A Grubu:
Ukrayna 59 – 47 Çekya: İlk çeyrekte Çekler adına Vaughn (12s-6r-5tk) ve Kulichova (0s-4r) en basit pozisyonları bile karavana geçince, Iagupova’nın 2 çeyrekte 17 sayı attığı bir gecede Ukrayna için farkı açmak da, korumak da nispeten kolay oldu. Sert savunmaya karşı 2015’te olduğu gibi hücum kısırlığı yaşayan Çekler, henüz ilk maçtan seyircileri önünde farklı mağlup oldular ve şimdiden sıralama hesaplarını alt üst ettiler. Maçta sadece üç oyuncu (Iagupova, Vaughn ve Udodenko) çift haneli sayılara ulaşırken, Çekler 1/21 üçlük, Ukraynalılar da 6/28 üçlük isabetinde kaldı.
Maçın yıldızı: Iagupova (UKR): 6/13 saha içi isabetle 21 sayı 7r-4a-8tk
Macaristan 48 – 62 İspanya: Bu maçta da ilk periyotta açılan fark, maç sonuna dek değişmedi ve kendini çok zorlamayan İspanyollar, kadro kalitesi farkıyla galip geldiler. Onlar adına en talihsiz unsur, Conde’nin kolundan yaşadığı sakatlıktı. İlk yarıyı Torrens (10s-3r-3a), ikinci yarıyı ise Lyttle merkezli oynadılar ve rakiplerine geri dönüş imkanı tanımayacak şekilde her alanda üstünlük kurdular. Macarların medar-ı iftiharı Krivacevic 11 sayıda kalırken (5 faul, 4 top kaybı), devşirme oyuncu Vandersloot (4/10 isabetle 11s-3a-4tç), ilk maçta hayal kırıklığı yarattı. Neticede, favori olan ekip kazandı.
Maçın yıldızı: Lyttle (İSP): 5/8 saha içi ve 7/7 serbest atış isabetiyle 17 sayı 12 ribaunt
B Grubu:
Belarus 60 – 80 İtalya: Belarus’un Leuchanka ve Verameyenka’sız düşüş yaşamasını bekliyorduk, ama bu kadarını tahmin etmiyorduk. Hücumda neredeyse hiçbir varlık gösteremediler. Dahası, İtalya, ilk yarıda yeni gözbebeği Zandalasini, ikinci yarıda ise skorerleri Sottana (7/13 isabetle 20s-4r-3a-4tk) önderliğinde beklentileri oldukça aşan bir tablo sergiledi ve İtalyanlar daha ilk günden güçlerini kanıtladılar. Crippa (0s) ise yine her şutu ıskaladı. Belarus’ta devşirme Bentley 17 sayı 4 asistle oynarken, erken faul problemine giren kaptan Snytsina 4/12 saha içi ve 0/5 üçlük isabetiyle 13 sayıda kaldı. Rakibini bilhassa pota altında ezip geçen İtalya’da ise Macchi (11s) ve pivot Formica (6s-5r) göz doldurdu.
Maçın yıldızı: Zandalasini (İTA): 8/15 isabetle 18 sayı 8r-2a-3tç
Türkiye 69 – 58 Slovakya: Daha ilk periyotta Perilerimiz Birsel’in (4/8 isabetle 12s-5r-3a-2tç) müthiş şut grafiği sayesinde öyle bir hücum gücü ortaya koydu ki, klasik savunmamızı da yaptığımız sürece maçı kaybetmemize imkân yoktu. Işıl’ın (11s-6a-3tç) penetreleri, tam 4 adet hücum faul yapan Quanitra’nın (5/5 isabetle 14s-6r-6tk) ikili oyun bitiriciliği, Tilbe’nin (10s-5r) içeriden ve dışarıdan kaydettiği sayılar ve Olcay’ın tıpkı Tilbe gibi en kritik yerlerde rakibe sapladığı hançerler, skorda hep üstün kalmamızı sağladı. Buna karşın, çift haneli farkla önde götürdüğümüz maçın son periyodunda bir anda üst üste en olmaz ve basit hataları yapıp, düşük profildeki bir rakibe karşı galibiyeti yine zora soktuk. Neyse ki, Zirkova’nın (4s) 5 faul almasından sonra pota altındaki devlerinden (Ruzickova ve Vynachulova 10’ar sayı, Oroszova 9s) başka silahı kalmayan Slovaklar, Balintova’nın (17s-9a-3tç) tüm inadına karşın maçı çevirecek hamleyi yapamadılar ve turnuva takımı olma vasfımız ile ilk galibiyetimizi aldık.
Maçın yıldızı: Hepsi de çift hanelere çıkan Işıl, Quanitra, Tilbe ve Birsel’in yanı sıra, kısa sürede 7 sayı 5 asist üreten Olcay. Yani, takım oyunumuz.
C Grubu:
Sırbistan 60 – 69 Yunanistan: Turnuvanın ilk gününde en büyük sürprizi, kendilerine ben dahil kimsenin pek şans tanımadığı Yunanlılar yaptı. Gerçi bu sürprize rakibin en büyük hücum silahı Sonja Petrovic’in (muhtemelen sakatlıktan ötürü) hiç oynatılmaması ve diğer hücum virtüözü Ana Dabovic’in felaket bir yüzdede kalması da epey katkıda bulundu, fakat özellikle son periyotta son Avrupa şampiyonu ve Olimpiyat üçüncüsü apoletli rakiplerine, tüm baskıya rağmen direnmeyi de başardı Yunanlılar. Dolayısıyla, tecrübe değil, ritim konuştu. Böylelikle bu grupta da hesaplar karıştı. Yunanistan’ın ilk beşinden 4 oyuncu çift haneli sayılara ulaşırken, savunma ve hücum ritimlerini yitiren Sırplar’da kaptan Milovanovic 17 sayı 8 ribaunt 5 faul, Jovanovic 12 sayı, Ana Dabovic ise 3/10 isabetle 14 sayı kaydetti.
