(Litvanya, Macaristan, İspanya, Slovak Cumhuriyeti, İsveç)
En eğlenceli grup. Çünkü İspanya hariç kimsenin ne yapacağı belli değil. Bahisçiler uzak durmalı derim ben.
LİTVANYA : 97’de şampiyonluk, 95’te beşincilik, 2001 ve 2005’te dördüncülük… Eskiden, kadınların da Litvanya’lı erkeklerden geri kalır yanı yoktu. Son yıllarda ise, ilk sekize bile zor kalmaya başladılar. Niye? Çünkü 97’nin kahramanı destansı Jurgita Streimikyte-Virbickiene’in bir eşini daha bulamadılar. Jurgita’ya en çok yaklaşabilen isim, yani dev pivot Gintare Petronyte’nin liderliğinde, makus talihlerini değiştirmeye geliyorlar. Takımda 36’sına dayanan veteran guard ikilisi Ela Briedyte ve Rima Valentiene var, fakat 23 yaşından küçük kimse yok.
Daha doğrusu, 18’lik power forvet Laura Juskaite’nin kadroda yer bulabilmesi mucizelere bağlı. Kol sakatlığı sebebiyle takıma katılamayan yıldız oyuncu Giedre Paugaite ve boyalı alan tehdidi Egle Sulciute’nin yanı sıra, Greta Sniokaite de diz sakatlığı sebebiyle turnuvada yer almayacak. Hal böyleyken, Vita Kuktiene gibi lapacılığa meyilli isimlere de daha çok iş düşecek. Petronyte’nin yanı sıra ana silahlar şutör Sandra Linkeviciene ve swingwoman Kamile Nacickaite her zaman kalitelerini sahaya yansıtabiliyorlar; fakat aynı durum kapalı kutu olmayı seven forvet Marina Solopova ve 2.05’lik dev pivot Alminaite bakımından geçerli değil.
Aslen bu halde bile gerekli tüm parçalara sahipler ve çeyrek final adayı durumundalar, fakat sağları solları hakikaten de hiç belli olmayacak. 2.05 gibi çok ender rastlanan bir boya sahip olan Alminaite’nin sahada çok uğraş vermesi lazım.
MACARİSTAN : Ev sahibi apoletli diğer ülke Macaristan’da ise, 97’ye dek Avrupa’nın Fransa ve Rusya ile beraber üç büyüğü olmanın fakat sonrasında yokluğa karışmanın getirdiği travma ve kompleksi alaşağı etme çabaları sürüyor. Devşirme guard Allie Quigley’nin sakatlığına rağmen oynayabiliyor olması onların yüzünü güldürüyor. Yıldız uzun Ana Vajda bu takımda düğümleri çözecek isim konumunda.
Ardından Tijana Krivacevic’e de bir parantez açmak arz ediyor. Boyalı alanda tecrübenin adı olan Krivacevic, durup durup birden arka arkaya 6-7 sayı bulabilme potansiyeli sayesinde rakip savunmayı çok yoruyor ve kimse onu bırakıp uzunlara yardıma gidemiyor. Gençlerden Virag Kiss ve Debora Dubei ilk kez şans bulacaklar burada. Ayrıca forvet Dorina Zele, dev Dora Horti, 2.08’lik “daha da dev” genç pivot Bernadett Hatar ve vasat üstü oyun kurucu Katalin Honti gibi isimler varken, combo guard Zsofia Fegyverneky ve Quigley de çok daha rahat boş şut bulacaklardır; zira tüm bu isimler ortalamanın üzerinde yetenek ve zekaya sahip pasörler.
Macaristan, gruptan çıkmak adına önemli bir aday. Hazırlık maçlarında ise ortalama bir görünüm yarattılar. Bench ve rotasyon darlığı sebebiyle ilk beşin her maç fazlaca yorulmasının gerekmesi ve gençlerin hamlığı elbette ki mühim birer tehlike çanı; fakat her şeye karşın, seyirci desteğini de arkasına alacak olan Macarlar’ı küçümsemek hata olur.
İSPANYA : Amaya Valdemoro’dan bu yana sahip oldukları en istikrarlı güven abidesini, yani devşirme pivot Sancho Lyttle’ı, 2013’teki şampiyonluğun MVP’sini kadroya katamadan geliyor buraya İspanyollar. Altın çağını yaşayan jenerasyondan guard Marta Xargay, yakından tanıdığımız durdurulamaz süper forvet Alba Torrens, pivot Laura Gil, oyun kurucu Nuria Martinez, as oyun kurucu Laia Palau, bir diğer oyun kurucu Silvia Dominguez ve kural tanımaz power forvet Laura Nichols yine takımdaki yerlerini alırken, Lyttle’dan doğan boşluğu da yeni bir devşirme ile, yani Senegal asıllı çiçeği burnunda FB’li Astou Ndour ile kapatmaya çalışacaklar.
