bağdat Caddesi’ne cepheli 13.972m2’lik Kenan Evren Lisesi arazisi de 5.778TL/m2’den sadece 80.730.635TL yapıyor. Sözde 345MTL arsa değeriyle tam 4.2 kat fark söz konusu. Aynı oranda değerlersek, Fenerbahçe’nin bağışladığı bu arsanın bugünkü değeri de 24.4MTLetmeli. Kayışdağı’nda 26 dönümlük Fenerbahçe Koleji arazisini “işgalci” Fenerbahçe’ye 26MTL yerine 70MTL’ye sattığınıza göre 27MTL dahi olabilir, hadi o kadar olmayıversin. (Ki 24.4, hatta 27MTL oldukça mütevazı rakamlar. Ataşehir, Küçükbakkalköy Mah. Uzay Sokak’taki bu 10 dönüm arsanın 5.8MTL emlak rayiç değerinden piyasa fiyatını hesaplamak için Ataşehir Kayışdağı Mahallesi, Yunus Sokak’taki FBK arsasının 7.8MTL’lik emlak rayiç değeriyle 70MTL’lik satış fiyatı arasındaki 9 kat farka bakmak yeterli. O zaman bağışlanan bu arsa da 47MTL değerinde olmalı.)
Kadıköy Zühtüpaşa Mahallesi Bağdat Caddesi / RecepPeker (rayiç aynı), Ataşehir Küçükbakkalköy Mahallesi Uzay Sokak ve Ataşehir Kayışdağ Mahallesi Yunus Sokak Emlak Rayiçleri
Maliyeti 60MTL tutan okul kompleksleri, spor ve konferans salonu üzerine bu arsanın maliyeti 24.4MTL’yi eklediğimizde toplam84.4MTL yapıyor. Bu rakamların üzerine Fenerbahçe’nin hali hazırda 2004–2008 arasında ödediğini bildiğimiz en az 615 bin TL civarı irtifak hakkı bedelinin ve 343 bin TL civarı İBB avan proje tasdik bedelinin bugünkü maliyetlerini eklediğimizde 87MTL’ye yakın tutuyor. Mimari proje, fizibilite, proje finansman ve (belki fırsat maliyetlerini) de eklerseniz rakamın Aziz Yıldırım’ın da beyan ettiğigibi 98MTL’yi bulması gayet mümkün. Bu dört.
Buna karşılık Bakanlığımıza ait olup edimlerin tamamlanması durumunda Fenerbahçe Spor Kulübüne tahsis edilmesi talep edilen taşınmazların değerleri ise toplam 345 milyon 726 bin 200 liradır.
Milli Eğitim Bakanlığı şark kurnazlığına devam ediyor. Öncelikle edimler tamamlandı. Eksik yok. Bir kere bunu kabul edecekler. Ben demiyorum, Maliye Bakanı diyor.
Sonra, tahsis başlamış. Ön izin verilmiş, irtifak hakları ödenmiş, İBB avan projesini dahi tasdiklemiş. Ben demiyorum, yine Maliye Bakanı diyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tahsis edilen taşınmazın değerini 345MTLolarak değerlerken arsanın 2015 emlak rayiç bedelinin (80.7MTL) 4.2 katını kullanıyor. Eyvallah, ama yap-işlet-devret modeliyle brüt gelirden devletin elde edeceği %26 payla, en az $130M’a yakın gelirden, 49 yıl sonunda da üzerine $100M yatırım yapılmış, oturmuş, devamlı para basan “kupon” bir gayrimenkulün devletin mülkiyetinde olacağından nedense hiç bahsetmiyor. Bu beş.
Mesele başka, niyet başka, çünkü: Kuponları biriktiren bir başkası var!
Fenerbahçe Spor Kulübünün edimlerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmemesine rağmen, Bakanlığımız iyi niyetli davranarak protokolleri revize etmesine ve kendisine tahsis edilen gayrimenkul ile karşılığında yapacağı eğitim ünitelerinin maliyeti arasında kulüp lehine ciddi bir kamu desteği olmasına rağmen Kulüp yetkililerinin Bakanlığı itham edici ve kamuoyunu yanlış yönlendiren açıklamalarını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunmak zorunluluğu doğmuştur.
Yeteri kadar mahçup edebildik mi? Kamuoyu bu numaraları yer ama, Fenerbahçe affetmez!
Kuponları biriktiren muhterem artık her kimse (!), Fenerbahçe SK devrede olmadan, değil Kenan Evren Lisesi arsasını, Kadıköy’de 1 cm2’yi dahi imar planında “orta öğretim” alanından “T3 Ticaret” alanına çevirtemezdi.
Bu altı. (Neden altı diye sorma.)
Kadıköy Zühtüpaşa Mah. P.97 1133 Ada 11, 12 No’lu KEL Parsellerinin İmar Durumu: T3 Ticaret Alanı
Muhterem heveslenmesin o “kuponu” başkasına yar etmeyiz!
Milli Eğitim Bakanlığı’na “saygıyla” arz olunur.
Cem ARGUN.-
@cargun