Maçın yıldızı: Yunanistan’dan boyalı alan virtüözü Spanou (18s) başta olmak üzere, Maltsi (16s-9r-5a-5tk-2tç), Kaltsidou (15s-6r-4a) ve Sotiriou (6/8 isabetle 12s)
Slovenya 68 – 70 Fransa: Turnuvanın ilk gününde oynanan en çekişmeli iki maçtan biriydi. Slovenler daha tarihlerindeki ilk Eurobasket maçında destan yazmaya çok yaklaştılar, fakat tecrübesizliğe ve Oblak’ın (6s-6r-3a) son 5-6 hücumu tek başına bencilce kullanıp heba etmesine mağlup oldular. Maç boyu 2/14 saha içi isabet ve 0/5 üçlük isabeti ile oynayan Oblak’ın özellikle son topta, yine bencilce inisiyatif almaya kalkması ve 5 saniyelik bir vakit varken ve de fark sadece 2 sayı iken, inatla topu kenardan alır almaz dip çizgiden zorlama bir üçlük deneyerek işleri tümden eline yüzüne bulaştırması yüzünden, 2013’ün şampiyonunu yenerek turnuvaya başlama imkânından oldular. Gerçi bu muhteşem mücadelelerine, kilit anlarda hücumda verim kaybetmemelerine, inanılmaz çaba sarf ettikleri etkili savunmalarına, azimlerine ve takım oyunlarına da elbette şapka çıkartıyoruz, ama olmuşken, tam olmalıydı. Hele ki Nika Baric (18s-5r-2a) orta sahaya yakın yerlerden bile 2 kritik üçlük sokmuşken ve en akıllıca şekilde hücum ediyorken. Maçın tamamını çok iyi oynayan fakat 5’er faulle son dakikada oyun dışı kalan Lisec (10s-9r-3a) ve Erkic’in (12s) emekleri de zayi oldu, Pirsic’in (11s) de, tombik devşirme Evans’ın (10s-5r) da. Fransa ise, kalitesinden ziyade Tchatchouang (çoğu en kilit anlarda gelen 10s-3a), Dumerc (1/7 isabetle 4s-6r-6a-3tç), Michel (9s; çok kritik yerde bir de üçlük attı) ve Miyem’in (12s-4r) tecrübesi sayesinde zor da olsa galibiyete ulaştı.
Maçın yıldızı: Ciak (FRA): 6/11 isabetle 16 sayı 3 ribaunt
D Grubu:
Belçika 66 – 64 Karadağ: Günün en çekişmeli iki maçından diğerinde, Belçika pota altı devleri sayesinde ilk çeyrekte farkı çift hanelere getirmesine rağmen, ikinci çeyrekte Skerovic’in devreye girmesiyle Karadağ maçta söz sahibi oldu. Son periyoda dek iki tarafın karşılıklı hamleleriyle hep 3-4 sayı bandında kalan fark, Skerovic, Jovanovic ve Robinson’ın ekstra çabasıyla bir an 2 sayıya kadar inse bile, Belçika’nın son toplarda hata yapmaması, savunmada Robinson’ı akıllıca kapatmaları ve Skerovic’in 5 faulle oyun dışı kalması sayesinde galibiyete ulaşan taraf Belçika oldu. Karadağ’da Skerovic 6/12 isabetle 18 sayı 6 ribaunt 4 asist üretirken, devşirme Robinson 19 sayı 17 ribaunt 5 top kaybı, Jovanovic 8 sayı 5 ribaunt 4 asist, Perovanovic de 10 sayı ile mücadele etti. İlk günden turnuvaya galibiyetle başlayan Belçika’da ise, Kim Mestdagh 19 sayıyla maçın en skoreri olurken, dev pivotlar Meesseman ile Wauters (4/12 isabetle 8s-5r-3a) ve Carpreaux (12s-4a) da zaferin baş mimarları arasında yer aldı.
Maçın yıldızı: Meesseman (BEL): 7/13 isabetle 18s-7r-3a-2tç
Letonya 59 – 71 Rusya: İki takım da ilk çeyreğe verimsiz hücumlarla başlayınca, düşük tempodan avantaj yakalayan taraf Letonya oldu. Fakat 2. çeyrekten itibaren Vadeeva ve Belyakova devreye girince, Rusya 5 sayılık farkı kapamakla kalmadı, üstüne bir de ikinci yarıya 10 sayılık bir avantajla başladı. Sert savunmalar neticesinde, dış şutlarda biraz olsun form yakalayabilen taraf, yani Rusya, tabelada hep önde kaldı ve Prince ile Vadeeva’nın katkılarıyla ilk galibiyetine güle oynaya uzandı. Rusya’da Vadeeva beklendiği gibi dominant bir performans sergilerken, devşirme Prince 19 sayı 9 ribaunt 4 asist 4 top kaybı 2 top çalma, Belyakova 12 sayı, Beglova da 9 sayı ile oynadı. Letonya’da ise Babkina 5/15 isabetle 20 sayı 5 ribaunt 5 asist, Steinberga 15 sayı 12 asist ve Basko-Melbarde de 2/9 isabetle 9 sayı 8 ribaunt kaydetti.
Maçın yıldızı: Vadeeva (RUS): 6/12 isabetle 15s-12r-4a-2 blok
Yazarın diğer yazılarına erişmek için tıklayın
mail: efe.ozenc@abcspor.com
twitter: @efe_ozenc
Youtube: Turuncu ve Siyah