Genç nesil pek hatırlamaz ama Falkland Adaları (Malvinas) dünya çapında en çok 1982 Falkland Savaşı ile tanınmıştı.
İngilizlerle Arjantin’i karşı karşıya getiren savaş sırasında, Arjantinli efsane orta saha oyuncusu Osvaldo Ardiles ile Ricardo Villa Tottenham’da forma giyiyorlardı ve ülkeyi terketmek zorunda kalmışlardı.
Futbola dönersek; Falkland Adaları FIFA üyesi değil..
** FIFA’ya üye olabilmek için bir bölgenin:
Düzenli faaliyet gösteren bir ulusal futbol federasyonuna
Lig sistemi, kulüpler ve altyapıya
Uluslararası maç oynayabilecek organizasyonel kapasiteye sahip olması gerekiyor.
Falkland’da yerel yönetim özerk; kendi valisi, hükümeti ve meclisi var ama dış politika ve savunma Birleşik Krallık kontrolünde..
Yani FIFA üyesi olmaları aslında teorik olarak mümkün. Çünkü FIFA üyeliğinde bağımsız bir devlet olmak şartı aranmıyor (örnek: Bermuda, Cebelitarık, Hong Kong).
Ama 4000 kişiyi bulmayan nüfusu ile bir milli takım oluşturmak ve sürdürülebilir sağlamak, futbol altyapısı kurmak o kadar zor ki!..
Ayrıca egemenlik meselesi hala İngiltere–Arjantin arasında sonu gelmemiş bir tartışma ve FIFA bu tür durumlarda çekingen davranıyor.
Ve bir başka neden de; ülke coğrafi konum olarak o kadar izole bir yerdeki, en yakın ülkeler binlerce kilometre uzakta. Güney Atlantik’te bulunan ülkeye en yakın kara toprağı yaklaşık 500km ötedeki Patagonya.
Kısaca ileride ne olur bilinmez ama en azından bugün için pek ihtimal dahilinde görülmüyor.