Velakin, Ndour ile Lyttle arasındaki fark, Quanitra Hollingsworth ile Lara Sanders arasındaki farkla aynı: Ndour, tüm yeteneğine ve gençler düzeyindeki patlayıcılığına karşın, henüz yaptığı işlerde güven teşkil etmiyor. 20 yaşındaki genç point guard Leticia Romera, burada gerçek anlamda sahne almasını beklediğimiz yıldız potansiyelli bir isim. Ayrıca uzunlardan Vanessa Ble, Georgina Bahi ve Miriam Foraste de benchten gelerek rakiplere zor anlar yaşatmaya namzet isimler. Yine çok güçlüler, ama Ndour ile nereye kadar gidebilirler; işte orasını kestirmek güç.
Her ihtimalde bile, Torrens önderliğinde kafadan yarı finale oynayacaklardır. Tek gereken, Torrens’in muhteşem penetre üzerinden hücum performansını ve ribaunt takipçiliğini 40 dakikaya yayabilmesi. Onlar, halen daha 2014’ün gümüş madalyalıları ve 2013’ün şampiyonları ve her turnuvanın madalya adayları. Fakat Lyttle’ın dominantlığını Ndour’un çaylaklığı dengeleyemez. İleriki turlar macera olacaktır.
SLOVAK CUMHURİYETİ : 99’a kadar rahatlıkla ilk 4’e giren Slovaklar, o günden bugüne neredeyse gruptan çıkmaya bile üşenir vaziyete geldiler. Şaşalı günler geride kaldı. Ama Kristi Tolliver’ın devşirilmesi ile biraz kıpırdanacakları kesin. İlk hedef, gruptan kazasız belasız çıkmak. Tecrübe abidesi combo guard İvana Jalcova, forvet Klaudia Lukavocicova ve Eva Kmetova’yı sakatlığa kurban verdiler. Ayrıca Slovakların halihazırdaki en büyük oyuncusu şutör guard Zuzana Zirkova’nın müzmin sakatlıklarının her an nüksetme tehlikesi mevcut.
Dolayısıyla, Zirkova sağlıklı, Tolliver da zinde kalmadıkça, Slovakların işi çok zor. Barbora Balintova gibi, koç Kovacik’in Kosice’den öğrencisi olan çok potansiyelli bir gence, Jurcenkova ve Vyunuchalova gibi de kayadan yapılma iki pota altı oyuncusuna sahipler. Ayrıca kulüp takımının hem sayı hem de ribaunt kraliçesi olan genç Zofia Hruscakova da kadroda yer alıyor. İçinde bulundukları grup, zor sayılmasa da karmaşık olduğu için, grup ikincisi de olabilirler, grup sonuncusu da.
Konsantrasyonlarını muhafaza edebildikleri sürece tehlikeliler, fakat üst düzey performans sergileyebilecek çok fazla oyuncuları yok. Kissova, Tetemondova, Palenikova kardeşler, Baburova ikizleri ve pivot Janoscikova gibi rol oyuncularının kabuklarını kırmalarını ümit edecekler.
İSVEÇ : Eldebrink ikizleri (bilhassa da BJK’lı Frida) sayesinde 2013’te Rusya’yı devirip ilk sekize kalmayı başaran İsveç’te, içinde bulundukları grubun güçsüzlüğü sebebiyle moraller yerinde olsa gerek. Avrupa’nın sayılı skorerlerinden Frida Eldebrink, oyuna tamamen kendini verdiğinde resmen alev alıyor ve tüm savunmaları paramparça edebiliyor.
Lakin böylesi bir performansı 30 + dakikaya yayması beklenmesin. İsveç’in takım ruhu ve azmi, Frida hariç, tüm takımın bireysel yeteneklerinin önüne, ötesine geçiyor. Risk almayı seviyorlar. Genç oyuncu Josefin Versterberg’in bu turnuvada patlama yapması sürpriz olmayacaktır. Beri yandan, Amanda Zahui ve kalıplı pivot Farhiya Abdi’nin Olimpiyat bileti kovalamaktansa WNBA’de forma giymeyi yeğlemeleri yüzünden, İsveç 2013’e nazaran güç kaybetmiş durumda. Onlardan boşalan yükü Louice Halvarsson ve kıdemli savaşçı Anna Barthold’a yükleyecekler. 3 numara üzerinden kurulan oyunları ve bulunan sayıları marka haline getiren İsveç’in gruptan çıkması kuvvetle muhtemel, lakin ötesi çok zor.
Açıkçası, 2001 Erkekler Eurobasket’teki Letonya ile çok benzeşen bir görünümdeler: ilk beş oyuncuları Barthold, Eldebrink kardeşler, Halvarsson ve Egnell’in hırızmaları çıkmadıkça, işleri zor olacak.
Tahmini sıralama: 1) İspanya 2) Litvanya 3) İsveç 4) Macaristan 5) Slovak Cumhuriyeti
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail : efe.ozenc@abcspor.com
twitter : @efe_ozenc