Topu kaleci eline aldığında 6 saniye içinde elinden çıkartmak zorundadır. Kural bu! Ama her maç belki defalarca gördüğümüz ama milyon kere yaşansa da, belki 4-5 kez rast geldiğimiz 6 saniye kuralı cezası neden uygulanmaz?
Bu kural, zaman kaybını azaltmanın bir yolu olarak 1998’de tanıtılmıştı. Amaç da belli, galip ya da maç berabere giderken, vakit geçiren, oyunu soğutmaya çalışan kalecilerin önünü kesmek!
Tabii ki daha önce, onlarca belki yüzlerce defa yaşanmıştır, ama aklıma sadece 3 örnek geliyor seyrettiğimiz maçlardan;
Liverpool kalecisi Mignolet, Avrupa Ligi maçında topu çok uzun süre elinde tuttuğu için bir serbest vuruş verilmiş ve golle sonuçlanmıştı.
Galatasaray Gazişehir FK maçında hakem Alper Ulusoy, sarı kırmızılıların kalecisi Okan Kocuk’un topu elinde 6 saniyeden fazla tuttuğu gerekçesiyle Gazişehir lehine endirekt serbest vuruş vermiş ve o da golle sonuçlanmıştı. Hatta maç sonu, bu karar sarı kırmızılı cephede büyük infial uyandırmıştı.
*** Bizim ligimizde bu maçtan önce kuralın EN SON uygulandığı sene için, 2009 yılında Galatasaray ile Sivasspor arasında oynanan maça gidiyoruz.
Orada da karar, GS lehine verilmişti hakem Bülent Yıldırım tarafından.
2001-2002 sezonunda Bayer Leverkusen – Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi maçında, bu kural kaleci Rüştü’ye de uygulanmıştı (hatta 2 kez).
Burada problem yani ana sorun; hakemlerin yanlış karar vermesi değil. 100 kez olan birşeyde, sadece 1-2 kez hakemlerin doğru kararı vermesi asıl problem!..
Eğer uygulanmayacaksa, bir kural neden konur, o da ayrı tartışma konusu.
** NE YAPMALI ?
Tenis, voleybol gibi sporlarda servis atarken nasıl belli bir süre varsa işleyen, basketbolda nasıl topu oyuna 5 saniye içinde sokmak zorunluluğu varsa veya 5 saniyeden fazla sektirmeden elinde tutamazsan, aynısını futbola da getirip, sorumluluğu da otomatik olarak teknolojiye atmak gerekebilir.
Ya da hakemler tepkilerden korkmayacak, her 6 saniye geçtiğinde düdüğü çalıp, endirekt serbest vuruşu verecekler.
Veya bu 6 saniye çok az diye düşünülüyorsa, o süre 9-10 saniyeye çıkartılacak, ama kural istisnasız şekilde uygulanacak.