

• Her iki takım da tempo yapmayı seviyor ama bunu farklı şekillerde kullanıyorlar. Fransa Parker’ın açık alanı kullanma yetisi ve atletik uzunları ile fırsatları değerlendirmeye çalışırken, İspanya bulduğu çabuk üçlüklerle ya da bir iki pas sonrası rakip savunma yerleşmeden uzunlarını ve özellikle Gasol’ü topla buluşturarak skora gitmek istiyor. Bu nedenle İspanya’nın Parker ya da De Colo’ya ilk topta baskı yapması ve yarı sahayı geçerlerken onları zorlaması önemli olacak. Fransa cephesinde ise takım olarak çabuk geri koşmak, uzunların adamlarını bulmaları ve geçiş hücumlarındaki 3 sayı savunmaları kritik olacak.
• Kağıt üzerinde ribaundlar konusunda Fransa’nın 41.0-35.9 gibi bir üstünlüğü var elbette ama özellikle Reyes ve Claver’in koç Scariolo tarafından birlikte sahada tutulduğu dönemlerde İspanya’nın bu istatistiğin çok daha üzerinde bir ribaund takımı olabildiğini biliyoruz. Claver’in 3 numarada da kullanılması ve hücum ribaundlarındaki etkinliği Fransa’nın dikkat etmesi gereken bir husus olacak. Unutmayalım ki Claver’in bu katkısı zorlu Yunanistan maçının geri çevrilmesindeki en büyük etkenlerden biriydi.

• Parker-De Colo ikilisi Fransa’nın kaderini belirleyecek ve turnuvada ilk kez karşılarında onlarla aynı kalitede aynı seviyede oyuncular var. Hem Llull hem de Rodriguez’in performansı çok önemli olacak ki Yunanistan’ın etkili kısa rotasyonuna karşı özellikle savunmada gayet iyi savaştılar. Tabi en büyük yardımcıları olan Ribas’ı da unutmayalım. Yetenekli guard bu maçta özellikle savunmada göstereceği performansla maçın x-faktörlerinden biri olabilir.
• Batum ve Rudy, turnuvada beklentilerin altında kalan 2 yıldız konumundalar. Gerek hücumda gerek savunmada yeteneklerini sahaya yansıtamadıkları gibi bazı dönemlerde takımlarına zarar bile verdiler. Rudy’nin belindeki sakatlığı onu çok etkilemiş durumda, bildiğimiz deliciliği ve patlayıcılığından uzak ve şut ritmini de bulamadı. Bu maçta formsuz olsa da en azından sağlıklı olan ve kendisinden daha atletik bir oyuncu olan Batum karşısında zorlanacaktır. İşte burada demin de belirttiğim gibi Claver’in 3 numarada nasıl katkı vereceği İspanya için maçın kritik sorularından biri olacak.

• Fransa’nın 3 sayı çizigisi gerisinden yaşadığı problemi İspanya’da değerlendirmeli ve aynı zamanda da Gasol’ü faul probleminden de korumak için alan savunması yapmalı. Bunu yaptıkları dönemlerde Diaw ya da Lauvergne’in alçak postta kurabileceği üstünlüğe de önlem almış olacaklar.
• Gasol ve Gobert eşleşmesi elbette kritik olacak ama 35 yaşındaki süper yıldızın 20 sayı / 10 ribaundluk performanslarını genç Gobert’in de durdurması hayli zor görünüyor. Fransa için kritik olan İspanya’nın Gasol dışındaki silahlarını nasıl ve ne kadar durdurabileceği olacakken, İspanya için ise en önemli konu atmak dışında Parker ve De Colo’yu da belli bir ölçüde durdurabilmeleri olacak.
İki takım da maçı sonuna kadar götürmek isteyecektir, maçta sadece kısa dönemli kopmalar olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca turnuva boyunca İspanya milli takımı salonlarda sürekli tepki gördü ki özellikle Lille’deki maçlarda Fransız seyirciler tarafından bu tepkiler daha da arttı, yani bu maçın gerginliği yarı finalin de ötesine geçmiş durumda. Fransa’nın şuanda daha çok x-faktör adayı var ve seyirci desteği arkasında, yani favori olduklarını söylemek yanlış olmaz.Ancak İspanya’nın yıllar boyunca süre gelen“favori eleme” konusundaki uzmanlığını ve psikolojik üstünlüğünü de unutmamak lazım, bu konuda son kurbanları da çeyrek finalde Yunanistan’dı!
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: @fersudeniz