FIBA’ya yaptığı başvurunun ardından başörtülü sporcuların basketbol maçlarına çıkabilmesinin önünü açan INDIRA KALJO (26) bir anda bütün spot ışıklarını üzerine çevirtti ve parkelerdeki başarıları ile olmasa da, Eylül ayının son haftasının en popüler kadın basketbolcusu oldu.
ABD’de yaşayan Bosna Hersekli basketbolcu, başörtüsüyle ilgili girişimleri 18 Haziran’da internet üzerinden başlattıklarını ifade ederek, FIBA’nın kararının sadece kendisi için değil, profesyonel anlamda basketbol oynamak isteyen tüm başörtülü Müslümanlar için önemli olduğunu, kararın ardından daha fazla Müslüman kadının basketbol sporuna ilgi duyacağına inandığını ve 70 bine yakın insanın desteğini aldığını dile getirdi.
Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş nedeniyle henüz altı yaşındayken Almanya’ya, daha sonra ABD’ye göç eden Indira Kaljo, basketbol oynamaya da burada başladı. Başörtüsü taktığı için birçok uluslararası müsabakada forma giyemedi.
Kaljo, FIBA’ya yaptığı başvuruda, başörtüsünün basketbol müsabakalarında serbest bırakılmasına dair şu ifadeleri kullandı:
“Eğer ben başörtüsü taşıyamıyorsam, nasıl oluyor da diğer basketbolcular vücutlarına dini içerikli dövmeler yaptırabiliyor? Dünya üzerinde FIBA turnuvalarında yer alma hakkı adaletsizce ellerinden alınan yetenekli basketbolcular bulunuyor. Mesela yakın arkadaşım Bilqis Abdul-Qaadir onlardan biri. NCAA tarihinde başörtüsü olan ilk basketbolcu olmasına rağmen, sadece bu kural nedeniyle yurt dışındaki turnuvalarda yer alamıyordu.”
İki yıllık deneme süresi
FIBA, dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından, 2014 FIBA Dünya Kupası’nın ardından yaptığı toplantıda basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdiğini açıklamıştı.
Daha önceki basketbol kurallarında kadınların sadece beş santimetrelik saç bandı takmasına izin veriliyordu.
İki yıllık deneme süresince, ulusal federasyonlar oyuncularının başörtüsü takmasına izin verilmesi için hazırladığı dilekçeyi FIBA’ya gönderecek. Onaylanmasının ardından, federasyon yılda iki kez takip raporları sunacak.
2016 Olimpiyatları sonrası başörtüsü kararın kalıcı olup olmayacağına karar verilecek.