Fenerbahçe ile Konferans Ligi gruplarında eşleşince, yüzbinler google’lamaya başlamıştı, kim bu takım ve nasıl yazılıp okunuyor diye!..
1991 senesinde, şehrin iki takımı Farum IK ve Stavnsholt BK’nın birleşmesiyle Farum Boldklub adıyla kurulan Farum şehri futbol takımı, sonrasında bugünkü ismini almış.
Yazılması zor, ama hele bir Türk için doğru telaffuz ile edilmesi çok daha zor olan Danimarka liginin mütevazı takımı FC Nordsjaelland. Avrupa’nın en genç kadrosuna sahip olan takım ve oyuncularının %80’inini kendi akademisinde yetiştiren bir kulüpken, 2015 yılında Right to Dream Group’un satın alması ile birlikte farklı bir eksene kayar. “Right to Dream” Academy yani Hayal Kurmak Herkesin Hakkıdır Akademisi.
Bir sivil toplum kuruluşu olan Right to Dream Group, futbol tutkusuna sahip gençleri eğiterek, onlara iş imkanı yaratmak, özellikle Batı Afrika’daki birçok aç ve cahil çocuğun menajerlerin ağına düşürülmesini engellemek, onlara güzel bir hayat kalitesi sağlayabilmek amacıyla kurulmuş.
Futbola dönersek; 2011 yılında tarihlerinin en büyük başarısını göstererek Danimarka Lig Şampiyonluğu ünvanını kazanıp, ertesi sezon Şampiyonlar Ligi’nde boy göstermişlerdi.
Grup lideri Juventus’a karşı evlerinde aldıkları bir puanla (ana resimdeki fotoğraf, 1-1 biten o maçtan) grubu son sırada tamamlayarak Avrupa’ya veda etseler de, hem maddi anlamda iyi bir gelir elde ettiler, hem de kulübün tanınırlığı arttı.
Projeleri için en uygun kulübü bulduğuna inanan Right to Dream Group, satın almanın ardından başkanlığına eski United Ceo’su Vernon’u getiriyor.
Danimarka ve futbol dendiginde, iki geleneksel kulüp olan FC Kopenhag ve Brondby IF öne çıkar. Farum şehri ekibinde onların sahip olduğu taraftar kitlesi ve özgeçmiş de olmadığı bilinen bir gerçek. Para babası bir başkana da sahip olmadıklarından, transferde dengeli bir politika izlenmek zorundalar(dı) hep. Yani plan belli; genç, ucuz yetenekleri futbolcuları bul, her anlamda yetiştir, sonrasında da parlat ve sat, sonra yenilerini bul!..
Bu formata uygun ilk önemli satışları; alt yapılarında yetişen Andreas Skov Olsen’in 6.000.000 € karşılığında Bologna’ya transferiydi. (2019-20). Aynı sezon içerisinde, ülkemizde Galatasaray forması giyen stoper Victor Nelsson ve sağ bek Karlo Bartolec’i FC Kopenhag’a göndererek, kasalarına toplamda bir 6.270.000 € da koymayı başarmışlardı.
Emre Mor da oradan yetişmedir. Onu da zamanında yaklaşık 10 milyon euro’ya Dortmund’a satmışlardı. 10 milyon euro civarına Ajax, ordan da 45 milyon euroya Premier League West Ham yapan forvet Mohammed Kudus de bir başka Akademi çıkışlı bilinen Gana’lı.
Kaliteli milli sol bek Mikkel Damsgaard (Sampdoria, oradan da Brentford) ve uçurtma kanat forvet Simon Adingra (Brighton) gibi yeteneklerin de satışını yaptılar.
Napoli ile şampiyonluk kazanmış Stanislav Lobotka ve yine ülkemizde bir zamanlar Fenerbahçe forması giyen Mathias Jensen gibi oyuncuların ihracından da önemli miktarda gelir elde etmişlerdi. Yani say say bitmez!..
Bu sezon da, akademi çıkışlı, siyahi Ganalı kanat oyuncusu İbrahim Osman, en tepe kulüpler olmasa da en geç 1-2 sene içinde Batı Avrupa transferi yapacaktır. Uzun boylu yerli santrafor Conrad Harder da bu topraklarda çok uzun süre kalmaz gibi.. Kumaşı ve fiziği oldukça iyi Fildişili stoper Adamo Nagalo da aynı şekilde. Enerjik orta saha Mohamed Diomande de Avrupa radarındaki bir başka genç yetenek.
Bu arada geçen sene 25 milyon euroya sattıkları Ernest Nuamah ile 2022’de 17 milyon euroya Rennes yolunu tutan Kamaldeen Sulemana da akademinin bulup, pişirip “yüksek paralara” sattığı diğer iki flaş isim.
*Bu isimler, belirtmezsek olmaz, en büyüğü 20 yaşında olan futbolcular !!.
Kulübün en büyük hedeflerinden biri tamamı akademi mezunlarından oluşan bir kadroya sahip olmak ama rekabetçi bir futbol ortamında, bir de zirve hedefiniz varsa, akademiniz ne kadar güçlü olursa olsun bu hedefe ulaşmak çok kolay değil. Buna rağmen, böyle bir sistemi oluşturabilmek ve devam edip yaşayabilmek, gerçekten ayakta alkışlanacak bir proje…
Bir başka alkışlanacak hikaye de (aslında bu başlı başına bir yazı konusu) Right to Dream Academy-FC Nordsjaelland birlikteliğinin en önemli hedeflerinden biri olan, cinsiyet eşitliğini sağlamak adına projeler yürüterek fırsat eşitliğine katkıda bulunmak. Hem Danimarka hem de Gana’daki turnuvalarda kız çocukları için özel seçmeler yapılıyor.
Ben bugün “rakibimizi tanıyalım”dan ziyade (zaten onlarca gazete, sosyal medya uzmanı yapmıştır), üniversitelerde tez konusu olarak okutulması gereken bir başarı hikayesini anlatmak istedim sizlere…
Yine de 1-2 cümleyle Fenerbahçe maçlarına geçersek; herkes, Fenerbahçe’nin kimsenin adını bakarak bile doğru yazamadığı bir takımı 2 maçta da farklı yeneceğini düşünüyor ama ben maalesef o kanıda değilim.
Özellikle (–) derecelerde oynanacak (30 Kasım) deplasman maçı, yorucu ve uzun bir uçak seyahati, hiç alışık olmadığımız dondurucu iklimi ve suni çim faktörü büyük tehlike. Yani saha içindeki oyun ve skor olarak da korkum o ki, hiç hayal edildiği gibi geçmeyebilir (inşallah yanılırım!).
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: burak.belgen@abcspor.com
twitter: @BurakBelgen